Csak sétáljunk át a zebrán – Ma 50 éve jelent meg az Abbey Road

2019.09.26. 14:00, Gaines

beatles-borito.jpg

Mit csinál a világ legnagyobb zenekara, miután megbukik az új albuma felvételeinek kísérlete? Pontosan azt, amit mindenki elvár a világ legnagyobb zenekarától: kukába dobja a januári szalagokat és nekifut újból, most más szemlélettel. Igen, így történt. Ma 50 éve jelent meg az az album, amely a zenetörténelem legismertebb borítóját is épp úgy elhozta, mint a Beatles feloszlását. A kerek évfordulót Debrecenben jótékonysággal egybekötött emlékesttel ünneplik.

A Get Back session sikertelensége, a csípős időben rögzített tetőkoncert után nehezen olvadtak ki a zenészek, de mindenki tudta, hogy így nem lehet abbahagyni. Már csak csak dacból is nekiláttak a méltó folytatásnak. Vagy befejezésnek. Időrendi áttekintés ismét, a Beatles utolsó aktív évének főbb eseményeivel.

A január 30-án tartott tetőkoncert után nem sokkal Paul McCartney személyesen kérte fel George Martin producert, hogy a régi, bevált módon rögzítsenek egy albumot. Martin azzal a feltétellel egyezett bele, hogy a fiúk viselkedni fognak, nem lesz balhé és még a különvéleményeiről ismert John Lennon is moderálja magát munka közben. Nagy egyetértés mellett indult el újra a közös munka.

50 ÉVE ADTA UTOLSÓ KONCERTJÉT A BEATLES - ENNEK A KRONOLÓGIÁJÁT IS VISSZAFEJTETTÜK


1969. február 22.

A londoni Trident Stúdióban rögzítették az I Want You (She’s So Heavy) című dalt a még mindig ötödik tagként kezelt Billy Preston társaságában. A kezdeti lelkesedést nagy szünet követte, ugyanis Ringo Starr filmforgatási munkák miatt nem tudott foglalkozni a lemez felvételével. Mivel ennyire szaggatott volt a munka, az is felmerült, hogy ha albumot mégsem tudnak készíteni, ez a dal meg tud jelenni kislemezen.

1969. április 11.

Megjelent az Egyesült Királyságban a következő kislemez: az év eleji felvételek közül kettő, a Get Back és a Don’t Let Me Down került nyilvánosságra.

1969. április 14.

Ringo még mindig filmet forgatott, George Harrison nyaralt, de a két vezér nem nyugodott. Ezen a napon a Lennon nászutas élményeit tömörítő dalt, a The Ballad of John and Yoko című szerzeményt rögzítették McCartney házi stúdiójában. Ez az egyetlen Beatles-dal, amelyen csakis ketten játszanak. A dalszövegben még egy Sacher-tortaszelet elfogyasztása is megelevenedik a kirándulás bécsi állomásán.

1969. április 16-18.

Végre teljes a zenekar, három nap alatt rögzítik Harrison Old Brown Shoe című dalát.

beatles-2.jpg

1969. május 6.

A You Never Give Me Your Money című dalt is sikerült felvenni, de megint hosszabb szünet következik, körülbelül nyolchetes leállás.

1969. május 9.

Dupla megjelenés: egyrészt a boltok polcaira került Harrison második szólólemeze, az Electronic Sound. A címéből könnyű rájönni: végig elektronikus zene, főleg Moog szintetizátorral készült, a mai napig egy modern és izgalmas anyag. Szintén aznap jelent meg Lennon és Yoko Ono második közös lemeze, az Unfinished Music Vol. 2: Life With The Lions. Ez sem könnyebben befogadható, mint az első.

SOKBA KERÜL, DE MEGÉRI: NYOLC NAGYSZERŰ FILMES BEATLES-BETÉTDAL


1969. május 28.

Lennon és a hangmérnök Glyn Johns befejezik a Get Back című album keverési munkáit. A Get Back az 1969 januári felvételek javának albummá formálása. Eredetileg ezen a néven jelent volna meg, a borító pedig az 1963-as Please Please Me című debütáló album borítójának újrafotózása lett volna. A fotózás megvalósult, a Get Back album azonban nem jelent meg ebben a formában.

1969. május 30.

Megjelenik a The Ballad of John and Yoko kislemez, a B-oldalon az Old Brown Shoe kapott helyett. Itt még nem lehetett tudni, de egyik dal sem került fel a készülő albumra.

beatles-3.jpg

1969. június 1.

Lennon és Ono a Montreal-i ágyas akciójuk után ezen a napon rögzítették egyik legfontosabb közös dalukat: megszületett a Give Peace a Chance. Úgy tűnik, hogy senkit nem érdekel ennek az új Beatles albumnak az elkészítése.

1969. július 1. – augusztus 25.

Minden erőt összegyűjtve, végre nekiláttak az igazi munkának. Persze ez csak a terv volt. Épp az első napon Lennon és Yoko Ono autóbalesetet szenvedtek Skóciában, így hárman láttak neki a feladatnak.

1969. július 4.

Alig több, mint egy hónappal rögzítése után megjelent a Give Peace a Chance kislemez, a Plastic Ono Band első kiadványa.

1969. július 9.

A balesetet szenvedett házaspár megérkezik a stúdióba. Yoko Ono-t szigorú fekvésre kérte az orvosuk, így Lennon ágyat szállíttatott a stúdióba, hogy végig a fekvő felesége mellett dolgozhasson. A zenekar többi tagja jogosan érezte ezt túlzásnak, ezzel, el is indult – jobban mondva visszatért - a feszültség közöttük.

1969. augusztus 8.

Két dolog miatt is fontos ez a dátum: az ismertebb tény az, hogy ezen a napon készült a legendás albumborító. Az eredeti tervek szerint Nepálba utaztak volna, hogy az Everest csúcsán készüljön róluk egy fotó. Az Everest onnan jött, hogy többen szívtak ilyen márkájú cigarettát a stábban, a dobozon pedig a Mount Everest volt látható. Végül McCartney vetett fel, hogy mi lenne, ha csak kisétálának a zebrához a stúdió elé és nem költenék fölöslegesen a pénzt erre az utazásra. Kimentek az Abbey Road Stúdió előtti zebrához, a rendőrség 10 percre megállította a forgalmat, a fotós Iain Macmillan ez idő alatt egy létrán állva hat képet készített 11:35 és 11:45 között. A zenekar általában délután érkezett a stúdióba, a korábbi időpont arra szolgált, hogy elkerüljék a rajongókat. A hat fotóból McCartney választotta ki a neki legjobban tetszőt. Akit a technikai részletek is érdekelnek, a fényképezőgép márkája Hasselblad volt, 50 mm-es objektívet használt a fotós, a főbb beállítások pedig f22-es blendeérték és 1/500-as záridő voltak.

A másik fontos dolog, ami aznap történt, hogy Harrison megmutatta a többieknek a Moog szintetizátorát, amelyet már az előző évben megjelent Wonderwall Music című első szólólemezén is használt. Az újdonsággal szimpatizált a többi zenész, így aznap több sávot is rögzítettek. Végül négy dalban (Maxwell's Silver Hammer, I Want You (She's So Heavy), Here Comes the Sun, Because) is hallható.

beatles-4.jpg

1969. augusztus 20.

Az utolsó olyan nap a stúdióban, amikor mind a négy zenész közösen dolgozik. Akkor még senki nem tudta, hogy ez az a dátum, amikor utoljára stúdióznak együtt.

1969. augusztus 22.

Lennon és Ono új közös otthona (Tittenhurst Park) adott helyet a következő zenekari fotózásnak, ami az utolsó is lett.

1969. augusztus 28.

Megszületett Mary McCartney, Paul és Linda első közös gyermeke.

RINGO ÉS PAUL ÚJRA EGYÜTT A SZÍNPADON


1969. szeptember 8.

Nemrég előkerült egy felvétel, amelyen Lennon, McCartney és Harrison tart munkamegbeszélést. A felvételt a kórházban lábadozó Starr kedvéért készítették és egy esetleges új album elkészítése is szóba kerül, valamint egy karácsonyra időzített új kislemezek is. Egyes vélemények szerint ez a friss felfedezés lehet a bizonyítéka annak, hogy nem olyan szemmel készült az Abbey Road, hogy az lesz az utolsó album.

1969. szeptember 13.

Lennon és Ono Plastic Ono Band nevű formációja rendes zenekarrá növi ki magát és Torontóban megtartják első koncertjüket. A házaspárhoz Eric Clapton, Klaus Voormann és Alan White csatlakozik. Ezen a ponton (egészen pontosan szeptember 12-én) döntötte el Lennon, hogy nem akar többé a Beatles tagja lenni, vagyis biztosan nem lesz folytatása a hamarosan megjelenő albumnak.

1969. szeptember 20.

Allen Klein, a zenekar Biran Epstein utáni menedzserének tanácsa ellenére Lennon ezen a napon közli a többi zenésszel, hogy elhagyja a zenekart. McCartney további hallgatásra kéri őt, így a dolog házon belül marad. A dolog pikantériája, hogy épp aznap hosszabbítottak szerződést az EMI / Capitol fronton, az ügyes Klein ugyanis elérte, hogy az amerikai eladásokból 17,5% helyett 25% részesedést kapjon a zenekar.

1969. szeptember 25.

Egy nappal az Abbey Road megjelenése előtt Lennon már a Torontóban adott első Plastic Ono Band hanganyagát keverte és a koncerten debütált Cold Turkey című dalt is rögzítik a stúdióban.

"A BEATLES NÉLKÜL NINCS ÉLET A FÖLDÖN" - HÍRES MAGYAR ZENÉSZEK MESÉLNEK A GOMBAFEJŰEKRŐL


1969. szeptember 26.

Megjelent az Egyesült Királyságban az Abbey Road című album. A borítóra se a zenekar neve, se a lemez címe nem került fel. Erős üzenete van ennek: nincs értelme. A Beatles a világ legnagyobb zenekara, ott vannak a fotón. Az meg ott az Abbey Road. Szinte mindenki ismeri. Aki nem, az majd most megismeri.

Jól látszik, hogy mind a tavasz, mind a nyár egy része úgy telt el, hogy mindenkinek volt fontosabb dolga. Persze volt egy intenzív, stúdiózással töltött időszak, amely során megvalósult George Martin álma: rend volt és fegyelem, zenéltek és egészen megúszták nagy veszekedések nélkül. Egyes vélemények szerint pont emiatt lett vége a zenekarnak a felvételek után: nem kiabáltak és üvöltöztek egymással, mint 1968-ban vagy 1969 év elején. Az elfojtott indulatok pedig másképp törtek elő az ősz beköszöntével.

A szaksajtó eleinte nem fogadta túl jól az albumot és ezen az sem segített sokat, hogy Lennon folyamatosan megragadta az alkalmat, hogy nemtetszését fejezze ki a végeredmény kapcsán. Szerinte a B-oldalon található egybefüggő medley nem volt jó ötlet, McCartney öncélú művészkedése, nem is igazi dalok, csak részletek, amelyeket nem tudott befejezni. Mások szerint épp ez a rész a legzseniálisabb a teljes Beatles életműben. Az évek teltével mind a rajongók, mind a szakma egyre jobban értékelte a lemezt, manapság a legjobb Beatles albumnak tartja a többség, a csodálatos és tökéletes végjátéknak.

beatles-5.jpg

1969-ben a vinil kiadás mellett az album megjelent kazettán, reel-to-reel szalagon, 4-track és 8-track szalagokon is. Az album vinyl kiadása szinte folyamatosan gyártásban van 50 éve, nem lehet belőle eleget készíteni. A legelső CD kiadás 1983. május 21-én jelent meg Japánban, a széles körben elérhető CD kiadásra 1987-ig kellett várni, akkor jelent meg ugyanis a teljes Beatles életmű ebben a formátumban. Az már remaszterizált megjelenés volt. A következő fontosabb kiadás a 2009-es új remaszter széria volt, ezt követte a 2012-es vinyl remaszter kiadás. Most, az 50. évforduló alkalmából 2019. szeptember 27-én jelenik meg Giles Martin (az eredeti producer George Martin fia) és Sam Okell új mixe. Az ifjabb Martin 2017-ben a Bors Őrmestert álmodta újra, tavaly a Fehér Albumot, most pedig az Abbey Road kapott 2019-es keverést. Természetesen most is érkezik sok alternatív változat és demo. Ezek közül néhány már elérhető a hivatalos YouTube csatornán.

szerzőReszegi László


Alább a szeptember 27-i emlékest plakátja, amit a debreceni Nagyerdei Víztoronyban tartanak. Az este folyamán lesz beszélgetés az album születéséről, a Beatles széthullásáról, jótékonysági árverés, végezetül élő fellépések. Mind az árverésből, mind a belépőkből befolyt bevételt a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számára kerül felajánlásra. A belépő ára csupán 990 Ft, vásárlás kizárólag a helyszínen lehetséges. Facebook-esemény.

abbeyroad50_fb_event_cover.jpg


A Something demóverziója:

A Something új, 2019-es keverése:

A Something egy másik felvétele, ének nélkül:

A Something eredeti videóklipje 1969-ből:

Az Oh! Darling egy másik felvétele:

Az Oh! Darling 2019-es mixe:

Az albumot nyitó Come Together másik változata:

A Come Together új keverésben:

beatles-8.jpg

https://recorder.blog.hu/2019/09/26/csak_setaljunk_at_a_zebran_ma_50_eve_jelent_meg_az_abbey_road
Csak sétáljunk át a zebrán – Ma 50 éve jelent meg az Abbey Road
süti beállítások módosítása