Mégsem pont úgy ért véget a Beatles, ahogy eddig hittük?

2019.09.11. 15:19, Gaines

abbeyroad.jpg

A The Beatles egyik kutatója olyan hangfelvételt mutatott meg a Guardian újságírójának, mely szerint a négyesfogat fontolgatta, hogy az Abbey Road után még egy albumot felvesz.

A legendás zenekar fennállásának utolsó egy-két évéről, a tagok közötti elmérgesedő viszonyról, növekvő feszültségről sok kis mozaikdarabkát ismerünk, kezdve attól, hogy John Lennon 1969 őszén bejelentett kilépése előtt Ringo Starr és George Harrison is kilépett ideiglenesen, egészen a kreatív nézeteltérésekig, a pénzügyi menedzselést illető ellentétekig.

A BEATLES UTOLSÓ KONCERTJÉNEK RÉSZLETES TÖRTÉNETE

Most újabb adalékkal bővült a Beatles feloszlásának krónikája. Mark Lewisohn, aki harminc éve kutatja és jelenteti meg könyvekben a zenekar történetének legapróbb részleteit is, egy magnószalagot játszott le a Guardian újságírójának. Ezen John Lennon, Paul McCartney és George Harrison tartanak megbeszélést – a kórházban lévő Ringo Starr kedvéért véve fel –, amelyre 1969. szeptember 8-án, néhány héttel az Abbey Road megjelenése előtt került sor. „A [zenetörténeti] könyvekben az áll, hogy tudták, az Abbey Road lesz az utolsó albumuk, ezért a csúcson akarták abbahagyni. Tévedés: a magnószalagon a következő lemezükről van szó” – fogalmaz Lewisham. A felvételen Lennon felveti, mi lenne, ha erre a következő lemezre mind a négyen külön-külön hoznának számokat: négyet Paul, George és ő maga, kettőt meg Ringo.

A javarészt 1969 tavaszán és nyarán rögzített, idén ötvenedik évfordulóját ünneplő Abbey Road után ugyan jelent még meg egy Beatles-lemez, a Let It Be felvételei azonban még korábbra, 1969 januárjára datálódnak. Az tehát az új információ fényében legalábbis megkérdőjeleződik, hogy a Beatles tagjai utolsó közös stúdiózásuk idején eldöntötték-e, itt a vége, nem akarnak többet együtt zenélni. Lennon szeptember 20-án, azaz másfél héttel a napvilágra került felvétel után közölte társaival, hogy otthagyja a zenekart, vagyis ez alatt az időszak alatt véglegesedhetett az elhatározása, hiszen a kazettán pont ő szorgalmazza az új dalok írását. A felvételen ugyanakkor a feszültségekre is hallani bizonyítékokat: McCartney lehúzza Harrison korábbi szerzeményeit („Eddig a lemezig nem tartottam valami jónak George dalait”), cserébe Lennon emlékezteti szerzőtársát, hogy a csapatból senki nem bírta McCartney számát, a Maxwell’s Silver Hammert.

A kazetta sok más egyéb forrással egyetemben a Hornsey Road című színházi előadáshoz szolgál alapanyagul, melyben Lewisohn az Abbey Road történetét meséli el.

https://recorder.blog.hu/2019/09/11/megsem_pont_ugy_ert_veget_a_beatles_ahogy_eddig_hittuk
Mégsem pont úgy ért véget a Beatles, ahogy eddig hittük?
süti beállítások módosítása