Öngyilkosság okozta David Berman halálát

2019.08.12. 10:10, Gaines

berman.jpg

A Silver Jews és a Purple Mountains énekes-gitáros-dalszerzője, költő, augusztus 7-én, 52 éves korában hunyt el. A New York-i igazságügyi orvosszakértő a hétvégén megerősítette, hogy a halál oka öngyilkosság volt: Berman felakasztotta magát.

David Berman gyakran súlyos problémákkal küzdött élete során: a 2000-es évek elején kábítószerfüggő lett, és két alkalommal is túladagolta magát; 2003-ban volt egy sikertelen öngyilkossági kísérlete, majd azt követően elvonóra ment. Adósságokat halmozott fel, nyilvánosan beszélt arról, milyen nehezen birkózik meg azzal, hogy apja egy ismert szélsőjobboldali lobbista, és idén egy podcastban elmondta, terápiarezisztens depresszióban szenved.

A rendkívül szellemes, vicces, meglepő képzettársításokat és metaforákat felvonultató dalszövegeiben kemény, pőre igazságokat megfogalmazó Berman 1989-ben alapította meg Silver Jews nevű zenekarát a majdani Pavementes Stephen Malkmusszal és Bob Nastanovichcsal. Az indie rockzenekar húsz év alatt hat stúdiólemezt adott ki, a másik két alapító tag kiválása után számos különböző felállásban – egy időben Berman felesége is a zenekar tagja lett –, mígnem 2009-ben Berman feloszlatta az együttest.

Az ezt követő egy évtizedben visszavonultságban élt, és elsősorban költészettel foglalkozott – első verseskötetét Actual Air címmel még 1999-ben, a másodikat pedig 2009-ben adta ki (The Portable February), és könyvet próbált írni az apjáról, amellyel végül nem járt sikerrel. Idén tért vissza dalszerzőként, új formációja, a Purple Mountains színeiben; júliusban jelent meg a zenekar debütalbuma, amelyet augusztus 9-től követett volna az első észak-amerikai turné.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel az ongyilkossagmegelozes.hu weboldalt!

https://recorder.blog.hu/2019/08/12/ongyilkossag_okozta_david_berman_halalat
Öngyilkosság okozta David Berman halálát
süti beállítások módosítása