Elhunyt João Gilberto, a bossa nova egyik atyja

2019.07.07. 12:08, Gaines

joao.jpg

A brazil gitáros, énekes és dalszövegíró szombaton nyolcvannyolc éves korában hunyt el Rio de Janeiro-beli otthonában, a halálhírt a zenész fia erősítette meg a Facebookon.

A João Gilberto Prado Pereira de Oliveira néven született zenészhez köthető a bossa nova stílus létrehozása, 1956-os Bim-Bom című száma a műfaj első darabja volt. Gilberto lassította le a szamba gyorsabb ritmusát, és adta hozzá a csendes, duruzsoló éneket. Antonio Carlos Jobim zeneszerzővel a brazil zenei hagyományokat az amerikai jazz harmóniavilágával ötvözve teremtették meg a bossa nova kiforrottnak tekinthető hangzását.

A bahiai születésű Gilberto tizennégy éves korában kezdett gitározni, majd 1950-ben Rióba költözött, és egy ideig a Garotos da Lua vokálkvintettet kísérte. Az ötvenes évek második felétől már bossa novát játszott, 1959-ben jelent meg Chaga De Saudade című debütalbuma, 1964-ben pedig Stan Getz amerikai jazz-szaxofonossal, Jobimmal és akkori feleségével, Astrud Gilbertóval közösen rögzítették a Getz/Gilberto című lemezt, minden idők egyik legtöbb példányban eladott jazzlemezét, amit Grammy-díjjal jutalmaztak az év albuma kategóriában; a The Girl From Ipanema örökzöld státuszt vívott ki magának, a Billboard slágerlistáján ötödik helyig kúszott fel, és széles körben népszerűsítette a bossa novát. Később olyan előadók dolgozták fel, mint Frank Sinatra, Ella Fitzgerald és Eartha Kitt.

BŐVEBBEN A BOSSA NOVA TÖRTÉNETÉRŐL ITT OLVASHATTOK

A következő évtizedekben több tucat lemezt jelentetett meg, utoljára 2008-ban, a bossa nova születésének ötvenedik évfordulóján lépett fel közönség előtt. Lánya, Bebel Gilberto szintén zenei pályára lépett, a bossa nova másodgenerációs sztárjaként a kétezres évek elejétől kezdve öt sorlemezt jelentetett meg, melyekben downtempós elekronikával ötvözi a hagyományokat.

https://recorder.blog.hu/2019/07/07/elhunyt_jo_o_gilberto_a_bossa_nova_egyik_atyja
Elhunyt João Gilberto, a bossa nova egyik atyja
süti beállítások módosítása