Thom Yorke tűzön-vízen át hajszolja a szerelmét új kisfilmjében

2019.06.27. 18:05, Gaines

thom.png

Megjött Thom Yorke disztópikus reklámokkal és telefonos üzenetekkel felvezetett harmadik szólólemeze, az Anima. De nem ám csak úgy szimplán megjött, az nem vallana a Radiohead-vezérre. A kilenc számos lemez mellé mindjárt kapunk egy negyed órás, gyönyörű kisfilmet.

Ha 2019-ben egy magára valamit adó, nagynevű külföldi előadó vagy zenekar klipet készít az aktuális új anyaghoz, nem pedig több számból egybegyúrt, művészi, lehetőség szerint sztárrendező által dirigált rövidfilmet/vizuális albumot/költeményt, akkor szégyellje magát. Az eredmények alapján – lásd még: Janelle Monáe, Solange, The National – csak üdvözölni tudjuk ezt a trendet. Thom Yorke egyelőre csak Netflix-előfizetők számára elérhető, negyed órás kisfilm-illusztrációjának alapsztorija pofonegyszerű: van egy fickó, őt maga az énekes-dalszerző játssza, egy nő (Dajana Roncione), szemezni kezdenek a metrón, de elsodródnak egymástól, és a fickó a kisfilm hátralévő részében az elemekkel és sorssal küzdve próbálja utolérni.

AZ ELŐZŐ THOM YORKE-SZÓLÓLEMEZ, A MOON SHAPED POOL KRITIKÁJA

Itt tehát nem a cselekmény számít, hanem a megvalósítás, ami pont annyira látványos, ötletes és kifinomult, mint amit Paul Thomas Andersontól elvárhatunk. A Fantomszál és a Vérző olaj rendezője nem először dolgozik együtt Yorke-kal. Készített egy káprázatos, hátborzongató egysnittes klipet a Radiohead Daydreaming című számához, meg a Present Tense-hez, Jonny Greenwood világzenei projektjéről, a Jununról pedig dokumentumfilmet is rendezett. (Amúgy pedig a HAIM-mal, Fiona Apple-lel és Joanna Newsommal is forgatott remek klipeket.) Most az Anima disztópikus koncepciójához igazította a fent felvázolt premisszát: egyenzubbonyba öltözött, érzelemmentes arcú emberek között keresi a szerelmét, akik a Damien Jalet által vizionált modern tánckoreográfiában, göteborgi táncosokkal mutatják be egy Metropolis-szerű társadalom működését. A Les Baux-de-Provence-ban és Prágában forgatott kisfilm olyan, mint egy elveszett némafilm, amihez tökéletesen passzol Yorke fura fizimiskája, stop motion-ös mozgáskultúrája, expresszív mimikája. A kisfilm alatt három Nigel Godrichcsal közös új Yorke-szám szól (Not The News, Traffic, Dawn Chorus).

Íme a lemez:

https://recorder.blog.hu/2019/06/27/thom_yorke_tuzon-vizen_at_hajszolja_a_szerelmet_uj_kisfilmjeben
Thom Yorke tűzön-vízen át hajszolja a szerelmét új kisfilmjében
süti beállítások módosítása