18 órányi Radiohead-ritkaság szivárgott ki a netre

2019.06.06. 08:18, Gaines

okcomputer.jpg

A 18 minidiscen az OK Computer 1996 és 1997 közötti stúdiófelvételei szerepelnek, az ismert dalok korai, félkész verzióitól élő próbákon és demókon át eddig nem hallott zenékig.

A Radiohead 2017-ben jelentette meg OKNOTOK címmel az OK Computer hivatalos, huszadik évfordulós újrakiadását, amire három kiadatlan számot is feltettek (I Promise, Man Of War, Lift). Thom Yorke azonban ennél sokkal több session- és egyéb felvételt archivált annak idején minidiscekre. Ezeket szivárogtatták most ki illegálisan. A Redditre felkerült egy részletes számlista Google Dokumentum-linkje: ezek alapján az ambient zajfoszlányoktól a Motion Picture Soundtrack  élő rádiós felvételein át ismeretlen számokig, jammelésekig, beálláson rögzített anyagokig terjed a kollekció, minden OK Computer-dalból 5-10 külön változattal.

AZ ILLEGÁLIS LETÖLTÉSEK TERMÉSZETE ÉS HATÁSA

Azok a Redditesek, akik végighallgatták a kiszivárgott gyűjteményt, több dalt is kiemeltek. A Lift egyik verziójáról például azt írják, olyan, mint a Bitter Sweet Symphony vagy egy Oasis-szám a 90-es évek közepéről; ez lehetett az a stúdiófelvétel, amit a zenekar azért hagyott le az OK Computerről, mert nem akartak egy újabb, Creep-szintű slágert, ami túl népszerűvé tette volna őket. „Ezt a változatot rongyosra játszották volna a rádióban” – véli a kommentelő. „A Paranoid Android 11 perces változata őrület” – írja egy másik. A Redditen megfejtették, hogy az egyik mindiscen James Bond-filmzenék részletei szerepelnek, ami azért is érdekes, mert 2015-ben hivatalos – és végül elvetett – betétdalt szereztek a Spectre – A Fantom visszatér című Bond-filmhez. Vagy hogy mást ne mondjunk, az utolsó minidiscen az A Reminder öt felvétele, öt akusztikus demó és egy telefoncsörgés után Thom Yorke beatboxol egyet.

ÉS AZ MEGVAN, HOGY THOM YORKE IS SZEREZHETTE VOLNA A HARCOSOK KLUBJA ZENÉJÉT?

A kiszivárgott anyag tehát valóságos aranybánya a Radiohead-rajongóknak, meg persze illegális, és etikailag is lehetnek ellenérzéseink (a szivárogtató állítólag 150 ezer dollárt követelt a minidiscekért, mielőtt közzétette). Akin felülkerekedik a kíváncsiság, annak jó vadászatot, mi csak a hivatalos OKNOTOK-ot mellékelhetjük.

Címkék: radiohead thom yorke
https://recorder.blog.hu/2019/06/06/18_oranyi_radiohead-ritkasag_szivargott_ki_a_netre
18 órányi Radiohead-ritkaság szivárgott ki a netre
süti beállítások módosítása