Filmrecorder. A szociopata csaj, akit csak imádni lehet - kritika a Fleabag című tévésorozatról

2019.06.05. 11:02, vferi

fleabag1.jpg

Mindössze egy tucat huszonöt perces rész alapján kultsorozat lett belőle, alkotójáért pedig azóta versengenek a Star Wars- és a James Bond-filmek producerei. A kisördögként a nézőkre kikacsintó Fleabagtől búcsúznunk kell, de Phoebe Waller-Bridge nevét jobb, ha hosszú időre megjegyezzük. Ez a kritika először a Recorder magazin 72. számának Filmrecorder rovatában jelent meg.

Phoebe Waller-Bridge illetve alteregója, Fleabag története igazi szórakoztatóipari tündérmese. Waller-Bridge 2013-ban, kezdő színésznőként az edinburghi Fringe fesztiválon egy egyszemélyes showban rukkolt elő először a karakterrel. Két évvel később hatrészes sorozatot rendelt belőle a BBC, hamarosan megvette nemzetközi forgalmazásra az Amazon, az óriási siker miatt pedig az idén második évad, sőt, francia remake is készült belőle.

Időközben Waller-Bridge-re lecsapott Hollywood; ő volt a Han Solo fiatal éveire koncentráló Star Wars-film legszórakoztatóbb karaktere (az L3-37 nevű önérzetes droid), jelenleg pedig épp a következő James Bond-film forgatókönyvét polírozgatja. Közben megírta egy másik szenzációs sorozat, a Megszállottak viadala (Killing Eve) első évadját, a Fleabag eredeti színpadi verzióját pedig telt házak előtt adja elő újra először a Broadwayn, majd nyár végén a londoni West Enden.

fleabag-phoebe-t.jpg
Phoebe Waller-Bridge a Fleabag című sorozatban | Forrás: BBC/Amazon

 

A Fleabag simán az évtized egyik legjobb vígjáték sorozata, alkotója most mégis esküdözik, hogy a második évad lezárása végleges búcsút jelent a figurától. De mégis mit imádunk annyira ezen a magát bolhazsáknak tituláló, minden rokonát és barátját átverő, csalfa, önző, szexuális partnereit gyakran váltogató és enyhén szociopata nőszemélyen?

Pont azt, hogy minden helyzetben mer úgy viselkedni, mint sokan csak szeretnénk, és még ha nem is teszi meg a legvadabb dolgokat, akkor is ki meri mondani őket, ha máshogy nem, a negyedik falat ledöntve, személyesen nekünk, a nézőknek címezve. Fleabag ezért olyan, mint egy cinkos képzeletbeli barát, egy kisördög, aki a karót nyelt brit családjában éppúgy képes mindent egy perc alatt felforgatni, mint, ahogy a megszokott televíziós karakterekhez szokott néző agyában is.

why-this-scene-from-last-2145696.jpg
Phoebe Waller-Bridge és Kristin Scott Thomas a Fleabag című sorozatban | Forrás: BBC/Amazon

 

Hiszen rengeteg prekoncepciónk van arról, hogy milyennek kellene lennie egy habókos, harmincéves, nagyvárosi szingli nőnek, elvégre láttuk a Bridget Jonest, a Szex és New Yorkot, sőt, a Csajokat és a Bizonytalant is. Waller-Bridge-t azonban sokkal kevésbé érdeklik hősnője párkapcsolati csetlés-botlásai, mint a tény, hogy Fleabag édesanyja és legjobb barátnője halála miatt komoly lelki problémákkal küzd, amelyek teljesen blokkolják a továbblépésben.

A TIZENKÉT LEGIZGALMASABB NŐ A TÉVÉBEN MOST

Mindez persze cinikus, sötét humorral kerül feldolgozásra (zseniális például, amikor Fleabag maga foglalja össze az állapotát a Fiona Shaw által alakított pszichológusnak), de lehetetlen nem átérezni, hogy egy-egy röhögőgörcsöt kiváltó, önironikus sziporka közben a hősnőnk folyamatosan egy nagyon mély szakadék szélén táncol és a pajkos mosolya mögött mindig ott villog a szemében a segélykiáltás is.

priests-paedophiles-punchups-emfleabagem-2133199.jpg

A második és egyben befejező évad bravúrja, hogy úgy tesz, mintha a sorozat beállna a „szingli hősnő szerelmet keres” fősodorba és Fleabaget is csak egy férfi menthetné meg a démonjaitól. Holott a férfi (Andrew Scott), aki ráadásul egy pap, legalább annyira problémás, összezavarodott, önző és sérült, mint Fleabag, sőt. Miközben egyszerű szappanopera-rajongóvá visszafejlődve drukkolunk, hogy csókolják már végre meg egymást, rá kell jönnünk, hogy Fleabag semmivel sem defektesebb, mint az összezavarodott pap, vagy éppen a családjából a látszat-tökéletességre törekedő nővére, az eseményekkel sodródó apja és a nyájaskodóan passzív-agresszív mostohaanyja (a friss Oscar-díjas Olivia Colman újabb szenzációs alakítása).

17661196-high-res-fleabag-4-1553088006.jpg
Phoebe Waller-Bridge és Andrew Scott a Fleabag című sorozatban | Forrás: BBC/Amazon

 

Kétszer hat rész után nagyon korai a búcsú, de a varázslatos utolsó képsorok alapján biztosak lehetünk benne, hogy Fleabag képes a fejlődésre és már nincs szüksége rá, hogy folyamatosan kikacsintgasson ránk. Minden oké lesz vele, Phoebe Waller-Bridge-dzsel pedig pláne.

szöveg: Onozó Róbert

A Fleabag-sorozat elérhető az Amazon Prime Video streaming-szolgálatásán, az egyszemélyes színdarab pedig Londonban augusztus 20-tól a Wyndham’s Theatre műsorán látható.

https://recorder.blog.hu/2019/06/05/filmrecorder_a_szociopata_csaj_akit_csak_imadni_lehet_kritika_a_fleabag_cimu_tevesorozatrol
Filmrecorder. A szociopata csaj, akit csak imádni lehet - kritika a Fleabag című tévésorozatról
süti beállítások módosítása