Most visszacsöppenhetünk Bob Dylan legendás turnéjába

2019.06.04. 14:14, Gaines

dylan_2.jpg

„Ilyen rebellis turnét még nem látott a világ!” – harsogja a felirat a Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story című dokumentumfilm előzetesében. Az 1975-ös koncertkörutat megörökítő, archív felvételekből és vadonat új interjúkból összerakott filmet Martin Scorsese rendezte, és június 12-én már meg is nézhetjük a Netflixen.

A turnédoksi a Netflix műfajmegjelölése szerint egyszerre lesz dokumentumfilm, koncertfilm és lázálom. A Rolling Thunder Revue témája az azonos nevű, 1975 októbere és 1976 májusa között lebonyolított koncertsorozat, melyen Bob Dylan arénák helyett kisvárosi színháztermekben, szűkös, intim léptékű helyeken játszott zenekarával – Joan Baezzel, Joni Mitchellel, Allen Ginsberggel is fellépett –, a turné pedig karneváli hangulatban telt. Még egy szürreális filmhez is forgatott jeleneteket a turnén (Renaldo and Clara), lásd lázálom.

BOB DYLAN CSÚCSLEMEZEIN TÚL: AZ ÉLETMŰ MÁSIK OLDALA

Az archív felvételek mellett Scorsese újabb interjúkat is készített, meg tudta még szólaltatni például a 2017-ben elhunyt Sam Shepardot, valamint magát Dylant, aki amúgy nem szokott interjúkat adni, több mint egy évtizede nem állt már kamerák elé. Az előzetes önmagában is mitikus léptéket kölcsönöz a turnénak – „katasztrófa volt” –, a Netflix pedig még egy lapáttal rátesz, amikor azt írja, hogy a „politikailag, gazdaságilag és társadalmilag elcsigázott Amerikát” körbejáró Dylant ritkán láthattuk ilyen „játékosnak, maszkot öltő, intenzív, nagyszabású, felvillanyozott figurának”.

BOB DYLAN NOBEL-DÍJA KAPCSÁN ELMÉLKEDTÜNK A POPDALSZÖVEGEK ÉS AZ IRODALOM VISZONYÁRÓL

Scorsese nem először rendez dokumentumfilmet az énekes-dalszerző-gitárosról, 2005-ös No Direction Home című filmje Dylan válását, 1961-es New Yorkba költözését, majd 1966-os motorbalesete utáni ideiglenes visszavonulását taglalta. De Dylanről szóló filmekben amúgy sem szenvedünk hiányt: ott van D. A. Pennebaker korszakos jelentőségű Dylan-doksija, az 1967-ben bemutatott Don’t Look Back, Todd Haynes 2007-es, avantgárd játékfilmje, az I’m Not There – Bob Dylan életei, amelyben hatan játsszák el az énekes alteregóit (köztük Cate Blanchett, Richard Gere, Christian Bale és Heath Ledger). A Szólíts a neveden rendezője, Luca Guadagnino pedig – mint arról külön beszámoltunk – a Blood On The Tracks lemezt készül megfilmesíteni. Egyszóval van mit nézni június 12-ig, hallgatni pedig végképp, mert június 7-én jelenik meg a Rolling Thunder Revue: The 1975 Live Recordings című, 14 lemezes gyűjtemény tele eddig kiadatlan zenékkel, ritkaságokkal és próbafelvételekkel. Alább a dokumentumfilm, majd a díszdobozos kiadvány előzetese.

https://recorder.blog.hu/2019/06/04/most_visszacsoppenhetunk_bob_dylan_legendas_turnejaba
Most visszacsöppenhetünk Bob Dylan legendás turnéjába
süti beállítások módosítása