Taylor Swift a Trónok harcáról mintázta a számait

2019.05.10. 11:30, Gaines

ew_cover.jpg

A két hete bemutatott első klipes kislemezzel, az én diadalát ünneplő ME!-vel megkezdődött a Taylor Swift hetedik albumát felvezető marketingkampány, ennek részeként a sztár három év után először adott interjút. Az EW-nak azt is elárulta, hogy előző albuma sokat köszönhet az HBO sikersorozatának, a Trónok harcának.

Swift csak nemrég, 2016-ban kezdte nézni a nagyszabású fantasysorozatot, és olyannyira rákattant, hogy elmondása szerint a történet elkezdett beszivárogni a zenéjébe, és nagyban meghatározta az akkoriban készülő Reputation hangvételét, stílusát, sőt, narratíváját is. „A dalok félig azon alapultak, amit épp átéltem, csak a Trónok harca szűrőjén át” – mesélte az EW-nak a sztár. Egészen konkrét párhuzamokat is felsorolt. A Look What You Mad Me Do a gyerekből orgyilkossá váló Arya Stark halállistájának feleltethető meg, de a két királynő, Cersei és Daenerys személyisége is tükröződik benne. A King Of My Hearthoz Daenerys és Khal Drogo első évados, ellentmondásos szerelme nyújtott alapanyagot, és a dobokat is a sorozatbeli dothrakiak zenéjéről mintázta. Az I Did Something Bad megírását pedig a hetedik évad fináléjának – ami három hónappal a Reputation megjelenése előtt került adásba – egyik nagy fordulata, Sansa és Arya összeesküvése ihlette.

MINDEN, AMIT TAYLOR SWIFTRŐL TUDNI KELL

A bosszúszomjas és/vagy szerelmi tragédiákat átélő szereplőkkel való azonosulás mellett a sorozatra jellemző történetmesélésben – a rejtélyekre való utalgatás, az információmorzsák elcsepegtetése – is rokonságra lelt, pontosabban, a sorozat írói megoldásait látván Swift új szintre emelte a dalait, lemezeit, meg úgy egyáltalán, életét övező rejtélyesség gerjesztését. Az EW címlapsztorija pont az ilyen információadagolási és visszacsatolási technikákat emeli ki, mint az énekes leghatékonyabb fegyverét, Swift ugyanis tökélyre fejlesztette, hogy elhint valamilyen apró célzást, elcsepegtet nyomokat a klipjeiben, számaiban, majd amikor a nyomozásra kiéhezett – sőt, kiéheztetett, hiszen Swift tudatosan táplálja mindezt – rajongók vadul elkezdik felfejteni a szálakat, és online közzéteszik a találgatásaikat, a sztár megosztja a kedvenceit. Egyrészt ez azt az illúziót kelti, hogy Swift megközelíthető, ami a szomszéd lány/legjobb barátnőnk imidzs egyik sarokköve, másrészt folyamatos beszédtémát nyújt, generálja a róla szóló tartalmakat a neten. Az EW címlapfotója kapásból hozzá is járul a találgatásokhoz, a farmerkabát hemzseg a kitűzőktől, a Billboard ki is gyűjtötte a lustábbak kedvéért a lehetséges utalásokat, amelyek között akár már új dalcímek is szerepelhetnek.

Az interjúban azért az új lemezről is szó esik, cím még mindig nincs, de elvileg több dal fog szerepelni rajta, mint az eddigieken. A Swifttől idézett megszólalások ugyanazt a merjünk pozitívak lenni üzenetbe csomagolt irányváltást célozzák, mint az első beharangozó klip, és még a „nagyon, nagyon, nagyon, nagyon szomorú számok” hallgatása közben sem akarja, hogy aggódjunk érte. Más kérdés, Swift vajon aggódik-e amiatt, hogy a visszatérő slágere mindössze a második helyen debütált a slágerlistán, az Old Town Road ugyanis továbbra is verhetetlen; az év legváratlanabb country-rap sikerdaláról mi is megemlékeztünk. Ez meg az ezüstérmes:

https://recorder.blog.hu/2019/05/10/taylor_swift_a_tronok_harcarol_mintazta_a_szamait
Taylor Swift a Trónok harcáról mintázta a számait
süti beállítások módosítása