Viszlát, kígyó! Szevasztok, pillangók!

2019.04.26. 12:00, Gaines

swift_me.jpg

Vége a visszaszámlálásnak, elérkeztünk a nulláig, megtörtént a kilövés, és az összes létező közösségi médiás felületen elhintett belebegtetések után befutott az új Taylor Swift-klip. Olyannyira új, hogy a sztár ismét megújult, azaz megint imidzset váltott, és ahogy a szám nagybetűs és felkiáltójeles címe, a ME! sugallja, a másokkal való foglalkozás helyett az új irány az önmegvalósítás és önkifejezés.

Az újjászületést a klip az első másodpercekben világossá teszi, amikor megjelenik egy kígyó – ami a legutóbbi lemezt, a Reputationt övező legfőbb szimbólumok egyike volt, hosszú és szaftos, Kim Kardashianhoz köthető előtörténettel –, majd szétrobban színes pillangókká. Vége tehát a kritikusainak és ellenlábasainak keményen odamondogató, nihilista Swiftnek, helyébe pedig hurráoptimista, individualista, franciásan bohó, bombasztikus korszak léphet, legalábbis a hetedik album első előfutára és a csupaszín-csupaszív, musicalbetétnek is beillő videó alapján. A Guardian elemzője például a ME! címéből és üzenetéből a 2017-es meglepetéssiker, a slágerlistákon is nagyszerűen teljesítő A legnagyobb showman című film himnuszára, a This Is Me-re asszociált, amely szintén önmagunk elfogadásáról és büszke vállalásáról szólt.

NAGYPORTRÉNK TAYLOR SWIFTRŐL, A DALSZERZŐRŐL, AZ ÜZLETASSZONYRÓL

A Dave Meyers rendezte videó természetesen hemzseg a rejtett és kevésbé rejtett utalásoktól, amelyek felfejtésére lelkes rajongók és poptimista újságírók hada vállalkozik egyszerre, újabb találgatásoknak adva táptalajt. A napszemüveges csirkék által koszorúzott Dixie Chicks-festmény például közös számra engedhet következtetni az új albumon – sokan eleve arra számítottak, hogy Swift visszatér majd a TS7-en country gyökereihez, amit a ME! egyelőre nem látszik igazolni. Swift macskáinak szerepeltetése már a Macskák musical idei filmadaptációját is beharangozhatja, amiben ő is szerepel. (Idris Elba, Judi Dench, Jennifer Hudson, James Corden és Ian McKellen mellett – ennél abszurdabb szereposztása egy filmnek sem lesz 2019-ben.) Másfajta utalás, hogy Swift a 2019-es NFL Draft alatt jelentette be a dalt és nyilatkozott csütörtök este az ABC riporterének, ebből többen arra tippelnek, hogy ő lehet a jövő évi Super Bowl félidei show-jának sztárfellépője.

TAVALY ÓTA TÖBBET POLITIZÁL, VAJON EZ AZ ARCA IS HELYET KAP MAJD AZ ÚJ LEMEZEN?

A ME! producere és társszerzője egyébként Joel Little, aki Lorde debütalbumán is dolgozott (meg Ellie Gouldinggal és Shawn Mendes-zel), valamint Brendon Urie, a Panic! At The Disco frontembere, aki énekesként is besegít a dalba.

https://recorder.blog.hu/2019/04/26/viszlat_kigyo_szevasztok_pillangok
Viszlát, kígyó! Szevasztok, pillangók!
süti beállítások módosítása