Filmrecorder. A 21. század legjobb táncjelenetei

2019.05.06. 11:30, Gaines

harrypotter7.jpg

Táncolni szuperjó dolog. Táncjelenetet nézni a moziban vetekszik vele. Egy bravúros koreográfia olyan energiákat képes felszabadítani, mint a fékeveszett akciók, és azt is kifejezheti, amit szavakkal nehéz leírni, legyen az eufória, vagy a teljes őrület, mint az áprilistól a magyar mozikban játszott Eksztázisban. Összegyűjtöttük az évszázad huszonegy legütősebb táncjelenetét, Tom Cruise seggrepacsijától Natalie Portman szárnyalásáig. A 71. Recorder magazin Filmrecorder rovatának cikke, videókkal.

21. Liza, a rókatündér (2015)

Hárman perdülnek táncra Ujj Mészáros Károly retro-tündérmeséjének bolondos jelenetében. A visszahúzódó Liza a rajta ülő szerelmi átkot törné meg csábító csípőmozgásával, amire az élhetetlen Ludvig úr tuskólábú kacsatánccal reagál, míg a háttérben halálosztó, démoni japán táncdalénekes rázza. Három külön világ, más-más motivációk, ez teremt feszültséget.


20. Mountains May Depart (2015)

Két, a Pet Shop Boys Go Westjére hangszerelt táncjelenet foglalja keretbe a Kína átalakulását egy nő élettörténetére kivetítő drámát. Az elsőben Tao fiatalon, sokadmagával, felszabadultan fejezi ki táncban jövőbe vetett hitét. A zárójelenetben 25 évvel később, csalódásokkal a háta mögött, egyedül kezdi járni a régi táncot, és a dalba csomagolt melankólia mellbevágó.


AZ ELMÚLT HUSZONÖT ÉV LEGJOBB ZENÉS FILMJEIT ITT SZEDTÜK ÖSSZE


19. Csajkor (Girlhood, 2014)
 

A négy színesbőrű lánynak nincs könnyű élete a párizsi külvárosi lakótelepen, bántalmazó családtagokkal és drogdílerekkel övezve. De egy éjszakára meg tudnak feledkezni minden gondjukról-bajukról, kicsípik magukat, és hajnalig tátognak-táncolnak Rihanna Diamonds című számára. A fenséges királykékbe öltöztetett videoklip inkább zenés, mint táncos, de nem maradhat ki.


18. Napos oldal (Silver Linings Playbook, 2012)
 

Pat (Bradley Cooper) bipoláris. Tiffany (Jennifer Lawrence) depresszióval küzd. A társastánc, amibe Tiffany belerángatja Patet, számukra leginkább terápia, ezért attól sem zuhannak össze, amikor a nagy versenyen lepontozza őket a zsűri. A túl hiperaktív vágás dacára változatos a táncuk a White Stripestól a keringőig, szerethető amatőrök maradnak az elfuserált emeléssel.


17. Happy End (2017)
 

Kevés groteszkebb dolgot lehet elképzelni, mint egy Sia-karaokézást a végletekig mizantróp Michael Haneke-filmben, és az a szép benne, hogy még a várakozásainkat is felülmúlja. Franz Rogowski (a német Joaquin Phoenix) Chandelierre előadott, egysnittes bohóctréfája szánalmas és fergetegesen vicces, egy szétcsúszó ember táncban kihordott idegösszeomlása.


16. Trópusi vihar (Tropic Thunder, 2008)
 

Remek döntés volt Tom Cruise-tól, hogy az idegbeteg, mocskosszájú, kövérmaszkos producer szerepében bolondot csinált magából, ami a vígjáték végefőcíme alá kevert magánszámában tetőzött. A tánc a seggrepacsis kézmozdulatok és a twerkölés révén híresült el, de az a kulcsa, hogy Cruise egyszer sem villantja elő megawattos mosolyát, és vérkomoly arccal önironikus.


15. Egy veszedelmes elme vallomásai (Confessions of a Dangerous Mind, 2002)

Ha valaki nem hiányozhat egy 21. századi táncjelenetes összeállításból, az a rongylábú Sam Rockwell, akit szinte minden filmjében megtáncoltatnak. Ez kakukktojás: a valós showman – és magát CIA-orgyilkosnak nevező – Chuck Barris szerepében nem próbafelvételen táncol hatalmasat, charlestonból spárgázik, majd megy le hídba, őrületes lazasággal.


14. Kaliforniai álom (La La Land, 2016)

Pech, hogy Ryan Gosling és Emma Stone nem olyan zseniális táncosok, mint az általuk megidézett klasszikus musicalsztárok, Fred Astaire, Ginger Rogers vagy Gene Kelly. Mázli, hogy mindketten ennyire megnyerőek, a dombtetői softshoe-szteppjelenet bíborszínű és -hangzású bája feledtet minden tökéletlenséget.


13. 45 év (45 Years, 2015)

Kate (Charlotte Rampling) és Geoff (Tom Courtenay) számára ez a tánc lehetett volna közös életük megkoronázása házasságkötésük 45. évfordulóján. Ám mire a férj felvezeti feleségét a parkettre, Kate-ben csak az munkál: hazugság-e a házasságuk. Geoff hiába mórikálja magát a Smoke Gets In Your Eyes taktusaira, Kate szívszaggatón marad magára a fortissimo után.


12. Billy Elliot (2000)

Több táncjelenet is helyet kaphatna Stephen Daldry gyöngyszeméből. Mondjuk, amikor a balett-táncosnak készülő Billy (Jamie Bell) valamennyi frusztrációját eltáncolja vaskalapos apjának. De a legelragadóbb a kissrác és tánctanára, Mrs. Wilkinson (Julie Walters) közös bugizása, ami bizonyítja, kortól és nemtől függetlenül mindenki megmozgathatja a csülkeit.


11. Pina (2011)
 

A huszadik század óriási hatású koreográfusa, Pina Bausch 2009-es halála miatt nem vehetett részt a róla szóló Wim Wenders-dokumentumfilmben, de tanítványai méltó emléket állítottak híres produkciói felelevenítésével. A narancsvörös homokba plántált Tavaszi áldozat-moderntánc 3D nélkül is látványos, csupa lélektani és csoportdráma, kín és feloldozás.


10. Girl Walk//All Day (2011)

A közösségi finanszírozással készült, egész estés gerilla-táncvideóban a világjobbító szándékú hősnő (Anne Marsan) áttáncolja New Yorkot. A dögös hip-hop mashupokra megálmodott, ragályosan vidám szegmensekből nehéz egyet kiragadni, de az Ante Up és Miley Cyrus-féle rész, ahol kutyának és ortodox zsidóknak is táncol, jól szemlélteti a külvilágra tett hatását.


9. Fekete hattyú (Black Swan, 2010)
 

A fekete hattyú tánca lenyűgözően szép, horrorisztikus átlényegülésként jelenik meg Darren Arofonsky pszichoszexuális drámájában: az elfojtásai által stresszelt balerina csak azután képes hitelesen eljátszani a címszerepet, hogy azt hiszi, megölte vetélytársát. Szeme vörös lesz, bőréből éjfekete tollazat sarjad, mozgása kéjes érzékiséggel duzzad. Sötét átalakulás.


8. Ave, Cézár! (Hail, Caesar!, 2016)
 

A hollywoodi aranykor népszerű műfajainak szeretően-gunyorosan megidézett kollázsából a Coen-testvérek nem hagyhatták ki a musicalt, kisujjukból rázva ki egy komplett Gene Kelly-táncbetétet. Channing Tatum ideális partner, bájgúnár, de közben ki is kacsint, arctól talpig játszik. A nőhiányban szenvedő matrózok koreográfiája még homoerotikus fricskát is kap.


7. Vakító napfényben (A Bigger Splash, 2015)
 

Luca Guadagnino három legutóbbi filmje mind tartalmaz instant klasszikus táncjelenetet, a Sóhajokban egyenesen Pina Bausch táncszínházát vette kölcsön csonttörő hatással. A csúcs mégis Ralph Fiennes, aki percekig kisajítátja ezt a bűnös-erotikus thrillert. A Rolling Stones diszkódalára lejtett-vonaglott szólója maga a megtestesült hedonizmus és exhibicionizmus, Dionüszosz és Pán nedves álma.


6.
 Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. (Harry Potter and the Deathly Hallows  Part 1, 2010) 

Nem kell mindenáron virtuozitásra vagy magas hőfokon megélt érzelmekre alapozni egy táncjelenetet. Az utolsóelőtti Harry Potter-film például a vihar előtti csöndben engedélyez pillanatnyi szusszanást ostromlott hőseinek. Harry és Hermione szavak nélkül, meglepő zenei kíséretre (Nick Cave and the Bad Seeds: O Children) feledkezik bele a kamaszosan kedves és suta táncba. Őszinte, természetes, emberi közjáték.


5. Ex Machina (2014)
 

„Most inkább feltépem a táncparkettet” – jelenti be az alkoholista, robotikai Frankenstein (Oscar Isaac), és már elő is adja android szexrabszolgájával az egyéni koreográfiát, amivel szemlátomást ezredszer szórakoztatja el magát. A diszkójelenet olyan váratlan stílustöréssel robban be Alex Garland minimalista technothrillerébe, amilyen hamar vége szakad, mi meg csak szédelgünk az adrenalinlökettől.


4. Dogtooth (2009)
 

Jorgosz Lanthimosz szereplői nem robotok, mégis úgy beszélnek, mozognak és viselkednek, mintha gépi parancsnak engedelmeskednének. A Dogtooth burokban nevelt, szüleik szadista emberkísérletének kitett, érzelmileg alulfejlett testvértriója esetében ez nem csoda. Faarccal bemutatott, nyomasztó táncukat mintha ufók koreografálták volna, mígnem a rebellis nővér rohamot kap, mintha az ördög szállta volna meg.


3. A család kicsi kincse (Little Miss Sunshine, 2006)
 

Nem tudjuk, mit akar eltáncolni Olive (Abigain Breslin) a gyerekszépségversenyen, csak azt, hogy hajlandó érte zűrös családjával három államon átautózni. A gatyaszaggató, komikusan felnőttes és önfeledten gyermeki Superfreak kivágja a biztosítékot a groteszkgiccshez szokott közönségben, a családtagokat pedig összekovácsolja. Kivívott győzelem, ahogy beszállnak a játékba, és az apró mellékszereplők is mind a maguk módján reagálnak, egész a slusszpoénig.


2. Eksztázis (Climax, 2018)
 

Egy vészjósló prológus és egy rakás casting-videó megtekintését követően Gaspar Noé öt megszakítatlan percig átadja a terepet társulatának, amint elpróbálják új táncdarabjukat. A világtól elzárt kompánia teljes összhangban, egymást erősítve-támogatva, védett szellemi közösségben ötvözik stílusaikat (vogue, krumping, waacking), Nina McNeely koreográfiája, a táncosok szenvedélye, a kameramozgás euforikus – és annál keményebb aztán a mélyrepülés.


1. Magic Mike XXL (2015)
 

Channing Tatum az egyetlen, aki két filmmel szerepel, de az első helyet kiérdemlő jelenetben csak lelkes szurkoló. Az össznépi vetkőzőshowra tartó férfisztriptíz-csapat önbizalomhiányos vezérbikája, Big Dick Richie (Joe Manganiello) feladata egyszerű: csaljon mosolyt egy mísz benzinkutaslány arcára. A Cheetosszal, ásványvízzel és Backstreet Boysszal rögtönzött műsorszám titka az egészséges humorban rejlik, hát mi ez, ha nem pozitív maszkulinitás?

szerző: Huszár András

https://recorder.blog.hu/2019/05/06/filmrecorder_a_21_szazad_legjobb_tancjelenetei
Filmrecorder. A 21. század legjobb táncjelenetei
süti beállítások módosítása