Meghalt Mark Hollis, a Talk Talk énekese

2019.02.26. 09:56, Gaines

markhollis.jpg

A halálhírt egyelőre még nem erősítették meg hivatalos forrásból, de a zenészhez közeli személyek szerint Mark Hollis, a Talk Talk alapítója és énekese 64 éves korában elhunyt.

Mark Hollis halálát az énekes unokatestvérének férje, Anthony Costello tweetelte ki hétfőn: „RIP Mark Hollis. Csodálatos férj és apa. Lenyűgöző, erkölcsös férfi. 20 éve visszavonult a zeneiparból, mégis megfoghatatlan zenei ikon.” A Talk Talk basszusgitárosa, Paul Webb a közösségi médián reagált a hírre: „Sokként ér és mélységesen elszomorít Mark Hollis halálának híre. Zenei zseni volt, megtiszteltetésnek éreztem, hogy együtt zenélhettem vele. Évekkel ezelőtt találkoztam vele utoljára, ám mint sokan más zenész esetében a mi generációnkból, rám is óriási hatást gyakoroltak úttörő zenei ötletei.” A halálhírt több online újság is lehozta, beleértve a Guardiant. (Frissítés: Hollis menedzsere, Keith Aspden az NPR-nak megerősítette a hírt.)

VISSZAFEJTENI A CSENDIG: TALK TALK-PÁLYAKÉP ÉS AZ 1991-ES LAUGHING STOCK


Hollis 1955-ben született London Tottenham kerületében, első zenekarát, a The Reactiont 1977-ben alapította, ám egyetlen kislemezdal kiadását követően feloszlottak. Ezután 1981-ben hozta létre Webbel, Lee Harrisszel és Simon Brennerrel a Talk Talkot, amelyben aztán tíz éven keresztül zenélt. (Brenner az első két lemez között kiszállt, helyette Tim Friese-Greene billentyűsként és társdalszerzőként a csapat nem hivatalos negyedik tagjává vált.) A Talk Talk öt stúdiólemezével (The Party’s Over, It’s My Life, The Colour Of Spring, Spirit Of Eden, Laughing Stock) széles ívű, kalandozó, folyamatosan megújuló utat járt be az újromantikus-szintipopos stílusirányzattól a kevésbé kommersz, improvizatív, posztrock megszólalásig.

ÉLET A ZENEKAR UTÁN - HÍRES SZÓLÓLEMEZEK, KÖZTÜK MARK HOLLISÉ


Végül a csúcson hagyták abba, és a Talk Talk megszűnését követően Mark Hollis mindössze egyetlen, cím nélküli, minimalista szólólemezt adott ki 1998-ban, mely egy perc csenddel zárja le az énekes-dalszerző életművét. „A családomat választottam” – magyarázta egy korabeli interjúban azon döntését, hogy miért nem turnézik többet, és miért vonul vissza a nyilvánosság elől. – „Mások talán képesek rá, de én nem tudok egyszerre turnézni és jó apa lenni.” Utoljára a Boss című sorozathoz szerzett egy eredeti, instrumentális betétdalt.

https://recorder.blog.hu/2019/02/26/meghalt_mark_hollis_a_talk_talk_enekese
Meghalt Mark Hollis, a Talk Talk énekese
süti beállítások módosítása