De tényleg most nem szexuális értelemben - Rec.hu

2018.11.15. 13:07, RRRecorder

nemeth_robert_pokember.jpg

Életközeli, laza indie slágerek, giccsmentes pozitívumok, váratlan ritmusok egy nyári viharban, epikus pingpongcsata. Egész elviselhető apokalipszis, alig látszó halál. Lazulj le szépen, és ollézz velünk! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Mostanában itt a Recorderen volt a premierje a Marlboro Man a magyar valóságot fanyar iróniával bemutató albumának, Savages y Suefo sokszínű downtempo-funk-dub-blues-stb. albumának, a Nunki Bay Starship neosoul / soul-hiphop-jazz EP-jének, az ék a zenekar több oldalát megmutató EP-jének, a Minimyst a klasszikusabb zenekari felállás és az art rock felé mozduló EP-jének, és a Stopsonic személyes és "kicsit trash" videójának.

A Meg Egy Cukorka 2016 végén mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, első EP-jük is a Recorderen debütált, most pedig itt az első nagylemez. A zenekar továbbra is brit hatású, laza, lendületes és slágeres indie rockot játszik, ami az ő előadásukban nem is látszik olyan távolinak a magyar alter hagyományától. A szövegek pedig jólesően életközeliek és frappánsak. "Na és mond, hogy látod a holnapot? / Kérsz kávét, persze otthagyod / A nevemet soha nem találod / Pedig vettem bazdmeg virágot" - ez például egy versszak az első dalból. (E cikk címét is a lemezről vettük.) Facebook


"Zeneileg és szövegileg is az eddigi legpozitívabb" az új Konyha-lemez a hivatalos ajánló szerint, és ez így is van. (Az előzetesen megjelent dalok alapján már lehetett sejteni, hogy ez így lesz.) A rockosabb számok is bőven beférhetnének egy nemrock-rádióba (ami nem fél a gitártól); ebből a szempontból kiugrik a zongorát központba állító, nagyon finomra hangszerelt Százsszor visszajátszott, ami egy giccsmentesen rendkívül pozitív sláger. "Nem is tudjuk, kaptunk-e ennyi pozitív kommentet egyetlen dalra három nap alatt" - írták róla a Facebookon. A Földrevaló című szám Fábián Julinak szól, és mint a Hvg.hu premiercikkéből kiderül, a felvétel utolsó napján gurult ki a zenekarból; a lemez egyébként egy felsőörsi nyaralóban született. HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: november 17., Akvárium.


Az Esti Kornél pedig kifejezetten a borongós - vagy ahogy a Stenknek fogalmaztak: "az általánosabb érvényű, ha úgy tetszik, örök vagy egzisztencialista témákkal" nem épp hurráoptimista módon foglalkozó - alterrock egyik legnépszerűbb zenekarává nőtte ki magát 2006 óta, ezen belül persze inkább ebben az évtizedben. Új, Eltűnt idő című albumuk nem fog nagy meglepetést okozni; lassabb vagy gyorsabb, rockosabb vagy néha egészen darkos köntösben nagyjából ugyanazt a hangulatot járja körbe ez a tizenegy szám. Náluk a pozitív megközelítés így néz ki: "szép ez a táj, és ma még alig látszik a halál". HonlapFacebook, lemezbemutató koncert: november 18., A38.


Az AŽUR önjellemzésében egyszerre szerepel az, hogy alternatív rock, meg az, hogy tánczene, szimplán. A zenekar - amelynek többek között kliptrilógiája is itt a Recorderen debütált - emellé még néhány mást is odaírhatott volna, hiszen a rádióbarát pop-rock sem áll tőlük távol, meg a zongorás líra sem, a hiphop hatása is előkerül többször, és még sok minden más is hallható a debütáló, Titkod vagyok én című nagylemezen. Azért a tizenhárom, a "remény és reménytelenség, szeretet és viszonzatlan szerelem, nevetséges helyzetek elfogadása" témákat körüljáró dalt összefogja a hangszeresek karakteres megszólalása és az erős női hang (Baka Rebeka, plusz Bakos Zita billentyűs vokálozik, meg a három fiú közül kettő). Facebook, lemezbemutató koncert: november 15., Dürer Kert.


A mexikói-magyar duó Dead Stare többször szerepelt a Recorderen, a kicsi, ám erős hazai global bass szcéna képviselőjeként. Új számuk a holland The Funky Cat kiadónál jelent meg, ingyen letölthető. Távoli közelítéssel törzsi techno, de ennél jobb képet ad róla az önjellemzés, miszerint egy heves nyári vihar inspirálta, és "természet és gép találkozása nyugtalanó atmoszférában, váratlan ritmusokkal". Kár, hogy nem kétszer ilyen hosszú. Facebook


Az EZ Basic Sissyfuzz című lemeze egyik kedvencünk volt 2017-ben, és lám, még 2018 végére is jut belőle valami: a két percnél rövidebb, szörfös Bronco igen hangulatos klipje. Szarvas Árpád zenekarvezető és a budapesti indie színtéren mozgók számára bizonyára ismerős Upponyi Muki epikus (nem!) pingpongcsatájáról szól, Molnár Alexandra Rusek rendezte, a Stenken debütáltFacebook


2016-ban itt mutattuk be a Heaven Street Seven és a Pegazusok Nem Léteznek tagjaként, no meg zenei újságíróként is ismert Németh Róbert első szólódalát. Azt a kisfia "hogyan készült ez a bolygó?" kérdése ihlette, az új dal klipjét pedig a művész két gyermekének rajzai alapján készítette Gróf Balázs. A némi kihagyás után megjelent A táguló idő - ismét az idő! - az első Németh Róbert-szám, amit klasszikus zenekari felállásbn rögzítettek, és a szerző szerint "egyszerre jelen idejű és nosztalgikus, ráadásul tökre nem jókedvemben egy kicsit apokaliptikus is" - olvasható a Stenk premiercikkében. De itt az apokalipszis sem tűnik olyan rémisztőnek, szép finoman elolvadnak a járdák és összedőlnek a házak. Facebook, legközelebbi koncert: november 30., Magvető Café (Zilahi Annával).


Van új Kis Grófo-szám, mégpedig meglepetés: a poptimista YouTube-toplistánk több számában szereplő Burai Krisztián, valamint gyakori alkotótársa, Báder János Jr. írta a zenét, ami, meglepetés: latinos. A szöveg pedig a fociról szól, a Tiki-taka cím a gyors és rövid passzjátékot jelenti, a klip meg animációs. HonlapFacebook.


A Dana And The Dreamcatchers az év elején mutatkozott be Magyarradar rovatunkban ("Szexepil: Egyértelműen Dana hangja"). Azóta egy újabb számukkal is szerepeltek itt, most pedig az a hír, hogy két korábbi dalukból, a Whisperből és a Butterfly-ból készült magyar verzió, Hujber Szabolcs szövegével, ráadásul kicsit megrövidítve, amolyen radio editként. Facebook, legközelebbi koncert: november 17., Rocktár Kiskunfélegyháza.


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/11/15/de_tenyleg_most_nem_szexualis_ertelemben_rec_hu
De tényleg most nem szexuális értelemben - Rec.hu
süti beállítások módosítása