Mától Budapest Ritmo 2018 világzenei fesztivál a Szimplában és az Akváriumban!

2018.10.04. 11:03, rerecorder

bp_ritmo_aj_ny.jpg

Idén harmadszor beszélhetjük a világzene univerzális nyelvét a Budapest Ritmón. A 4-ei, mai, csütörtöki ingyenes showcase-nap a fiatal tehetségeké, aztán gigaklasszikust (a Paul Simont is segítő Ladysmith Black Mambazót), a jelen egyik legnagyobb sztárját (az etióp-zsidó afrojazzfunk-pszichpopos Gili Yalót), vagy például szlovén határfeszegetőket (Širom) és finn őserőt (Maija Kauhanen) fedezhetünk fel. A zárónap a roma hagyomány kortárs arcát mutató egyszeri gáláé lesz.

Budapest Ritmo

Kezdés: október 4-7.

Helyszín: Akvárium (a mai, 4-ei nyitónap a Szimplában)

Bérlet: 7500 Ft / napijegyek: 3000 Ft (a mai, 4-ei nyitónap ingyenes)

Facebook-eseményoldal

Részletes programtábla


GILI YALÓVAL KÉSZÜLT FRISS INTERJÚNK: MENEKÜLÉS NÉGYÉVESEN, ÉJSZAKAI ÉLET TEL-AVIVBAN, RASSZIZMUS, ETIÓP GYÖKEREK FELFEDEZÉSE

4_c_wertanbotond-e1535728731973-1140x450.jpg

Csütörtökön egy ingyenes showcase-nappal startol a Ritmo. A Szimplában olyan régióbeli előadók mutatkoznak be – természetesen nem csak a magyar közönségnek, hanem a fesztivált meglátogató szépszámú külföldi szakértőnek, rajongónak is – akik még nem feltétlenül vannak a térképen, leginkább mert viszonylag új produkciók, feltörekvő tehetségek. Nézzük először ezen fellépőket! A WoWaKin a lengyel népzene őserejét mutatja meg hegedűvel, harmonikával és dobokkal. A szintén lengyel Dikanda már sokszínűbb, cirkuszi produkció, balkáni, közel-keleti hatásokkal is. A cseh BraAgas középkorias hangulatú, sokszínű, a szlovák Balkansambel pedig egy nem tipikus rezes big band. Magyarországról az általunk már sokszor méltatott Dalinda (fent) acapella vokáltrió, a szerb-magyar hagyományt újrazenésítő Branka Trio és a magyar-görög fúziót játszó Meybahar szerepel.

tuuletar-foto_-heidi-tirri-photography-e1535641839371-1140x450.jpg

A nulladik napi showcase után a fesztivál pénteki nyitányán az Akváriumban három földrész is reprezent. A Coladera brazil, zöld-foki és ibériai dallamokat ötvöz. A dél-afrikai Ladysmith Black Mambazo a legnagyobb klasszikus sztár ebben a három napban, talán bemutatni sem kell az öt Grammy-díjas formációt, amit Paul Simontól, Nelson Mandelán át a dél-afrikai focivilágbajnokságig számos kapcsolódási pontról is ismerhetünk, nem beszélve a hatvanas évek óta szaporodó klasszikus lemezekről (Ulwandle Oluncgwele - 1985, Shaka Zulu - 1987, Liph’ Iqiniso - 1994). Még szintén Afrikát képviseli Sena és RedRed future afrobeat show-ja, amelyen ghánai vendégekkel egészülnek ki. Barcelona klasszis zenéjét, a katalán rumbát játssza a tíztagú Sabor de Grácia, finn acapellát ad elő beatboxos kísérettel a Tuuletar (fent), akik ezúttal kiegészülnek a finn őserőt egyszemélyben is nyújtani tudó Maija Kauhanennel. A kalotaszegi zenét egy vak belga szintó csodazenész, Tcha Limberger játssza a Kalotaszeg Trióval, az elképesztő zenésszel interjút is készítettünk, ami erre olvasható és érdemes is olvasni.

2015_03_669_youri-lenquette-1140x450.jpg

Szombaton a szlovén Širom tényleg egy párhuzamos univerzumból játszik sosemvolt világzenét, hiszen a szlovén folkra építő dalaikat határokat feszegetve más népek és kultúrák hangszereivel is játsszák. Ehhez hasonló attitűd jellemzi azt a friss magyar zenekart, amely már nevével figyelemfelhívó: Parasztok atmoszférában. „Arra vállalkoznak, hogy egyszerre tisztelegnek a népi hagyomány és az avantgárd előtt, úgy, hogy megrökönyödést is váltsanak ki művészi megoldásaikkal.” A Maliból érkező Trio Da Kali (fent) az egyik legismertebb és legelismertebb formáció az elmúlt években a világzenében, tavalyi, Kronos Quartettel közös Ladilikan albumuk az év legjobb világzenei lemeze volt, perfektül mutatta a műfaji határok illékony voltát, a Recorder évvégi listáján is szerepelt. Szóval ők kihagyhatatlanok. Akárcsak az etióp zsidó Gili Yalo (lent) a maga etióp-etno-jazzfunk-pszichedelikus-soul energiabomba-zenéjével, de róla már sokszor szóltunk, fent a vele készült friss interjúnk nagylinkben, a fesztivál koncertjét várjuk tőle. Jó, mi mást mondhatnánk erről a koncertről is, mint, hogy kihagyhatatlan: a Muzsikás és a lengyelek Muzsikása, azaz legfontosabb urbánus folkzenekara, a Muzykanci közös koncertet ad. Szombaton önállóan is koncertezik Maija Kauhanen az Akvárium intimebb térnek számító Volt Lokálban. Ugyanitt táncoltat éjszaka globalbeattel DJ Ipek. És aki a balkáni rezeszenét szereti, az is megkapja a magáét az Ekrem Mamutovič Orkestartól.

bpritmo18_gili_yalo_c_michael_topyol_1.jpg


A vasárnapi zárónap egészen különleges lesz, a tematikus program keretében a roma hagyomány kortárs arcát mutatja meg a fesztivál, egy, csak itt hallható koncerten. A több tucat zenészt, énekest felvonultató Roma Ritmo gálaprodukció előtt az általunk is imádott Várkonyi Csibészek zenélnek.

Rendkívül dús, sokrétű kínálat, garantáltan lesz mit hazavinni belőle.

Dömötör Endre


ez pedig Tcha Limberger Kalotaszegi triója:

https://recorder.blog.hu/2018/10/04/matol_budapest_ritmo_2018_vilagzenei_fesztival_a_szimplaban_es_az_akvariumban
Mától Budapest Ritmo 2018 világzenei fesztivál a Szimplában és az Akváriumban!
süti beállítások módosítása