A nosztalgia soha nem ér véget – A magyar eurodance slágerei (2. rész: 1996-2000 és utána)

2018.09.16. 19:55, rerecorder

ufo.jpg

64. Recorder magazin Eurodance & eurodisco fókusztémáját a Hi-NRG-s alapoktól kezdtük, aztán jött a nyolcvanas évekbeli német eurodisco története a Modern Talkinggal és társaival (a korszak kulcsslágerei playlistben összegyűjtve erre), haladunk tovább a kilencvenes évekbe a korszak eurodance-történetével. És hogy milyen volt mindez nálunk? Magyarországon még 2018-ban is egymást érik a kilencvenes évekre fókuszáló retrobulik. Van olyan szervező, aki a trash-faktorra játszik rá, van olyan, aki őszintén megsértődik, ha ezt felhozzuk. Pedig a magyar eurodance-ből tényleg nem könnyű kitúrni a gyöngyöket. Az első részben 1995-ig jutottunk el, most pedig jönnek a műfaj legnagyobb hazai slágerei.

1996

4_f_club.jpg# 4 F-Club: Balatoni láz
# UFO: Szerelemdoktor / Karibi party
# Magic Kefir: Táncolj! / A szél
# Fanny: Disco-láz
# DJ Dali: Shosholoza
# Bionic: Út a fénybe
# Emergency House: Dübörög a ház
# Soho Party: Álom
# Ámokfutók: Robinson
# Erica C. + Robbie D.: Tiszta őrület
# Császár Előd: Nem kell másik
# Happy Gang: Fiatal szerelem
# Hip Hop Boyz: A hegyekben fönn, Ott várok rád, Ragadom, dagadom, dagad-e

Az év, amikor a fiúzenekarok is eurodance-esedtek, Erica C. pedig némi spéttel lekövette az Ace Of Base-t. Plusz megjelent egy rakás új szereplő: a 4 F-Club eccerü vót és szöxista, akárcsak az UFO, de cserébe mindketten népszerűek, viszont a rövidéletű Magic Kefir meg egészen kiemelkedő. Fanny a Carpe Diemből szólózott egyet Marusha modorában, DJ Dali viszont egy klasszikus one hit wonder. Oké, annyira nem wonder. És igen, a Bionic-kal megjelent a színen a magyar Robert Miles.


1997

carpe_diem_1.jpg# Carpe Diem: Álomhajó / Vége van már a hétnek
# 4 F-Club: Napolaj
# Emergency House: Nyakig ér a holiday
# Soho Party: Kéz a kézben
# Mr. Rick: Zárjon be a gyár
# Message: Maradj még
# Infinity: Végtelenül
# Feelgood Family: Ma éjjel buli van
# Unisex: Szebb holnap…
# Auth Csilla: Vigyél el
# Hip Hop Boyz: Megbántottak
# TNT: Titkos üzenet / Rendőrnő

Emblematikus nyári gigaslágerek éve (Álomhajó, Napolaj, Nyakig ér a holiday), Erik a Viking Mr. Rickként folytatta és Ágnes Vanilla a Message duóban hozta a happy hc Marushát/Blümchent. Az Infinity az italodance/trance vonalon volt egészen aktuális, a Feelgood Family viszont már egy telített piacra érkezett sematikus eurohouse-ával, nem is emlékszik rájuk túl sok ember.


1998

soho.jpg# Soho Party: Az éjjel soha nem ér véget
# Draft: Dombok felett
# C’est La Vie: Vár ránk a nyár
# Kerozin: Kismalac
# Erogén Zóna: Nudista strand

A Soho Party-búcsú többszörösen is emlékezetes (ugyebár focihimnusz lett belőle 2016-ban), a Drafttal újabb trance-es szereplő lépett be, a C’est La Vie lánykvartett rövidéletűen is emblematikus slágert hagyott hátra és megjelentek a malac eurodance-zenekarok is. A Kerozin pofátlanul és röfögve trappolt be a színtérre, az E-Rotic-ot másoló Erogén Zóna viszont nem volt annyira beindító.


1999

groovehouse_49_568714_13981.jpg# Splash: Tedd fel a kezed / Húzz magadhoz, ha fázol
# Groovehouse (jobbra): Ha táncolsz velem
# Betty Love: Repülj tovább
# Bery: Ébredj velem!
# Remix: Rólad szól az élet
# Kiwi: Ne szólj
# Baby Sisters: Szeresd a testem

Ez már a szinte teljes őrségváltás időszaka, a klasszik együttesek kifulladoztak, de az új szereplők között akadt néhány egészen igényes is. A Splash és a Groovehouse jó volt kommersz trance-ben, Bery pedig kommersz europopban. Oké, a Remix és a Kiwi nem ok nélkül nem került a hazai pop panteonjába.


2000 és utána

# Bery + Váczi Eszter: Egyedül (2000)
# Platinum: Álmodj velem (2001)
# Romantic: Vágyom rád (2001)
# Fresh: Utolsó tangó (2002)
# Groovehouse: Hajnal (Disco) (2002)

Bery Váczi Eszterrel egészen remek páros, a Platinum „hiánypótolt” Gigi D’Agostino-vonalon, sőt, a Romanticnak is volt vállalható slágere, a Fresh pedig egyszerűen megkapta a perfekt nyárnosztalgia-dalt, jobb énekesekkel eltűnne belőle a hatást fokozó sutaság. És persze a műfaj még ezután sem halt ki, inkább adaptálódott a körülményekhez, új megszólalásokhoz, de valahol a felszín alatt ugyanúgy eurodance maradt (Dance4ever, Peat Jr. & Fernando, DJ Szatmári feat. Jucus, Rony, Dred, Josh és Jutta, Baby Gabi és sokan mások).


Soha nem érhet véget

Ja, és hogy ez annyira nem is volt rossz korszak? A következő évek, a 21. század első évtizede ezt az állítást fényesen alátámasztotta, hiszen a Desperado, a Fiesta, a Crystal, a V-Tech, a TNT, a V.I.P., a Nox és a hozzájuk hasonló borzalmak uralták a magyar popzenét. Na, ugye!

Hogyan is lehetett volna rossz korszak? Hát akkor piáltál a diszkóparkolóban és nemhogy fácsét, de még mobilt sem láttál. Minden igazi volt.

DJ Ámokjáró

https://recorder.blog.hu/2018/09/16/a_nosztalgia_soha_nem_er_veget_a_magyar_eurodance_slagerei_2_resz_1996-2000_es_utana
A nosztalgia soha nem ér véget – A magyar eurodance slágerei (2. rész: 1996-2000 és utána)
süti beállítások módosítása