Évek óta a legjobb – Sziget 2018

2018.08.02. 13:03, rerecorder

arctic-monkeys-2018-cr-zackery-michael-bb11-billboard-fea-1500_1.jpg

Tavaly volt negyedszázados, részben külföldi tulajdonú lett és a leköszönő Gerendai Károly helyett új cégvezető került az élére, Kádár Tamás személyében. A legfontosabb magyar fesztivál, a Sziget körül sok változás történt mostanság, ezeknek a leglátványosabb eleme, hogy 2018-ban – augusztus 8. és 15. között – az előző évekhez képest sokkal erősebb lesz a fellépők névsora. A friss – Sziget-sztárt, Kendrick Lamart címlapján szerepeltető –, 64. Recorder magazin ajánlója következik.

Szigetelés

lana_del_rey_1.jpgA Sziget nem csak Magyarország, de a térség legnagyobb fesztiválja, és rengeteg díj jelzi, hogy Európa egyik legjelesebbje, legszeretettebbje is. Adottságait, történeti kialakulását tekintve persze nem elsősorban az előremutató, aktuális csúcszenék fesztje ez, helyette évről-évre egyre hatásosabban igyekszik nyújtani a meghatározó „fesztiválélményt”. És erre Európa minden országából egyre többen bólintanak lelkesen: sikerül. A zene tehát majdhogynem másodlagos itt. Félreértés ne essék, a Sziget a kilencvenes évek elejétől rengeteg olyan előadót hozott el Magyarországra, akit öröm volt végre látni itthon, aztán ezen fellépők aránya egy időben még nőtt is, de a fesztiválbizniszben teljesen unikális egyhetes hossz miatt az is természetes, hogy lehetetlen minden napot tíz-tizenöt értékes, zenerajongókat kielégítő előadóval megtölteni. A Sziget vállalta ezt a kompromisszumot és inkább a „kell egy hét” mellett tartott ki (még ha voltak is próbálkozások az időtartam lefaragásra, ám aztán a rend a megmosolyogtató „mínusz egyedik” nappal csak-csak helyreállt).

Szóval ez egy egyhetes fesztivál, főleg olyanoknak, akik örülnek a napi két-három szimpatikus fellépőnek, de nem bánják, ha órákra beszippantja őket a színházi sátor, vagy a lampionok útvesztője, netán egy kaland a fák között a sziget eldugott pontján és az is elég, ha szól valami háttérzene. Mert az itt szól, mindenhol szól, annyi a színpadokról, és a kajás bódékból, kiegészítő helyszínekről bömbölő zene, mint talán sehol a világon. Nincsen feszes program négy-öt érdekfeszítő színpaddal, napi nyolc-tíz kötelező koncerttel – mint ahogyan az alapvető elvárás egy hagyományos háromnapos fesztivállal szemben. Ezzel kell tisztában lenni, ha meg akarjuk érteni a Sziget működését.

Ennek tükrében az aktuális zenéket kedvelő fesztivállátogatónak évek óta lényegében két helyszín, a Nagyszínpad és az A38 sátor között kell csak ingáznia. 2011 volt az első év, amikor legalább a napi négy izgalmas, köztük kevés újrázó, visszatérő fellépő összejött. Mert azt sem szabad elfelejteni, hogy bizonyos vélekedésekkel ellentétben a visszatérő fesztivállátogató nem minden évben ugyanazt a line-upot szeretné látni – a helyszín változatlan, de a körítés igenis változzon. A 2012-es, jubileumi 20. Sziget is jól teljesített ebből a szempontból, aztán még 2013-ra és 2014-re sem lehetett túl sok panasz, de az utóbbi három évben (2015, 2016, 2017) határozottan érezhető volt, hogy aki a friss, aktuális zenékért, koncertekért menne a Szigetre, olyan előadókat nézne, akik még nem jártak Magyarországon, az egyre nehezebben talál olyan napot, amire megérné neki kimenni.


HÚSZ MEGHATÁROZÓ PILLANAT A SZIGETEK TÖRTÉNETÉBŐL.


king_gizzardartist-image_153762.jpg


2018 az áttörés éve?

Idén aztán minden egyes újabb line-up-bejelentés után azt érezhettük, hogy a Sziget körül lezajlott változás a fellépők terén kézzelfogható javulást hozott (nem véletlenül: egymilliárddal többet költöttek a sztárokra). A kihirdetett előadók halmaza összességében – korábbi Szigetek viszonylatában – jó arányban tartalmaz aktuális, az országban vagy a Szigeten még sosem járt, vagy éppen friss lemezzel visszatérő előadót: nagysztárt, aktuális hipszterkedvencet és kevésbé ismert előadót is. Ha ezt a névsort lebontjuk hét napra, akkor azért még mindig érezhető, hogy van hova továbblépni legközelebb. Ám a bérleteladások – tavalyi évhez képesti – növekedése is bizonyítja: a zene egy fesztiválon mégsem másodlagos.


Napi bontás

fever_ray-1.jpgHa az egyes napokat nézzük, akkor idén a nyitó- és zárónap kiemelkedik, az augusztus 8-i elsőn a legnagyobb élő rapper, Kendrick Lamar mellett a frisslemezes Lykke Li és a remek brit grime-mc, Stormzy koncertje is ígéretes, utánuk pedig a Colosseum By Telekom helyszínen Tiga dj-szettje is tuti levezető. Az augusztus 14-i, keddi zárónap pedig alighanem egyenesen a fesztivál történetének egyik legerősebbje. A Nagyszínpadon a brit gitárpopos Blossoms, az évtized egyik legjobb rockzenekara, a The War On Drugs és a friss albummal érkező Arctic Monkeys koncertje mind nagyon ígéretes, a csúcs azonban bizonyosan a Fever Ray (balra) látványos fellépése lesz az A38 sátorban. Mindehhez még hozzájön, hogy az egyik legjobb aktuális világzenei produkció, az Ifriqiyya Électrique is elcsíphető lesz, a ráadás pedig az egyik csúcs bass-dj, Ben UFO zárása a Colosseumban. Az e két nap közötti többin pedig hol akad néhány izgalmas produkció, hol a népszerűbb, de unalmasabb fesztiválkedvenc előadók kerültek túlsúlyba (a szombati és a hétfői nap például hangsúlyosan a mainstream-rajongóknak kedvez, a vasárnapin pedig összerakható egy jó gitárzenés sor: Slaves, Liam Gallagher, Wolf Alice, King Gizzard & The Lizard Wizard - fent, csíkosban).

A két fő helyszín után következő színpadok közül a Világzenein erősebb a műsor, mint tavaly vagy azelőtt. A Bacardí Aréna tánczenei sátort rég elveszítettük, idén is a karaktermentes edm uralja. Ennél lényegesen izgalmasabb az elektronikus zene ma, nagy itt a lemaradás. A Colosseum némileg undergroundabb, itt több az izgalmas dj, de ennél is sokkal több a potenciál az amúgy remek kialakítású helyszínben.


Top 15 kihagyhatatlan koncert

# Kendrick Lamar (08.08., szerda, 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

kendrick.jpgA legnagyobb élő rapper pályája csúcsán a Szigeten. Mi ez, ha nem a kötelező megnézni kategória?


# Gorillaz
(08.09., csütörtök, 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

Ugyan Damon Albarn zenekara kétszer is fellépett tavaly Budapesten, de azóta júniusban kijött egy új lemezük és nagyon látványosak a fellépéseik.


# Seasick Steve
(08.09., csütörtök, 22:00, Mastercard Színpad By A38)

A szokatlan karrierű 78 éves bluesgitáros vagy húsz évet letagadhatna korából, az pedig több mint beszédes, hogy a LedZep basszusgitárosa is szívesen kíséri.


# Shame
(08.10., péntek, 16:45, Mastercard Színpad By A38)

Az év egyik legjobb lemezét adta 2018-nak a poszt-posztpunkos, zilált Shame, ráadásul élőben is lehengerlők, úgyhogy pénteken érdemes korán érkezni a fesztiválra.


# Lana Del Rey
(08.10., péntek, 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

Lana Del Rey a kétezertizes évek egyik legjellemzőbb popzenei jelensége, remek dalszerző-előadó, bőven ideje volt, hogy eljusson Magyarországra.


# Sofi Tukker
(08.11., szombat, 22:00, Mastercard Színpad By A38)

Az amerikai dancepopduó 2016 óta ontja bulis-könnyed dalait, már a Szigeten is felléptek egyszer, de idei debütlemezükkel most vannak csúcson. Seggrázás!


# Rhye
(08.12., vasárnap, 16:45, Mastercard Színpad By A38)

Az amerikai Rhye idei, második albumával tartotta a nagyon magas színvonalat, hőségben is helytálló elektronikus r&b ez, lehet, hogy passzol majd a délutáni hőmérséklethez. (Velük öt évvel ezelőtti interjúnk után most is beszélgettük, a friss interjú hamarosan olvasható lesz a Recorderen.)


# Wolf Alice
(08.12., vasárnap, 20:15, Mastercard Színpad By A38)

Az elmúlt évek egyik legünnepeltebb indie gitárzenekara a briteknél a Wolf Alice, tavalyi albumuk a 2015-ös debütöt is felülmúlta, ők is a csúcson elcsíphetők.


# King Gizzard & The Lizard Wizard
(08.12., vasárnap, 22:00, Mastercard Színpad By A38)

Az elmúlt évek egyik legünnepeltebb pszichedelikus garázsrockzenekara az elmúlt évben öt nagylemezt és két EP-t adott ki, lesz mit játszaniuk az ausztráloknak, akik másnap klubkoncertet is adnak az Akváriumban.


# La Femme
(08.13., hétfő, 22:00, Mastercard Színpad By A38)

la_femme_eric_nehr-1.jpgA REC064-ben olvasható, Pohoda fesztiválról szóló beszámolónkban már írtuk, a La Femme élőben is figyelemreméltó, a franciák new wave-pszichpopja szórakoztató élmény.


# Blossoms
(08.14., kedd, 17:45, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

A slágeres refrének és szárnyaló dallamok, az idén megjelent második LP nyomatékosította, hogy a Coral-örökség helyett a rádióknak dolgoznak, de azt nagyon jól teszik.


# The War On Drugs
(08.14., kedd, 19:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

A War On Drugs megintcsak meghatározó együttese az elmúlt tíz évnek, már nagyon időszerű látni őket itthon. Springsteen örökségének legjobb hordozói.


# Ifriqiyya Électrique
(08.14., kedd, 20:00, Világzenei Színpad)

A szufi transz és a posztindusztriális rock keveredik ebben a világzenei produkcióban, amit élőben informatív és izgalmas vetítés kísér – de a lényeg a heves előadásmód.


# Arctic Monkeys
(08.14., kedd, 21:30, Dan Panaitescu Nagyszínpad)

Az új album nagyon megosztotta a közönséget és a kritikusokat, ám a 21. század egyik legfontosabb rockzenekara végre fellép vele a Szigeten. Akárhogy is: fontos koncert, ráadásul az eddigi edm-endshow-ok helyén lesz, ez is beszédes húzás a szervezők részéről.


# Fever Ray
(08.14., kedd, 23:45, Mastercard Színpad By A38)

Az igazi endshow azonban itt lesz, az ex-Knife énekes-producer szólóprodukciója élőben nagyszabású színházi előadás, amihez a pazar és futurisztikus tavalyi, második LP adja a kíséretet.


INTERJÚNK FEVER RAYJEL.


Dömötör Endre


A Sziget 2018 részletes programja erre.

https://recorder.blog.hu/2018/08/02/evek_ota_a_legjobb_sziget
Évek óta a legjobb – Sziget 2018
süti beállítások módosítása