Bűnözők a parlamentben - Rec.hu

2018.07.12. 16:06, RRRecorder

szeder_utcan.jpg

Operapunk-himnusz a zakókról, mély techno, politikus dub. Illés-klasszikus mollban, ritmikus zajok, iszapos duók, természetközeli csavar. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Lipi Brown, a PASO dobosa nemrég azzal váltott ki nagy feltűnést, hogy politikai okból, vagy pontosabban: a határozott politikai állásfoglalást (is) hiányolva kilépett a zenekarból, aminek alapítója volt; valamint zavarta, hogy eltávolodtak a karibi gyökerektől (bővebben lásd itt). Most pedig itt van az első szólólemeze, egy pompás, változatos, autentikus dub LP, ezen belül is az elektronikusabb stepper alműfajhoz tartozik. Lipi Brown a műfajban Augustus Pablo óta alaphangszernek számító melodicán, valamint ütőhangszereken játszik, ő a producer is. A Criminals In The Parliament címei ugyan politikusak, de egy instrumentális, elringató, belefeledkezésre csábító lemezről van azért szó, amin a riddimeket Du3normal, Antem és a Black Hole Sound System gyártotta. Vinylen is kijött a Budapest Vinyl gondozásában. Facebook, legközelebbi fellépés: LB27 Reggae Camp, DubYard, Cegléd.


Az Umreti Fit "Yu wave / posztpunk" zenekar itt mutatkozott be Magyarradar rovatunkban, itt meg európai turnéjukról mutattunk képeket, viszont pont egy évvel ezelőtt feloszlottak. Lett azonban egy Újreti Fit, ugyanaz a logójuk; régen még azt mondták magukról, hogy Hungaroyugoslavian Hashtagpunk, viszont most azt, hogy Ritual Anarchofeminista Majdnemvegetáriánus Opera-artpunk, szóval nem electropunk, ahogy az egyszeri ember gondolná a meghallgatása alapján. A Keresztény Jugoszláv Néppárt színeiben még a választáson is indultak, meg közben fel is oszlottak, de aztán mégsem, inkább kiadták első EP-jüket, amin négy szám van, viszont a legnagyobb slágerek nincsenek közöttük álltólag. Viszont nagyon vicces, ahogy az már az eddigiekből is ki kellett, hogy derüljön. Az első szám a zakókról szól ("Szomorú napra van szomorú zakóm, de sosem veszem fel, mert mindig vidám vagyok"), a másodikból kiderül, hogy a lírai én tudja, mi az a punk, mert olvasott róla egy cikket és látott róla egy filmet, stb. Vegyük hozzá még azt, hogy a zenekar közlése szerint már platinalemez az Anarchy In The YU.K., és látjuk, egy igazi kultklasszikus ez, aminek sorait évtizedek múlva is idézgetni fogják. Facebook


Olejnik Tamás
sok néven zenél, a legismertebb - például itt a Recorderen a legmélyebb dubtechnók között szereplő - a Dublicator. Bandcamp-oldalán https://tamas-olejnik.bandcamp.com/music ötvennél több kiadvány szerepel, a legfrissebb az Organit néven kiadott Method, Ez az alias a "törzsi gyűlésekhez szolgáló hipnotikus techno" jellemzést kapta az alkotótól, bár ezen a legutóbbi EP-n inkább a hipnotikus mélységek a jellemzőek, mintsem az erős törzsi hatás - azok viszont nagyon. HonlapOrganit Facebook, Olejnik Tamás Facebook, legközelebbi koncert (Antendex néven): Ozora Fesztivál.


A sludge legfontosabb jellemzője a rendkívül súlyos-mocskos, iszapos hangzás, úgyhogy az ember azt gondolná, ezt aztán nem lehet két hangszerrel játszani. Ehhez képest van itt egy split EP, amin a Her Highness basszus-dob felállásban játszik, ráadásul instrumentálisan; hozzájuk képest a gitár-dob felállású, ráadásul éneklős Vanta szinte már túl könnyű helyzetben van. Egyik zenekar sem kizárólag a mocsári riffekre alapoz, hanem még ezeknél is többet nyújtanak, mondjuk nem konvencionális dalszerkezeteket, ilyesmiket. A fizikai formában is megjelent két-két számos split premierje a Lángoló Gitárokon volt. Her Highness FacebookVanta Facerbook.


Petruska
tavasszal mutatta be "kézműves remix EP-jét", ami valójában önfeldolgozásokat jelent, plusz egy Illés-feldolgozást, az Utcánt, de mollba váltva, ami meglepően jól illik a szöveghez. Ehhez készült most klip, amiben Szeder is szerepel - ők ketten gimnázium óta barátok (látható is régi felvétel abból az időből, amikor egy zenekarban játszottak), de ez az első duettjük. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: július 13., XVII. Regejáró Misztrál fesztivál, Nagymaros.


JaMese
tavasszal megjelent nagylemezéről a Bennem a világ című dalhoz készített klipet. Van neki üzenete, mégpedig az, ami a dal - Lacki Jánossal közösen írt - szövegének is: "kölcsönhatásban vagyunk a természettel és folyamatosan egymást formáljuk"; és van a végén poén is. De igazán a beállítások, vágások, fények játéka teszi izgalmassá a videót, amit a PUR_E PROD készített. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: július 23., Művészetek Völgye.


Nem sokkal az EXILES kiadó előző kiadványa itt is van a következő, ismét az elektronikus zene kísérletező oldaláról. A Recorderen itt, a Magyarradar rovatban a Farbwechselnél megjelent EP okán bemutatkozó Mike Nylons az egyik előadó, ő sötét, zajos ipari technót és pulzáló zajokat készített a kazettára; TH Anatol a másik, akinek nyüzsgő, zörgő, nyekergő számai egyszerre absztraktak és vannak tele élettel. A kiadó ismertetője szerint a split kazetta "két barát mikrotonális utazása", és arról szól "ami összeköt, és ami szétválaszt minket". Mike Nylons Facebook


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/07/12/bunozok_a_parlamentben_rec_hu
Bűnözők a parlamentben - Rec.hu
süti beállítások módosítása