Kamasi Washington: Heaven And Earth (lemezkritika)

2018.06.30. 11:51, rerecorder

kamasiwashington2017_1240.jpg

Az ember, aki miatt ma többen hallgatnak jazzt. Kamasi Washington igazán 2015-ös negyedik - The Epic című első rendes kiadós terjesztésű - tripla albumával tette népszerűvé a műfajt a nem jazzfejek körében is, és tavalyi szimpla Harmony Of Difference című minialbumával sem okozott csalódást. Most a két előző lemez közé lőtt méretben - a friss Heaven And Earth dupla -, és hangulatban is: egyszerre jár a földön és a fellegekben.

kamasi_lp.jpgKiadó: Young Turks / XL Recordings / Bertus

Megjelenés: 2018. június

Stílus: kozmikus-spirituális jazz, jazz fusion

Kulcsdal: Will You Sing

Azt talán nem sokan gondolták volna öt-tíz éve, hogy a 2010-es évek végén újra a jazz lesz az egyik legmenőbb műfaja a nagyon tágan értelmezett popzenének. Az igazi jazzfejek erre persze csak legyintenek, sőt sokan közülük biztosan gyanakvóan is tekintenek a könnyen megjegyezhető melódiák és akár táncolható ütemek oltárán a komplex harmóniákat feláldozó új generációra, de az tény, hogy a műfajt a Weather Report és Return To Forever fémjelezte hetvenes évekbeli fúziós zenekarok óta nem övezte ekkora figyelem, mint manapság. Az idáig vezető úton az idén már a Coachellán is fellépő Kamasi Washington és az ő három évvel ezelőtti The Epic című tripla lemeze volt nagyon fontos mérföldkő, három évet követően pedig itt az újabb, most ugyan csak dupla album, ami azonban semmivel sem kevésbé epikus, mint az előző volt.

A hosszában és hangulatában is a The Epic-et idéző Heaven And Earth-nek továbbra is minden hangját áthatja a spiritualitás, amely a borítón nyugodt tájkép előtt afrofuturista ruhában szaxofonjával vibráló alakként pózoló Washington képében is visszaköszön. Változásokat talán csak az olyan hangsúlyokban fedezhetünk fel, mint a feszesebb – de helyenként egy idő után talán még mindig kiüresedő – szólók és úgy általában a dalok rövidebb pórázon tartása és a direktebb, szinte mindvégig elsőre ható témák. Utóbbira nem is lehetne jobb példa, mint a lemezt indító, Fists Of Fury, amely az azonos című Bruce Lee-film klasszikus kísérőzenéjét gyúrja át elsöprő, dögös soul-funkslágerré. A Föld és Menny dualitásában készült album második felében pedig az addig is előszeretettel használt kórusok kapnak feltűnően nagyobb teret, ezzel végleg a szférákba emelve az egész lemezt és megkoronázva azt az év egyik legszebb dalával, a kórustémájában rockoperákat idéző Will You Sing című csodálatos gospel-jazz-funk hibriddel. A két említett dal között pedig Kamasi és zenekara a Next Step végig ügyesen ugrándozik műfajról műfajra, felvillantva a funk, a postbop, a blues, a gospel vagy a már említett rockos, fúziós hangzás elemeit. Hogy mindez a – viszonylagos – tömegeknek is szólhat, az sokkal inkább Washington zsenialitásának szóló dicséret, mint kritika.

9/10

Csada Gergely


a friss lemez: 

https://recorder.blog.hu/2018/06/30/kamasi_washington_heaven_and_earth_lemezkritika
Kamasi Washington: Heaven And Earth (lemezkritika)
süti beállítások módosítása