Láttam, ahogy rám mutatsz a képernyőről - Rec.hu

2018.05.24. 19:07, RRRecorder

powerflo_grof_balazs.jpg

Újabb vicces-horroros Gróf Balázs-klip neves külföldi zenészeknek. Csujjogatós diszkópunk, kaotikus hardcore, modern rock, amire nem tudunk mást mondani. Szürreális kutya, szaladás a kamerába, visszatérés a gyerekkorba, #nullaszarozás. A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Legutóbbi cikkünk óta itt volt a Recorderen a premierje három videónak is: a Blahalouisiana érzéki-szorongó klipjénekGazsi Rap Show az élvhajhász Küklopszról szóló animációjánaka Darjeeling látványos, elhagyatott helyeken forgatott videójának.

A Powerflo nem magyar zenekar, hanem egy szupergrup Cypress Hill-, Downset-, Fear Factory- és Biohazard-tagokból (jelenlegi és ex), viszont Gróf Balázs magyar, és ő rendezte The Grind című klipjüket. Ez nem az első, neves külföldi metalzenekarnak készült videója, tavaly például - mint év végi, kedvenc videóinkat megmutató cikkünkből is kiderült - kettőt is készített. A mostanit a Biohazard énekes-gitárosa, Billy Graziadei forszírozta, sokáig nem jött össze, de végül szerencsére igen. Mint Gróf Balázs írta: "Billy! Tudod, annak idején, amikor néztem a tévében a Biohazard Tales From The Hard Side klipjét, láttam, ahogy rám mutatsz a képernyőről, de azt sose gondoltam volna, hogy ez komoly!" Gróf Balázs Facebook; a Powerflo június 17-én lép fel a Body Count előtt a Budapest Parkban, részletek itt.


Az IFI (fka Imre Fia Imre) hivatalos meghatározása: "az ezredfordulós modern rock újragondolása rengeteg elektronikával és alternatív zenei megoldásokkal". Valószínűleg a "modern rock" a műfajelnevezések egyik leghülyébbike, ugyanakkor erre tényleg nehéz mást mondani, mert A nálad hatalmasabb dolgok című bemutatkozó nagylemezen tényleg minden van, keménykedés és blues gyökerű rock és alter és bulimetal és gothos szorongás és népzenei ihletés és és. És elektronika is, persze. A György Imre magánprojektjeként indult, később teljes zenekarrá bővült IFI mindezzel együtt ügyesen és meglepően formál ebből egy sokszínű, de felismerhetően egy tőről fakató lemezt. György Imre a Phenom'enonnak mesélt minden számról. Facebook


És akkor mit mondjunk a VAHÚR csodát lát zenekarról? A kutya a legjobb ember című első nagylemezükön hallható népzenei ihletés, indie és alter, rituális dadaizmus, csujjogatós diszkópunk, őszinte-kőkemény rock, pörgős funk-rock, sőt, a Hasogasson akár grunge-nak (vagy grunge-paródiának?) is nevezhető. És egy ajándék csárdás zárja. A közös nevező a semmit nem tisztelő, roppant rokonszenves agyamentség, amibe belefér, hogy néha olyan, mintha komoly lenne (de az még gyanúsabb), ráadásul még a számok is jók. A Lángoló Gitárokon a zenéhez illő szellemiségű kommentár is olvasható dalról dalra: "partyhimnusz komondorra", meg ilyesmik. Facebook, lemezbemutató koncert: június 3., Valyo Kikötő.


A tíz éve alakult Stubborn önjellemzése: alternative hardcore / chaotic hardcore (utóbbi egyébként egy máshol is használt kvázi műfaji elnevezés), és szokás mondani róluk, hogy metalcore-elemeket visznek a hardcore-ba. De nem kell megijedni ettől, mert második nagylemezük, a nemrég megjelent Let's Start A Fire méltó a címéhez, csak néha vannak benne nem várt húzások, meg breakdownok, de ezek még hatásosabbá teszik. Facebook


Nem sokkal a rovatunkban itt bemutatott koncertlemez után új dallal és nagyszerű, kutyás-szürreális videóval jelentkezett a 30Y. Mint Beck Zoltán a Stenknek elmondta, neki csak egy kép volt a fejében, onnan minden a három, Lévai Balázs által ajánlott, "elképesztően tehetséges fiatal", Fegyverneky Sándor, Lovrity Kata és Polhodzik Ádám munkája volt. Honlap, Facebook, legközelebbi koncert: május 25., Víztoronykert, Debrecen.


A SirVive bő egy évvel az előző után jött ki új klippel. A keretes szerkezetű Átutazó kifejezetten erős videó lett, ami már pusztán azért is elismerést érdemelne, hogy hány helyre mentek el csak azért, hogy ott Jurin Szabolcs énekes pár másodperc alatt nekiszaladjon a kamerának. Facebook


JumoDaddy
speciál! A DJ-producer-zeneszerző-szintis néhány hónapja jelentette meg EP-jét, amit itt mutattunk be, azóta pedig új számmal jelentkezett a Los Angeles-i Play Me kiadónál, SirMarkkal közösen. (Ugyanitt jött ki annak idején a Black Horse, amit Skrillex is bevett a szettjeibe.) A Godzilla álmodozósan indul, de nem kell egy percet várni, hogy kiderüljön, miért ez a címe, és mire gondolt a kommentelő a Soundcloudon, aki ezt írta: "#nullaszarozás" - a hashtaget JumoDaddy vezette be korábbi mixeire. Egyéb platformokon itt van. Facebook, legközelebb buli: május 25., A38.


JumoDaddy a Kelemen Kabátban zeneszerzője is. A Fehér Angyal című lemez - amiről itt olvasható kritikánk - majd' minden számához készült szövegvideó, ám az Úton című zeneszerelmes dal immár egy rendes klipet is kapott. Főszereplője Rajkai Zoltán, és kifejezetten antiklipes a tempója, dramaturgiája, még le is van lassítva. A végére még egy finom poén is jut, kazettával. Facebook, legközelebbi koncert: VOLT fesztivál.


Az Irie Maffia pedig - aminek ugye JumoDaddy tagja és zeneszerzője - kicsivel régebben jelentette meg új klipjét, feat. Halott Pénz, és a zenekart is meglepte a sikere. A "keményvonalas régi stílusú rajongóknak" pedig Busa Pista hamarosan érkező, ejha, Kapitalizmus című számát ajánlják. Facebook, legközelebbi koncert: május 27., BelFeszt.


És ugyan csak érintőlegesen kapcsolódik, de: megjelenik JumoDaddy az új, Brains-klipben is, valamint számos más, a zenekarhoz kapcsolódó figura - KRSA, Palotai, a Dunakanyar miatt efZámbó István, valamint Sian Evans, Dynamite MC és a néhai Tenor Fly -, a "nem feledtük, honnan jöttünk" jegyében. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: június 1., Budapest Park.


És még mindig jönnek a politizáló dalok, most éppen Dopeman ment neki a #ellenzéknek, mármint azt tudni lehet róla, hogy a kormányt utálja, de most kiosztja a rendszer összes "fizetett ellenségét", akiknek nincs "ötlete és programja" stb. Facebook


Összeállítás: Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/05/24/lattam_ahogy_ram_mutatsz_a_kepernyorol_rec_hu
Láttam, ahogy rám mutatsz a képernyőről - Rec.hu
süti beállítások módosítása