2017 legjobb videói

2018.01.03. 16:30, RRRecorder

young_thug_wyclef_jean_crop.jpg

20+ klip az idei termésből, köztük magyarok is. Szexin pózoló srácok, csajszolidarítás, egy HATALMAS nő és egy rögtön az élvonalba katapultált táncos. Szétvert rendőrautó, lángoló kardok, véres szitkom, halomra gyilkolt zombik és megható férfibarátság.

Charli XCX: Boys

Fiúk - mégpedig híres fiúk, itt a névsor - csinálnak olyan szexi (vagy inkább hülyén "szexi") dolgokat, amit általában lányoktól szoktak kérni, stilizált, túlszínezett, ironikus-kedves jelenetecskékben. Roppant szórakoztató feminizmus. Mint egy újságírónő mondta a nemcsak éneklő, de rendező Charli XCX-nek: "tudod, mióta várok arra, hogy valaki megcsinálja ezt?"

Young Thug: Wyclef Jean

A videó, amire több mint 100 ezer dollárt költöttek, ám a sztár nem tette tiszteletét a forgatáson. (Pontosabban megjelent, de nem szállt ki az autóból, mert akkor értesült arról, hogy feltörték az Instagramját), úgyhogy a rendező a fiaskóból csinált egy klipet. Persze pont így nagyon vicces, úgy egyáltalán az, hogy ez van - és maguk a leforgatott jelenetek és a feliratok is ("Juxtaposition"!). A rendező Ryan Staake azt mondta, hogy ő is meglepődött, amikor látta, hogy felkerült a netre - bár van, aki szerint az egész egy jól kitalált PR-fogás. Ha így is van, az sem von le az élvezeti értékéből. (Amúgy a Vice forgatott a forgatásról, de ettől még lehet hinni az átverős elméletben.)

Grimes feat. Janelle Monáe: Venus Fly

Szuperlátványos szupercsajok lángoló kardokkal és lángoló hegedűvonóval, meg sok minden más. (Jó, sztori nincs, de kicsit sem hiányzik.) A legpontosabb szó az egészre sajnos angol, úgymint: badass. Rendező: Grimes.


Fergie: Love Is Blind

Darabos Ken a szomszéd macákkal bájcsevegve figyelmetlenül a medencébe dobja Darabos Barbie jointját. Ezért halállal lakol, de még milyennel! Az év legviccesebb mészárlós stop-motion klipje, de könnyen lehet, hogy az évtizedé is. Rendező: Chris Ullens.


Danny Brown: Ain't It Funny

A "régi szitkom" roppant elcsépelt ötlet, ámde itt hatalmas csavart kap, rögtön duplát. Az első a durvaság, a vér és az addikció megjelenése a szitkom világában. Még inkább húsba vág a második csavar, hogy a mindenen, közte a szegény Danny Brown szenvedésén is csak röhögő közönségben bizony magunkra kell ismernünk. Rendező: Jonah Hill.


Kendrick Lamar: HUMBLE.

Látványosan ikonikus jelenetnek szánt ikonikus jelenetek egymás hegyén-hátán - ebből hatalmas pofára esés is lehetett volna (utolsó vacsora, mi? és te vagy benne Jézus?), de Kendrick Lamar bevállalta és tarolt. Nem volt olyan év végi lista, amin ne lett volna ott. Rendező: Dave Meyers & the little homies.


NERD & Rihanna: Lemon

Van sok jó táncos videó, de olyan, ami után a fél világ megjegyzi a táncos nevét, nagyon kevés. Ez jött össze itt Mette Towley-nak. A koreográfus nem mellékesen JaQuel Knight, aki a Single Ladies által került be a kliptörténelembe. Rendező: Todd Tourso és Scott Cudmore.


Dua Lipa: New Rules

Csajszolidarítás, fontos szabályok szakítás után, értelmező táncban elbeszélve. A téma (mármint a női összetartás része) nagyon fontos volt az évben, de persze klipként nem ettől jó, hanem a rengeteg szuper kis ötlettől. Rendező: Henry Schofield.

Action Bronson: Let Me Breathe

A táncos videó, ami egyetlen másik táncos videóhoz sem hasonlítható: elképesztő szereplőkkel, HATALMAS nőciért kakaskodó bácsikkal, és a forgatásról szóló áldokuval. Rendező: James Larese.


St. Vincent: New York / Los Ageless

Stilizált, túlszínezett, álomszerű, egyszerre szép és nyomasztó jelenetsorok. Nem nehéz kritikai üzenetet beléjük látni (fogyasztói társadalom, szépségipar stb.), de mindenekelőtt látványként működnek és gazdagítják a zenét. Rendező: Alex Da Corte / Willo Perron.


Obituary: Ten Thousand Ways To Die

Gróf Balázs 2015-ben készítette első külföldi munkáját, rögtön a legendás Obituary-nak. A Violence sztorijának folytatása az idei videó, amiben a zombiölés ha nem is tízezer, de sok-sok, nagyon-nagyon vicces megoldásán röhöghetünk. A rendező itt mesélt a Recordernek a klipről; volt egy másik külföldi munkája is, a szintén mókás Red Fang: Not For You.

Mastodon: Show Yourself

Még egy morbidul vicces klip: a főszereplő lúzer halál, akinek még a lerobbant nyugdíjasok is csak bemutatnak, a házassága is halódik, és "a rock halott" jegyében ki kell nyírnia a Mastodon tagjait. Az ember hamar elkezd neki drukkolni (ha van szíve!), és lám, a végén minden jóra fordul. Rendező: Robert Schober.

JAY-Z: The Story Of O.J. / Moonlight

Két rendhagyó videó, amik a feketék helyzetét vizsgálják a jelen Amerikájában, de úgy, hogy százezernyi megszólalás után is képesek újat és újszerűen mondani. A harmincas évek stílusát megidéző rajzfilm egy igen emlékezetes klip, míg a másik igazából egy kisfilm, aminek a nagy része nem is zenés, hanem a Jóbarátok újraforgatása fekete szereplőkkel, és úgy hagyja nyitva a kérdéseket, hogy azokon aztán tényleg érdemes elgondolkodni. Rendező: Mark Romanek & JAY-Z / Alan Yang.


Moon Duo: Cold Fear / Lost In Light

Rendkívül sűrű és még annál is pszichedelikusabb animáció. Az első rémálomszerű, de nem kell aggódni, a folytatásban győznek a virágok, a katicák és a szivárványok. Na jó, az is jó nyomasztó, szerencsére. Rendező: Micah Buzan.


The Blaze: Territory

Ki gondolta volna, hogy az év talán legmeghatóbb videója a férfibarátságot ünnepli majd, Algériában játszódik, melegítős, szintikre tökéletesen szinkronizálva légboxoló, fekvőtámaszozó, no meg tetőn táncoló férfiak között? Rendező: The Blaze.

KCPK: The End

"A felnövésről, az ártatlanság elvesztéséről és a kamaszkor szexuális feszültségekkel átitatott szorongásairól" szól a klip Loic Andrieu rendező szerint, és ezek - a szexualitás és a szorongás egyaránt - nemcsak a néhány 18+-os jelenetben vannak benne, hanem áthatják az összes beállítást, a fényeket, a díszleteket.

Rich The Kid: New Freezer

Minden van itt, ami kell egy hiphop-videóba: pénz, autók, seggrázó nők, bandázás a parkolóban - de minden másként, nem paródiaként, hanem elemelve (az autó piramis alakú, a seggrázást kirakatba rakták stb.) Plusz Kendrick Lamar evőpálcikával kalimpál a kínai előtt, ellenpontozva saját videóinak nagyszabását. Rendező: Dave Free és Jack Begert.

Selena Gomez: Bad Liar

Selena Gomez négy szerepben, az egyikben ráadásul bajusszal. Az egyszerre cuki és komoly videó vegyíti a középsulis filmeket és "a végén kiderül valami, ami miatt az egészet újra kell értelmezni" típusú ravaszkodást, mindezt ráadásul a hetvenes éveket megidéző, jól kidolgozott világban. Rendező: Jesse Peretz.


Princess Nokia: Flava

A videoklip nem az apró, nagyon emberi pillanatok műfaja, Princess Nokiának (aki rendező is) azonban sikerült ezekből felépítenie ezt a videót / kisfilmet, ami talán nem is klip, de hát mi más lenne.

+
I'm With The Monkey: It's True

Lecke magyar zenekaroknak, klipkészítőknek: így kell egy egyszerű ötlettel és mininál költégvetéssel három percen át fenntartani a néző érdeklődését. Az egyszerre vicces és nyomasztó torzulások azt mutatják be az angol-magyar zenekar szerint, "ahogy egy-egy szakítás is szétszedi az ember agyát és személyiségét". Rendező: Scrabo Shepherd.

+
BEKVART: Spritzermann

Lecke magyar zenekaroknak, klipkészítőknek: legyen egy erős ötleted, és aztán csináld is meg jól. Oké, nekik könnyű volt hatásosan és szórakoztatóan végigripacskodni (jó értelemben) a fordított "szereposztó díványos" videót, merthogy a BEKVART tagjai amúgy színészek is. (Fordított, hiszen itt a férfiaknak kell mutatniuk valamit a díványon.) Rendező: Tiszeker Dániel.

Rónai András

https://recorder.blog.hu/2018/01/03/2017_legjobb_videoi
2017 legjobb videói
süti beállítások módosítása