A farok csóvál, a szív kalapál - Rec.hu

2018.05.03. 19:21, RRRecorder

bobafett_jancsika.jpg

Politika többféle formában, izgalmas és szórakoztató art rock, 30Y-koncertalbum és hiperkarma-fesztiválhimnusz. Szédült diszkó, autórádió, biztatás a zárt ajtón túl, fejszével szabott kockásing. Tacskókkal játszogatva vidámabb az élet, mint egy szobában nyomkodni a Playstation 4-et! A Recorder új magyar zenéket bemutató rovata.

Kicsit régebben jelent meg a Kaktus második lemeze, de semmiképpen nem akarjuk elhallgatni, hiszen nagyszerű, izgalmas anyag lett a Yellow Stage. A pécsi zenekar továbbra is instrumentális zenét játszik, ha egyetlen skatulyába kell berakni, akkor art rock, de belefér minden a finom pilinckázástól a zúzásig, a szörfrocktól a Másfél-féle táncrockpszichedéliáig, vagy akár drum and bass-ritmus vagy technós döngölés. Na és a dalszerkezetek sem éppen szokványosak. De nem jó közelítés a Kaktus "furcsaságát" és "szokatlanságát" kiemelni, hiszen pont az az igazán nagy szó, hogy milyen természetesen folynak egymásba a látszólag össze nem illő témák, hangulatok, és hogy az egész mennyire szórakoztató. A Gránátalma című számhoz nemrég készült egy fura, hátrafelé játszós klip. Facebook, legközelebbi koncert: május 24., Rippl-Rónai Fesztivál, Kaposvár.


Majdnem bulis, de ahhoz túl zaklatott a 2016-ban itt a Recorderen debütáló Black Bartók új, háromszámos EP-jének címadó dala, a Hungry Hungarian. "Arról a gyűlöletről szól, amivel kiskanállal, napról napra mérgeznek minket már évek óta. Ez egy sajátságos hungaricum, csak szarabb az íze, mint bármilyen gyomorkeserűnek, amikor visszaköszön" - mondta a dalról Minda Endre a Phenom'enonnak. Ehhez képest az ordas basszust és bluesos ízeket tartalmazó Ugly Fucker felüdülés, az I Wanna Be Your Cat meg pláne. Facebook


Újabb előadóval bővült a magyar indie folk színtér. Martus húszéves kora óta gitározik és énekel, első visszajelzését testvérétől kapta még akkor, amikor a zárt ajtó mögül szűrődött ki, ahogy zenél: "Ezt te énekelted? Mert nagyon jó!" Aztán kijött a zárt ajtó mögül, elkezdett koncertezni, a következő nagy lökést pedig Kristóf Norberttől kapta, aki bemutatkozó, először itt hallható EP-jének felvételében segített, illetve gitározik is rajta. A rögtön egy kiforrott előadót mutató Gotta Go EP-ről Martus ezt írta: "úgy akartam összeállítani, mintha ez egy napló lenne, tehát időrendben követik egymást, illetve egy építkezést, hullámzást is szerettem volna belerakni. Tehát az első és az utolsó szám lassabb, és a középen levő dalok picit gyorsabbak, amennyire tőlem telik, mert általában melakolikus dalokat írok." Továbbá a Recorderen keresztül üzeni, hogy "ha van valaki, aki gitározik, és lenne kedve ilyen zenét játszani velem, és tetszik neki, akkor írjon nekem". Facebook


A 30Y első lemezének az volt a címe, hogy Egy perccel tovább, a tizediknek meg az, hogy Egy. Ez valójában egy koncertlemez, a két 2017-es, a zenekar köré épült "majdnem fesztivál" (az egyik Pécsett, a másik Budapesten az A38-on) koncertfelvételeiből állt össze. Mint nagyon kevés kivétellel minden koncertlemez, ez is elsősorban a zenekar rajongóinak szól, akik hallják magukat a számok közötti közönségzajban, és akik nem tudtak elmenni, pedig szerettek volna. Fent van mindenféle platformokon. HonlapFacebook, legközelebbi koncert: május 5., Budaörs Fesztivál.


Ha nem lenne blaszfémia (vagy mi annak az ellentéte), azt mondhatnánk, hogy az Apey & The Pea Nagy-Szín-Pad!-fellépésével a mennybe ment a magyar stoner- és sludge-színtér (meg általában az underground rock és metal). Szóval ha valaki most kezdene érdeklődni a stoner/sludge iránt, akkor elég jó választás például a friss lemezek között a Red Swamp második, Desertdrive című albuma, ami az előzőnél és a stoner átlagánál metálosabb (nem kis részben a lemezt feljátszó Veress Márton dobosnak köszönhetően), és ez kifejezetten jót tesz neki. Vagy ahogy ők fogalmaztak a Lángoló Gitároknak: "Nem szeretnénk klisékkel élni: életünk legbüdösebb lemezét készítettük el. A durva részek még durvábbak, a dallamos témák még dallamosabbak lettek, és mindenki fejszével szabott kockásinget fog szarni tőle." Facebook, legközelebbi koncert: május 4., Kilele Music Cafe, Kecskemét.


Közeledik a fesztiválszezon, sorra jönnek a fesztiválhimnuszok. Az erdélyi Torockón tartott Double Rise fesztivál a hiperkarmát nyerte meg magának. A Napsütötte rész című dal egyrészt illik a fesztivál nevét adó, a Székelykő hasadékban látható páros napfelkeltéhez (felkel a Nap, eltűnik a hegy mögött, majd újra előjön), másrészt az őszre várható új lemez címadó dala is - derül ki a Stenkről. Facebooka hiperkarma fesztiválfellépései.


Finoman szólva nem a Recorder profilja a YouTube-rap egyik hazai királya, az AK26, viszont nagyon érdekes, hogy a testvérduó egyik tagja, Giajjenno a magyar rap és általában könnyűzene nagy átlagánál sokkal szókimondóbban politizáló számmal lepte meg a világot. Van benne minden, Himnusz-parafrázis, diktatúra, emigrálás, "a Benzzel a nyakatokon megyek át" és beszólás a sztároknak, akik közben kussolnak. Hoppá! AK26 Facebookturné dátumok.


Abban viszont semmi meglepő nincs, hogy Bobafett politizál (lásd itt és azután itt), de mostanában lett két új száma is. Az egyik A rothadás vége, ami a kultikus 2008-as Nénike új változata ("2018-as pongyolában"); a másik pedig a szintén kultikus Kotorék szeretet sorozat legújabb, hetedik darabja, amiben a szülinapos Jancsika kap egy cilindert, ünnepi kaját és vendégeket - a vége pedig Bobafett arra bíztat mindenkit, hogy fogadjon örökbe egy tacskót. (Ezt a linket adja meg ehhez.) A rendkívül hangulatos alapot Trackkilla készítette. Facebook, legközelebbi koncert: május 5., Club PopUp Zalaegerszeg, legközelebbi budapesti koncert: június 6., Ellátóház.


A kísérleti elektronika elég friss - első válogatását itt a Recorderen bemutató - kiadója, az Exiles tavaly jelentette meg ooo & MA'AM még a kísérleti zenén belül is szokatlan, megragadhatatlan EP-jét, nemrég pedig kijött hozzá egy remixalbum. Nagyjából a techno megbuherált, illetve ipari-zajongó változatai, valamint zajosabb átértelmezések hallhatók rajta, de rögtön elsőként S Olbricht bravúrosan hozza össze a kettőt; a zárás pedig izgalmas dubtechno. ooo & MA'AM FacebookExiles Facebook, legközelebbi Exiles-est: május 17., Szabadkikötő, Pécs.


A múlt héten gyűjtöttünk össze
rengeteg 420-as magyar kiadványt, kimaradt viszont a szuper amerikai kazettakiadó, a Crash Symbols Touched By an Angle #2 című válogatása, pedig van magyar vonatkozása: az egyik kedvenc tavalyi EP-nket is jegyző Új Bála "szédült 420 diszkószáma" is hallható rajta. Ez a művész önjellemzése, főleg az elején összevissza csicsergő szintikről az embernek a "szédült" ugyan eszébe juthat, a diszkó viszont kevésbé. A 26 számos kazetta nagy részén különféle tánczenei műfajok kicsavart lo-fi változatai szerepelnek, érdemes meghallgatni az egészet; ráadásul ha nem színes kazetta formájában kell, akkor szabadon választott összegért tölthető le. (Aki csak az Új Bála-számot akarja, ide kattintson.) Facebook, legközelebbi koncert: július 5., I. AZURE Reformművészeti Találkozó.


Az amerikai székhelyű weekend EP project havonta egy EP-t jelentet meg a Bandcampen, mégpedig olyat, aminek az elkészítésére 72 órát adnak a művészeknek. A szigorú határidő "jó apropó arra, hogy szilárd formát kapjon a munka, amivel pepecseltél, vagy hogy kiterjeszd művészi csápjaidat, vagy hogy más ember legyél egy hétvége erejéig, vagy egyszerűen csak egy határidő, amire mindannyiunknak oly nagy szükségünk van" - írják. Az április végén megjelent hétvégi EP-t Gryllus Samu készítette. A metódus részletesen elolvasható a Bandcampen; a lényeg az, hogy három berlini utazás közben rögzítette az autórádió "üres frekvenciáit", amik nem pusztán statikus zajt adnak, hiszen a környezet változásaira reagálnak. Ezek az "idő- és hangszínbeli változások" adták aztán a további felvételek alapját. Az autórádió zúgása mellett Mándli Endre Vazul harmonikázik, Wahorn Matzaa elektromos gitáron, Wahorn Simon basszusgitáron játszik, nyilván nem holmi dallamokat. Ezek alapján nyilvánvaló, hogy aki mondjuk Palya Bea szerzőtársaként ismeri Gryllus Samut, az meg fog lepődni; viszont akit a fenti leírás nem elriaszt, hanem kíváncsivá tesz, annak sok izgalmat fog kínálni ez a nagyon sajátos - és pompás című! - EP. Honlap

https://recorder.blog.hu/2018/05/03/a_farok_csoval_a_sziv_kalapal_rec_hu
A farok csóvál, a szív kalapál - Rec.hu
süti beállítások módosítása