Kultúra II.? – Bauxit a Migosról

2018.02.22. 11:03, rerecorder

_dsf7810.jpg

A Migos raptrió a 2017-es év nagy győztese és innovátora/influenszere volt a hiphopban. Nem sokat tököltek, 2018 legelején máris kiadták harmadik albumukat, amit a tavalyi második (Culture) címe után Culture II-nak neveztek el. Hmm. A lemezről a 2017 decemberében kiváló albumot (Csumpa) kiadó Bëlga három szövegelője közül Bauxit mondja el álláspontját. Az első 2018-as Recorder magazin Profül cikke következik.

migos-culture-2-1.jpgMIGOS: Culture II

Kiadó: Quality Control / Capitol / Universal

Megjelenés: 2018. január

Stílus: trap, hiphop

Az én fülem botja azt mondja, hogy a trapben az „ének” valahol a gyermekdal és a kántálás között van félúton, a zene pedig leginkább azt fogalmazza meg nekünk: „Figyeld, tesó, mutatom, milyen lazán gazdag vagyok!” Nagyon érdekes műfaj, megihletett minket is. Próbáltuk a Piával legalább megközelíteni az olyan innovátorokat, mint Future vagy a Migos, de mindez csalfa ábrándnak bizonyult. Nehéz csinálni ezt a műfajt. Elképesztő szövegritmikára találtak ők rá, olyanra, ami köré-alá-mellé épülhet a többi zenei elem. Itt a szöveg a beat. Márpedig ilyet a fehér, közép-európai ember orgánumával és nyelvén szinte lehetetlen csinálni. De hát mások itt a népek, és más a kultúra, jól van ez így. Apropó, Kultúra II., mondja cím. Migoszék csakugyan létrehoztak egy hiphopkultúra kettőt, bár ha a Zulu Nationtől indulunk, akkor ez már legalább kultúra IV. Az általuk felfedezett – de nem általuk feltalált – triola intenzív használatából szükségképpen következik, hogy minden szám elsőre egyformának hangzik. Sokat kell hallgatni, hogy elkezdjük érezni a finomságokat. Akinek van erre ideje és kedve, tegye meg!


A MIGOS-FÉLE FLOW TÉRHÓDÍTÁSÁRÓL ITT ÍRTUNK.

Én inkább még kerítek infót, hogy jobban megértsem a trapkultúrát, benne a Migost, ezért klippel együtt fogadom be. Így jobban érzékelhető, mit képviselnek, milyen mintákat követnek, milyen világot közvetítenek. Szerencsémre két klip is kijött az új lemezről, a MotorSport és a Stir Fry című dalokhoz, feliratozva. Igazából így sem értem, hogy a „motor sport” egy allegória, vagy csak hencegnek a drága autóikkal? Megy a szám, látjuk az autót, halljuk az autó-tune-t, eddig stimmel, majd megjelenik egy nő, aki elölről is látszik hátulról, Cardi B. A stílusa lengyelpiaci-vitatkozós, vidéki nyugdíjasos hajszínnel megbolondítva. Úgy nyomja, mintha végig azt akarná sugallni: „Ez az én helyem, előbb voltam itt, mindig is itt árultam!” Gyenge a szlengem. Próbáltam értelmezni, mit mondanak a művészek, de hiába olvastam, esélyem sem volt. A szöveget vagy nem értettem, vagy csak hittem, hogy értem, vagy nem mertem érteni. Gondoltam, eltekintek a szövegtől, de akkor meg csak annyi jött le az egészből, hogy „Ezt figyeld, én vagyok a legjobb, meg a szűk baráti köröm, és nagyon erőteljesen mondom, sőt gesztusnyelvet is bevetek, hovatovább még el is táncolom neked ezt, és ezt te meg sürgősen értsd már meg végre, mert nagyon abban a hitben vagyok, hogy te tévesen azt hiszed magadról, hogy te vagy a legjobb!”

migos-artist-to-watch-2018-blog-e1512671808201.jpg


A másik új klip jó számra készült, azt bírom (mivel nem vagyok zenekritikus, elintézhetem ennyivel, bocs). Az az érzésem, hogy Pharrell Williams nem csak szerepel benne, hanem be is segített, mert olyan pharrellesnek tűnik egy kicsikét. (Valóban, egy 2008-as, korábban fel nem használt Pharrell-beat szól benne - a szerk.) No de az a kung-fu-jelenet! RZA nagyokat röhöghet rajta. Se nem vicces, se nem komoly, totál semmilyen. Valahol itt bukik ki nekem, hogy ez csak kultúra 2., nincs itt több eredeti, nagy ötlet, csak utánzás. Az egész egy, a rapben már használt ritmikai képlet újrafelfedezése és kiterjesztése egész dalokra. Azt viszont nagyon jól csinálják! Koncerten állat lehet, ahogy a megosztókon látom! Mindazonáltal, ha szereted a Migos flow-ját, fiatal vagy, olyat keresel, ami eléggé eltér az eddigiektől, felfedezed és generációsan magadénak érzed és majd az iskolai szülők bálján tizenöt év múlva erre táncolsz, mert ez a régi, jó zene, akkor nagyon örülni fogsz a lemeznek! Tényleg profi, elképesztő flow, hibátlan stúdiómunka, különlegesen érdekes zene! Csak nem értem, mit mond.

Bauxit

Bauxit-fotó: Brindza Csaba


a friss Migos-lemez: 


a friss Bëlga-lemez: 


tictac650_2.png

https://recorder.blog.hu/2018/02/22/kultura_ii_bauxit_a_migosrol
Kultúra II.? – Bauxit a Migosról
süti beállítások módosítása