Maneuver Maneuver-premier és Szabó Tamás-Lemeztáska

2018.01.28. 13:30, rerecorder

maneuver_maneuver.jpg

A héten mutatkozott be debütáló klipjével az ismert zenészekből létrejött Maneuver Maneuver duó, azaz a Moog frontembereként és több más projekt mellett mostanság a Dope Calypso szintiseként ismert Szabó Tamás, valamint a Dorothy's Legsből ismert Szilágyi Máté párosa. Első EP-jük február 4-én jelenik meg, de úgy, hogy addig mind az öt számot megismerhetjük egyesével. A Locked Out klipdal után íme, a második szerzemény az új zenekartól: Old Sins. Mellé pedig Szabó Tamás "Tonyo" insipirációi és kedvenc zenéi Lemeztáska interjúnkban.

maneuver_ep.jpgSzilágyi Máté - túl azon, hogy filmes irányban tanult és részben (vágóként, fényelőként)  ő jegyzi a bemutatkozó Locked Out videót - a lofi elektronikus-new wave-es Dorothy's Legs duónak volt az egyik fele, a dreampopos hangulatokat is bevonó páros után érkezett a Maneuver Maneuverbe. Szabó Tamás viszont a Moog mellett már működtetett egy szintis-elektronikus duót, a Polar Dear-es Lechner Márkkal közös Nibirut és a Dope Calypsóhoz is szintisként csatlakozott, így cseppet sem meglepő, hogy a most létrejött Maneuver Maneuver szintipopos, synthwave-es, indietronica formáció. Az első két közzétett dal alapján ráadásul himnikus szintipopban utaznak, a Locked Out trance-es hangokkal volt tele, a most debütáló Old Sins pedig sötétebb tónusú, de lássuk mit mond a dalról a páros: "Talán azt érdemes mondani, hogy az alapból sem a vidámságukról megjegyezhető eddig elkészült Maneuver-számokból ez a leggonibb."

Az ötszámos EP egy hét múlva lesz teljes egészében hallgatható, de az eddigi két dal után a maradék hármat is hallhatjuk addig, "kétnaponta egy új" adagolásban. Balra pedig már csodálható is az EP borítója.

a Maneuver Maneuver Facebook-oldala


és akkor a duó másodikként közzétett dala, az Old Sins


Itt pedig következzen Szabó Tamás lemeztáskájának tartalma.

Első zenei emlék

A bölcsis óvónéni gitározása. Csomót játszott nekem külön is, mert szerinte ritmusra tudtam tapsolni. Ez még néha most is sikerül!


Első lemez (kazetta), amit saját pénzből vettél

east17steam.jpgSzerintem a Nirvana: Nevermind volt, vagy az East17: Steam. Ezt a két bandát egyszerre szerettem. Mármint anyukámat kértem meg, hogy ezeket vegye meg nekem, de a döntés határozottan az enyém volt.


Zene, ami zenélésre inspirált

Ebből rengeteg van. De ami a zenekarozás felé tolt úgy intenzíven az a Radiohead, Nirvana, Muse, Faith No More kombó lehetett. Érdekes, hogy ezeket az együtteseket most már például nem is annyira szeretem.


Meghatározó koncertélmény

Ebből is sok van ám természetesen. A nagy és híres nemzetközi zenekarok felemlegetése helyett most inkább egy magyar koncertélményt mondanék. Emlékszem, hogy még érdemi zenekarozás nem volt részemről és tiniként elmentünk rajongani a Kultiplexbe Rémember koncertre. A Rémember előtt pedig az Annabarbi lépett fel, amit azelőtt egyáltalán nem ismertem. Emlékszem tökre felspanolt és tettvágyra sarkalt a koncertélmény. Meg voltam lepve, hogy ilyen zenekar van Magyarországon és felbátorodva örültem. A Rémember koncert is tetszett akkor persze, de őket már ismertem korábbról.


Hatások a Moog indulásakor

A 2000-es évek eleji The 's zenekarhullámból persze elég sok. Akkoriban ezt igyekeztem tagadni, mert menőbb volt azt hangoztatni, hogy a Buzzcocks, a Television meg The Smiths voltak a fő hatások. Amúgy ezeket a zenekarokat is bírtam, de a Moog indulása után mélyültem el bennük úgy igazán. A szomorú (?) valóság azonban az volt, hogy The Raveonettes-et, The Hives-ot, 80's Matchbox B-Line Disastert, The Strokes-ot hallgattam akkor rongyosra főleg és ezek akkor nagyon hatottak is.


Hatások a Maneuver Maneuvernél

Ez részemről egy elég széles spektrum és Máté ízlésének, hatásainak és kezének munkája lövi be azt a hangzást, ami végül a Maneuver Maneuver. Én úgy fogalmaznék, hogy én hozom a nyálat és a popot a dologba és Máté ellenpontozása megmenti a giccstől (többnyire) a végeredményt. Na de, hogy visszatérjek a tárgyra és a hatásokra. Ami tudom, hogy közös hatás ránk Mátéval: New Order, Crystal Castles, Gary Numan, Metronomy, Late Of The Pier.

Ami csak inkább nálam hatás: Prince, Siouxsie And The Banshees, Bauhaus, Chela, Giorgio Moroder, Ssion, Julian Casablancas, Roosevelt, Vinnie Who, Justice, Tears For Fears.


Kedvenc magyar lemez

Ilyen szerintem nincs. Talán most ez: Dope Calypso: Chaka Chaka :)


Kedvenc magyar dal

Ilyen van! Ráadásul egy olyan dal, amit rohadtul nem szoktak ismerni, pedig egy iszonyatosan rohadt jó szám: Marionett Rt.: Mikor a pirkadat:


Kedvenc indierocklemez a nyolcvanas évekből

Ha ez annak számít, akkor ez: New Order: Power, Corruption & Lies.


Kedvenc indierocklemez a kilencvenes évekből

belle_913376c8f68c4c4a4f0f98803b0c51ee230edf6b.jpgTalán ez: Belle & Sebastian: If You're Feeling Sinister.


Kedvenc indierocklemez a 21. századból

The Strokes: First Impressions Of Earth.


Kedvenc szintipoplemez

Gary Numan: Airlane.


Kedvenc elektronikus tánczenei lemez

SebastiAn: Total.


Minden idők legjobb lemeze

neworderpower_corruption_lies.jpgNew Order: Power, Corruption & Lies.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Nagyon sok cd-m van, aminek a többségének tokjai széttörtek. Szerintem egyik sem túl különleges, vagy értékes...sajnos.


Bűnös zenei örömöd

Emergency House és Mulatu Astatke.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Nirvana: Smells Like Teen Spirit.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

Despacito.


Zene, amitől boldog leszel

Wham!: Club Tropicana.


Kedvenc heartbreak lemez

10cc: The Original Soundtrack.


Kedvenc zene utazáshoz

David Holmes: Ocean's Eleven Soundtrack.


Kedvenc zene szexhez

Richard Wagner: A walkürök lovaglása vagy ez:  Brigitte: J'sais pas. Hangulatfüggő!


Kedvenc szombat esti bulizene

Gloria Estefan: Rhythm Is Gonna Get You.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Washed Out: Get Lost.


Kedvenc lemezek 2017-ből

Washed Out: Mister Mellow, LCD Soundsystem: American Dream, Beck: Colors.


és a Locked Out klipdal a Maneuver Maneuvertől: 

fotó: Galgóczi Németh Kristóf
borító: Szuharevszki Misa
logó: Gyarmati Dezső

https://recorder.blog.hu/2018/01/28/premier_es_lemeztaska_szabo_tamas_maneuver_maneuver
Maneuver Maneuver-premier és Szabó Tamás-Lemeztáska
süti beállítások módosítása