Elhunyt Mark E. Smith

2018.01.25. 00:47, RRRecorder

mark_e_smith.jpg

60 éves volt a Fall énekese, a posztpunk 32 sorlemezt készítő, 66 zenészt elfogyasztó legendája. Nyár óta egészségügyi problémákkal küzdött.

Mark E. Smith életrajza tulajdonképpen meglehetősen egyszerű: húsgyári alkalmazott és dokkmunkás is volt, mielőtt egy Sex Pistols-koncert hatására 1976-ban megalakította The Fall nevű zenekarát - és innentől ő volt a Fall, és a Fall ő volt. Legendás mennyiségű zenészt fogyasztott el - a Guardian nekrológja szerint 66-ot; és 32 stúdióalbumot adott ki, a legutóbbit tavaly. Három felesége közül kettő vele zenélt, egy pedig a menedzsere volt. Legnagyobb rajongójuk John Peel rádiós legenda volt, neki köszönhető a legtöbbet idézett jellemzés a Fall zenéjéről: „Mindig ugyanaz, mégis mindig más."

Az együttesről írt cikkünk itt olvasható. Mint írtuk: "ha sorra vesszük az együttes legjellemzőbb vonásait, így a repetitív, kattogó posztpunk megszólalást, valamint a mániákus, idegbeteg frontembert az ő taszító kinézetével, előadásmódjával és mondandójával együtt, akkor nem az körvonalazódik az ember fejében, hogy a Fall az akár egy kicsit is jó zenekar lenne. És ha jobban belegondolunk, a gyakorlatban is csak egyetlen tényező van, amely felbecsülhetetlen értékekkel ruházza fel a produkció máskülönben meglehetősen sivár világát, ez pedig maga a vezető. Mark E. Smith egy hatalmas (anti-)egyéniség: nemtörődöm tekintete, szókimondó jelleme és szemét, bunkó attitűdje ismeretében nyilvánvaló, hogy a csapatfőnök a negativitás egy olyan felfoghatatlan mélységébe jutott, amely ahelyett, hogy visszataszítóvá tenné, épp ellenkezőleg hat és elképesztő vonzerővel ruházza fel őt."

A Fall kereskedelmi értelemben nem volt igazán sikeres (bár 11 albumuk bekerült a brit top 40-ba), viszont elképesztő hatást gyakorolt a zenére, és az a legkevesebb, hogy kultikusnak nevezzük. Nagyjából mindenki gyászolja őt. Cedric Bixler-Zavala (Mars Volta, At The Drive-In) például ezt írta: "Szerzőként és bajkeverőként is a legnagyobb hatások egyike. Aszerint ítéltem meg, hogy egy ember méltó-e a bizalmamra, hogy voltak-e Fall-lemezei, és ténylegesen szerette-e őket. Köszönöm, hogy irodalmivá tetted a rockzenét, és rosszindulatúvá."

Mark E. Smith az utóbbi hónapokban sokat betegeskedett; tavaly nyáron és télen több koncertet le kellett mondaniuk. Volt olyan fellépésük is 2017-ben, ahol nem érezte jól magát a színpadon, ezért inkább az öltözőből énekelt.

https://recorder.blog.hu/2018/01/25/elhunyt_mark_e_smith
Elhunyt Mark E. Smith
süti beállítások módosítása