Fényképregény Antoine-ról és Désiréről - ma lenne 75 éves Cseh Tamás

2018.01.22. 12:40, rerecorder

ny_1.jpg

Ma 75 éve, 1943. január 22-én született Cseh Tamás. A dalszerző-énekessel több cikkben is foglalkozunk még a nap folyamán, de kezdjük a sort egy nemrég megjelent, hozzá kapcsolódó könyvvel. Az 1978-as Antoine és Désiré nagylemez borítójához annak idején készült egy fotósorozat Vető János fotóival, ám a teljes széria eddig nem látott napvilágot. Tavaly év végén viszont a Corvina Kiadó gondozásában, Bereményi Géza szövegével (és függelékben néhány vonatkozó dalszövegével) megjelent az Antoine és Désiré - fényképregény az 1970-es évekből - című fotóregény.

r-2526815-1394651918-9060_jpeg.jpgCseh Tamás és Bereményi Géza jó eséllyel valamikor 1970 decemberében írta meg első közös dalát, Az ócska cipőt, amelyben egycsapásra két főszereplő tűnik fel: Antoine és Désiré. Azért csak jó eséllyel, mert mind Cseh, mind Bereményi bizonytalan abban, hogy mindez 1970 végén, vagy 1971 elején történt (más, az ismerkedésüknél jelenlévő szemtanúk szerint 1970 az évszám) - a lényeg viszont az volt, hogy rögtön ezzel az első közös szerzeménnyel megszületett egy egyedi világ és két olyan alak, akiket később még rengeteg számban énekeltek meg, ők lettek a Cseh-Bereményi-dalok főhősei. Az 1978-as lemezhez (amin az addig készült Antoine és Désiré-dalokat újakkal formálta történetté Bereményi és még a lemez előtt est lett a dalfüzérből) készült egy-egy rövid életrajz a két kulcsfiguráról, a felvételek pedig egymást erősítve tágították tovább azt az univerzumot, amely egyszerre látlelet a hetvenes évekről és arról, hogy milyen egy barátság, hogy milyenek az emberi útvesztők és hogy hogyan lehet a lehető legközelebb jutni a megnevezhetetlenhez.

A lemezborítóhoz Vető János készítette a képeket, a terv az volt, hogy a fiatalabb, rendezettebb karaktert, Antoine-t eljátszó Méhes Lóránt Zuzu (képzőművész, festő, szobrász) és a kallódó figurát, a Gyömrőről Budapestre költözött Désirét eljátszó Gémes János Dixi (életművész) szerepelnek Cseh Tamással a címlapon. Vető János azonban egy egész napot a barátaival töltött és fotózta őket, bármerre is sodródtak az eseményekkel, így a remek sorozatból végül 25 kép a hátsó borítón is megjelent kék duplex nyomásban. Került hozzájuk egy-egy mondat, amelyek tovább árnyalták a szereplők személyiségjegyeit, közös történetüket. A lemez szép siker lett, a Cseh-Bereményi-életmű egyik csúcsa és a figurák még később is előbukkantak, legutóbb a 2004-es A véletlen szavai című Cseh-albumon a Désiré mauzóleuma című dalban. 

cseh_antoine_lp_hatso.jpg


Világuk azonban ezzel a könyvvel még tovább tágul. A friss kiadvány Vető János képeiből indult ki. A Dániában élő fotós 2000 körül kezdte digitalizálni archívumát és már akkor felmerült benne, hogy e sorozat a rengeteg publikálatlan képpel fényképregényt érdemelne. Bereményi Géza egy-egy mondattal összefűzte a szürreális majdnem-történetet, amely a lemezborítóról került 25 kép alapján 25 fejezetből áll össze. A könyv működik a lemez kései társműveként, a dalokban megjelenő életérzés nyomatékosításaként, részben annak továbbírásaként is, hiszen például a következő lemezen, a Fehér babák takarodóján feltűnő Vőlegény alakja itt is szerepel, ráadásul jövőbelátó, tudja, hogy 2008-ban nagy gazdasági válság következik be. De a fényképregény működik egy másik síkon is: a hetvenes évek mementójaként. Látjuk a képeken a korszak jellegzetes kocsmáit, utcarészleteit és főleg: legendás figuráit. Persze Zuzu és Dixi a főszereplők, de feltűnik mellettük Zuzu akkori felesége, Méhes Marietta is, aki majd néhány év múlva a Vető Jánossal és Lukin Gáborral alapított Trabant énekeseként lesz híres (ő alakítja a tizenöt Évából az egyiket, akik között ott van Cseh Tamás későbbi felesége is, meg mások, akik a szintén Vető által fotózott Fehér babák takarodója lemezborítón szerepelnek), és persze Cseh Tamás mellett szerepel Bereményi Géza is, a gyömrői rokon - ő Tamásnak rokona, nem pedig a gyömrői származású Désirének. Rokonok, szerelmek, barátok, helyek, terek, idő. "Mi van, ha egy szót félreértett?" - merül fel egy ponton Tamásban. Fényképregényt olvasni gyorsabb, mint hagyományos regényt, de a feldolgozásával könnyű ugyanannyit eltölteni.

Dömötör Endre


VÁLOGATÁS KEDVENC CSEH TAMÁS-DALAINKBÓL.


Bereményi Géza - Vető János

Antoine és Désiré
- fényképregény az 1970-es évekből -
Corvina Kiadó, 2017, 252 old., 3990 Ftcseh-konyv.jpga lemez: 

https://recorder.blog.hu/2018/01/22/fenykepregeny_antoine-rol_es_desirerol_ma_lenne_75_eves_cseh_tamas
Fényképregény Antoine-ról és Désiréről - ma lenne 75 éves Cseh Tamás
süti beállítások módosítása