Magyarradar – xy Flies

2017.12.19. 16:39, rerecorder

xy_flies_1.jpg

Az xy Flies már szerepelt a Recorderben, amikor év elején fiatal pécsi zenekarokat mutattunk be. A kvartettnek novemberben megjelent a lent meg is hallgatható új EP-je, ők pedig Magyarradarunkon mesélnek magukról.

Megalakulás éve: 2012

Honnan: Pécs.

Tagok: Kanizsai Dániel (gitár, ének), Késmárki Benedek (zongora) Weiling Márton (basszusgitár), Harsányi Miklós (dob, ének).

Stílus: Alternatív rock.

Hatások: Randy Newman, Kaukazus, Kafkaz, Cseh Tamás, Hiperkarma, Szabó Benedek és a Galaxisok, Lgt, Kispál és a Borz, Sublime, Descendents.

Kiadó: Nincs.

Történet: 2012-ben kezdtünk együtt zenélni, még gyakorlatilag kisgyerekként, Miklós akkor például 14 éves volt. 2015-ben kijött az első nagylemezünk és elkezdtünk koncertezni. Az akkor egy felfoghatatlannak tűnő élmény volt, kifejezetten sokan voltak a koncerteken. Ma is abból a flow-ból él a zenekar valószínűleg. Ezután jöttek az első utazások, az első fesztivál, 2016-ban kiadtunk egy EP-t, amit a Szabó Benedek és a Galaxisok előtt mutathattunk be. Ez volt az első nagyklubos, belépős, nagyzenekaros koncertünk. 2017: PEN, EFOTT, Művészetek Völgye, Pécs főtere. Ezek csak azért fontosak, mert jól mutatja, hogy nem sietjük el a dolgainkat, még ha az előmenetelről van szó, akkor sem. Eltelt öt év és mindegyikben volt valami meghatározó élmény. Reméljük a következő 50 is ilyen lesz.

Megjelenések: Törpék és Tündérek (2015, LP), Mondom néha! (2016, EP), Csak vicceltem (2017, EP) és ha minden jól megy, Karácsony előtt még kihozunk egy új dalt is.

Küldetés: Ma Magyarországon minden eddiginél POPabb a POP és alterebb az alter, vagy undergroundabb az underground. Ha valaki a kettő között szeretne zenélni, meg fogja kapni a poszt-Kispál zenekar és a „na mégegyalter” jelzőt. Ettől függetlenül hiszünk benne, hogy van ennek létjogosultsága a magyar zenében 2017-ben is és lehet benne újszerűt alkotni. Ma, húszéves fiatalokként leírni, mi hogyan látjuk a világot. Szeretnénk a nyálas és a cinikus, a gyenge és a mesterkélt között fasza számokat írni, még ha eddig nem is sikerült.

Jövőkép: Természetesen nem zárkózunk el a határtalan hírnév elől, azt talán mindenki szereti, de mégis, ami így jövőképként a legpozitívabb, amit el tudunk képzelni, hogy tovább maradunk együtt, mint a Rolling Stones és közben baromira élvezzük. Az, mondjuk elég jó lenne.

Mellékprojektek: Benedeknek és Marcinak indulóban van egy pesti zenekara, ami albérlők névre hallgat. Miki meg elektronikus zenében alkot.

Szexepil: Weiling Marci.

Legnagyobb eredmény, elismerés: A múltkori koncerten egy csomó ember énekelte a számok szövegét. Ebből tudod, hogy nem illemből, nem a társaság és a nem a sör miatt vannak kizárólag ott. Sőt otthon meghallgatják a számokat időközönként. Ez nagyon jó.

Faceboook-oldal


és a novemberben megjelent Csak vicceltem EP, Boldog vagyok


Hátralévő életem első perce:




Nem érdekem:




Ez egy olyan pillanat


A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

Címkék: magyarradar xy flies
https://recorder.blog.hu/2017/12/19/magyarradar_xy_flies
Magyarradar – xy Flies
süti beállítások módosítása