Elhunyt Prodigy, a Mobb Deep egyik fele

2017.06.21. 08:11, rerecorder

prodigy-mobb-deep-617-409.jpg

Meghalt Prodigy, a Mobb Deep duó egyik tagja. A páros a kilencvenes évekbeli hiphop egyik meghatározója volt, The Infamous című 1995-ös és Hell On Earth című 1996-os albumaik a műfaj kulcslemezei között vannak. Prodigy veleszületett sarlósejtes vérszegénységben szenvedett, egy Las Vegas-i fellépés után szállították kórházba, ahol a rapper képviselője szerint a betegség szövődményeibe halt bele, de halála pontos okát egyelőre nem közölték.

Prodigy zenészcsaládból származik, több jazz-zenész is volt a családban, anyja pedig a Crystals r&b-énekegyüttes kései tagja volt, míg apja egy doo-wop énekegyüttesben szerepelt. Prodigy barátjával, Havoc-kal alapított zenekart Poetical Prophets néven, majd The Infamous Mobb Deepre váltottak és végül azt Mobb Deepre rövidítve jelentették meg első, még útkereső lemezüket Juvenile Hell címmel 1993-ban, amikor még mindketten 19 évesek voltak. A jazzy hiphopos LP még nem volt túl eredeti, de az 1995-ös The Infamous idejére megnövesztették oroszlánkörmeiket. Mindketten rappeltek, de Prodigy volt a - nevéhez méltón - tehetségesebb szövegelő, míg Havoc producerként is megújította a műfajt, betonkemény, nyers, spártai alapokkal. A keleti parti hardcore hiphop egyik legnagyobb klasszikusát még egy zseniális lemezzel folytatták, az 1996-os album hasonlóan elsőosztályú munka. Ekkoriban - legalábbis a szóváltások szintjén - belekeveredtek a nyugati part/keleti part vetélkedésbe, Snoop Dogg-gal és 2Pac-kel akaszkodtak össze egy-egy beef track erejéig, utóbbi még Prodigy krónikus betegségét, a sarlósejtes vérszegénységet is felhozta.

A páros a negyedik lemezén még őrizte a lángot, de későbbi albumain kommerszebb megszólalások felé fordult. Prodigy 2000-ben adta ki első szólólemezét, 2007-es, The Alchemisttel közös Return Of The Mac című mixtape-je/lemeze kifejezetten jó fogadtatásban részesült. Prodigy azonban még ebben az évben börtönbe került lőfegyverrel való visszaélés és kábítószerbirtoklás miatt, 2011 tavaszán szabadult. Bár ezután Havoc-kal volt egy rövid szakítása, a Mobb Deeppel még egy albumot adtak ki 2014-ben, szólóban pedig további lemezek után 2013-ban ismét összeállt The Alchemisttel. Ennek az Albert Einstein című LP-nek magyar vonatkozása is van, a Breeze című dalban az LGT egyik számát hangmintázták. Prodigy utolsó stúdiólemeze 2014-ben jelent meg (egy mixtape még 2016-ban is érkezett), és 2015-ben és 2016-ban is beszélt arról, hogy The Hegelian Dialect címmel készít albumot, ez haláláig nem látott napvilágot.


a Mobb Deep duó legjobb kiadványa, az 1995-ös The Infamous

https://recorder.blog.hu/2017/06/21/elhunyt_prodigy_a_mobb_deep_egyik_fele
Elhunyt Prodigy, a Mobb Deep egyik fele
süti beállítások módosítása