Egy világnak ötven csúcsa – A világzene félévszázada (2. rész: 1992-2016)

2017.06.05. 19:02, rerecorder

buena-vista-social-club-51af16b0a5f76.jpg

Még az ötvenedik Recorder lapszámban foglaltuk össze a magyar zenei élet elmúlt ötven évének kiemelkedő pillanatai mellett a világzene történetének félévszázadát is. Weyer Balázs Világrecorder rovatában kirostálta a lényeget és elmondja, mik voltak évenként a legkiemelkedőbb momentumok – az első részben 1967 és 1991 között, a másodikban pedig most az 1992 és 2016 közötti időszakban.

1992

A sivatagi blues áttörése. Ali Farka Toure Taj Mahallal közös lemeze, a The Source alapozta meg a közvélekedést, hogy Nyugat-Afrika, azon belül is Mali a blues őshazája. Azóta is Mali a világzene egyik legnagyobb kibocsátó országa.


1993

Elindul a Rough Guide sorozat, a londoni World Music Network kiadványa. A Rough Guide To World Music többkötetes, enciklopédikus mű, amely a világ minden országának zenéjét bemutatja. Azóta is rendszeresen frissített kiadásokkal jelenik meg, a hasoncímű lemezsorozat pedig már több mint 100 kiadványból áll.


womex-people.jpeg1994

Berlinben megtartják az első WOMEX-et, a World Music Expót, amely gyorsan a világzene évente ismétlődő legfontosabb eseményévé válik. Showcase, vásár, konferencia, filmfesztivál, díjkiosztó, amelyen minden évben többezer szakmabeli vesz részt.


1995

Megjelenik és 4 millió példányban kel el a francia Deep Forest duó Boheme című lemeze, amely azóta is negatív példa az adatközlők és a gyűjtött felvételek felhasználásának etikátlan voltára (és egyébként a népzene hatásvadász, nyálas felvizezésére is). A lemezen hallható Huttyán, polgári nevén Rostás Károly, akivel korábban más célra készítette a felvételt egy francia gyűjtő és a lemezen való felhasználáshoz sem engedélyt nem adott, sem abból pénzt nem kapott az énekes családja.


1996

Megjelenik az első Buena Vista Social Club-lemez. Nick Gold, a World Circuit kiadó vezetője és Ry Cooder eredetileg egy mali zenekart vittek volna Kubába, de azok nem érkeztek meg. Így ehelyett idős kubai zenészekből szervezték meg a később a műfaj legsikeresebb projektjévé vált BVSC-t Compay Segundóval, Ibrahim Ferrerrel, Ruben Gonzalezzel, Cachao Lopezzel, Omara Portoundóval, Eliades Ochoával és másokkal.


VILÁGZENE ÉS FILMEK.


1997

Khaled Sahra című lemeze az év albuma a World Music Charts Europe-on. Didi című száma 1994-es világszintű befutása óta Khaled Rachid Tahával, Faudellel, Cheb Mamival együtt nagyon erős algériai rai szcénát hozott létre, nem utolsósorban a Franciaországban élő fiatal maghrebiek körében.


1998

r-430456-1392460603-2420_jpeg.jpgMegjelenik a Clandestino, Manu Chao első szólólemeze. Azóta is ő a világzene Szent Grálja, mindenki vele akar közös számot és sokaknak sikerül is.


1999

Meghal Amalia Rodrigues, a fado királynője. Máig hozzá mérik az összes fado-énekesnőt.  Egyúttal elindul a Songlines, a brit világzenei havilap, amely ma is a legfontosabb médiuma a műfajnak.


2000

Bemutatják az Amores Perros (magyarul: Korcs szerelmek) című filmet, Alejandro Gonzalez Inarritu első nemzetközi figyelmet kapott alkotását. Filmjeinek zeneszerzője, az argentin Gustavo Santaolalla a latin-amerikai zenekarok új generációjából sokakat tett ismertté Inarritu filmjeinek zenéivel. Az Amores Perros soundtrackje ennek az új generációnak (Molotov, Cafe Tacuba, Control Machete, Titan) a színre lépését jelentette.


2001

Boban Markovic negyedszer nyeri meg egymás után a gucai trombita-őrület fődíját, az Arany trombitát, utolsó alkalommal a maximálisan elérhető ötven ponttal. Ekkoriban indul be nemzetközi karrierje is, ahogy más térségbeli rezesbandáknak, így például a Fanfare Ciocarliának is.


r-5210871-1387576970-6141_jpeg.jpg2002

A Barcelona Zona Bastarda című dupla válogatáslemez az új barcelonai színtér zenekarainak generációs szintű bemutatkozása. Olyan előadók alkotják, mint az Amparanoia, a Dusminguet, a Macaco, az Ojos de Brujo, Cheb Balowski, Dr. Calypso.


2003

Celia Cruznak, a salsa királynőjének halála, aki Kubában a Sonora Matancerával vált híressé, majd emigrálása után a New York-i salsa-szcéna arca lett.


2004

Az UNESCO tagállamai döntenek a világörökségi cím bevezetéséről a kultúrában is. A kulturális hagyományok listáján nagyon jelentős részben zenei hagyományok szerepelnek, máig közel 400 ilyet gyűjtöttek össze és dokumentáltak.

AZ EMBERISÉG JOBB KEDÉLYŰ ARCA - AZ UNESCO ZENEI VILÁGÖRÖKSÉG.


2005

61d370s7nbl.jpgA Maliból származó Toumani Diabaté kora-játékos nemzetközileg is ismertté válik Ali Farka Touréval közös lemeze, az In The Heart Of The Moon által. A lemez Grammy-t is nyer, a World Music Charts Europe-on viszont megelőzi egy másik lemez Maliból: Amadou & Mariam Dimanche a Bamako-ja.


2006

Megjelenik a színen a gyerekek generációja: Femi Kuti, Fela Kuti fia és Vieux Farka Touré, Ali Farka Touré fia is nemzetközi karriert indít.


2007

Andy Palacio, belize-i garifuna zenész egy éven belül elkészíti a műfaj egyik legfontosabb lemezét, a Watina-t, megkapja a WOMEX-életműdíját, a World Music Charts Europe év lemeze díját – és meghal, mindössze 47 évesen.


A WOMEX-ÉLETMŰDÍJASOK.


2008

A Muzsikás megkapja a WOMEX-életműdíját. Ugyanebben az évben a WOMEX egy új díjat is alapít, a „szakmai kiválósági” díjat, amelyet az iparág nem-zenész szakemberei kaphatnak. Első alkalommal a finn Sibelius Zeneakadémia népzenei tanszéke kapja, az év kiadója pedig a Cumbancha.


40 ÉVES A MUZSIKÁS - INTERJÚ 2013-BÓL.


2009

Berobban a Staff Benda Bilili, a kongói kerekesszékes zenészekből álló, hulladékból barkácsolt hangszereken játszó zenekar. Trés Trés Fort című első lemezük abban az évben nagyjából mindent megnyer, egy évvel később film is készül róluk.

staffbb_01_hires.jpg


2010

Divatba jön a világzenei archeológia: sorban indulnak olyan sorozatok, amelyek a világzene nemzetközi terjesztésének kora előtti, a XX. század közepéről származó felvételek újrakiadására épülnek. A Soundway Latin-Amerikában, az Analog Africa Afrikában, a Buda Musique Etiópiában, és sokan mások sok más helyről bányásznak elő régi lemezeket.


2011

Maliban polgárháború tör ki, az északi területek Azawad néven elszakadást és egy tuareg állam létrehozását tervezik. Az elnököt megbuktatják, Mali, mint Nyugat-Afrika és a világ egyik legnagyobb zenei exportőre viszonylag hosszú békés időszak után polgárháborúba süllyed. Sok zenész emigrál.


2012

Megalakul a Glitterbeat kiadó, amelynek két alapítója amerikai illetve német, de a cég székhelye mégis Ljubljanában van, mivel az egyik alapító, Chris Eckman ott él szlovén feleségével. A Glitterbeat pillanatok alatt a legfontosabb lemezcéggé válik a világzenében. Katalógusuk először csak afrikai, de hamarosan nyitnak minden más földrajzi irányba is. 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is ők kapják az év kiadója díjat.


2013

Külön showcase-t rendez a DJ-knek a WOMEX és ezzel végleg leomlanak az egyébként sem túl masszív falak az elektronikus zene és a világzene között.


2014

aziza_brahim.jpgNyugat-afrikai zenészek új generációja robban be a világpiacra: Aziza Brahim (Nyugat-Szahara, jobbra), Noura Mint Seymali (Mauritánia), Fatoumata Diawara, Toumani Diabaté fia, Sidiki, és Bassekou Kouyaté gyermekei (az utóbbi három mind Mali) uralják a különböző listákat.


2015

Első alkalommal rendezik a WOMEX-et az egykori vasfüggönyön túl, Budapesten. Ezzel Közép- és Kelet-Európa, elsősorban a visegrádi országok előtt kinyílik a világpiac. Ennek eredményeként 2017-ben Lengyelországban, Katowicében rendezik a WOMEX-et.


AMIKOR MINDEN FLOTTUL MEGY - WOMEX, BUDAPEST, 2015.


2016

A háború következtében rengeteg szíriai zenész menekült Európába. A korábbi évek menekülthullámainak eredményeként új zenészkolóniák alakulnak ki Európa nagyvárosaiban, új színterek születnek Bécsben, Oslóban, Brüsszelben, Kölnben és még sok más helyen.

Weyer Balázs


HIBRID - KULTÚRAKERESZTEZŐDÉS A VILÁGZENÉBEN.

https://recorder.blog.hu/2017/06/05/egy_vilagnak_otven_csucsa_a_vilagzene_felevszazada_2_resz_1992
Egy világnak ötven csúcsa – A világzene félévszázada (2. rész: 1992-2016)
süti beállítások módosítása