Selfie a Nagyszínpad előtt: The Qualitons.

2017.05.16. 20:00, Recorder.hu

nsz_selfie_qualitons_650.jpg

Május 19-től 22-ig négy elődöntőben nyolc előadó versenyez azért, hogy bekerülhessen a VOLT Produkció és a Petőfi Rádió által szervezett Nagy-szín-pad tehetségmutató döntőjébe. A Recorder  a program médiapartnereként  ebben a cikkben már lehozta a legfontosabb tudnivalókat, köztük az indulók rövid bióit, de arra gondoltunk, hogy érdemes lenne valami érdekesebbet, személyesebbet, aktuálisabbat, pontosabbat is mutatni róluk, ezért megkértük őket, hogy – válaszolva nyolc kérdésünkre – mutassák be magukat felkészülés közben ők maguk. Döntsék el, mennyire akarják közel hozni magukat a nézőkhöz, milyen részletekre akarnak fókuszálni, hol milyenre állítják magukon az élességet és a színeket stb.  szóval hogy készítsenek magukról egy-egy szöveges szelfit. Az ötödik gyorsfénykép feladója: The Qualitons. A zenekar május 20-án, szombaton este 9-től az Akváriumban mutatja meg, mire képes.

1. Melyik volt a legnagyobb színpad, amin valaha zenéltetek? És melyik volt a legkisebb? És melyik volt a jobb?

A legnagyobb színpad talán a Park színpada, illetve a Fishing Nagyszínpada volt. A legkisebbet nem tudnànk megmondani, de volt számos kis klub, kocsma itthon, ahol jàtszottunk az évek során. Azt, hogy melyik volt a jobb, nehéz megmondani. Mindkettőnek lehet varázsa. A nagyobb színpadokon a közönségtől való távolság és a hatalmas hangerő miatt személytelenebbé válik az előadás. Bizonyos értelemben könnyebb a helyzet és persze marha jó érzés, hogy rengeteg ember figyel ránk. A kis színpadokon, klubokban az akusztikusabb megszólalás eredetibbé, őszintébbé teszi a hangzást, ami miatt élvezetesebb játszani és a kisebb tér miatt a közönséggel is közvetlenebb a kapcsolat, ami szintén nagyon jó.

2. Mióta és mennyit próbáltatok kifejezetten a Nagyszínpadra? Különbözik egy ilyen próba a többitől? Miben?

Mivel nagyon elfoglalt zenészekből áll a zenekar, sajnos nem nagyon tudunk rendszeresen próbálni. Ha van egy nagyobb koncertünk, mint például ez a Nagyszínpad is, jó előre beírjuk a naptárba a próbák időpontjait és azt szigorúan tartjuk. Igyekszünk az ilyen nagyobb lélegzetű koncerteket valamivel különlegessé, rendhagyóvá tenni. Ilyen értelemben a próbák is különlegesebbek, mert céltudatos munka folyik.

3. Hol próbáltok? Leírnátok, hogy milyen a próbatermetek, és hogy mit szerettek vagy nem szerettek benne?

A Keleti Blokkban van a próbatermünk. Alapvetően szeretjük azt a helyet. Sok zenekar próbál ott, nagy a pörgés, aminek sokszor megvan a varázsa, sokszor kicsit fárasztó és nagy a hangzavar a termekből. A mi termünk kissé túlzsúfolt, mert Levinek és nekem is túl sok dobszerkónk van ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk tőlük. De ez egy gyógyíthatatlan betegség, inkább nyomorgunk :)

4. Kampányoltok? Ha nem titok, eláruljátok, hogy mivel próbáljátok magatok mellé állítani, illetve aktivizálni a közönséget? És mivel próbáljátok meggyőzni a zsűri tagjait?

Ez egy nagyon jó kérdés. Zenekaron belül alakulnak is ebből kisebb nézeteltérések. Mi az a viselkedés, kampány ebben a versenyben, amivel még hűek tudunk maradni önmagunkhoz, de azért jobban elérhetjük, aktivizálhatjuk az embereket, a közönségünket? Sosem voltunk egy céltudatosan törtető banda, csak a saját tempónkban, az értékeinket szem előtt tartva dolgoztunk. Bár most, hogy tervezetten jöttünk ki egy vadonatúj dallal és hozzá egy klippel, az végül is egyfajta céltudatos kampány része. Persze a dal, a megszólalás, a mondanivaló abszolút hű hozzánk. A zsűri tagjait azzal próbáljuk meggyőzni, hogy igyekszünk iszonyatosan jól zenélni majd és valami olyanféle energiát közvetíteni a színpadon, amivel mindenkit leveszünk a lábáról :)

5. Mi lesz a koncertprogramotok? Készültök új dalokkal vagy inkább biztosra próbáltok menni, és az ismertebbek közül válogattok?

A koncertprogram vegyes lesz. Lévén, hogy 9 éves zenekarról van szó, szerencsére van miből válogatnunk. Az ismertebb dalainkat mindenképp eljátsszuk persze, de lesznek például régi dalok újraértelmezve, fúvósokkal kiegészült instrumentális dalok és vadonatúj dal is megszólal majd a koncerten. Szóval igyekszünk nagyon színesre venni a programot, minden típusú Qualitons-rajongó megtalálja majd a magának való blokkot.

6. Miért jó nyerni? Miért jó a legnagyobb fesztiválszínpadokon játszani? Vagy miért jó nem nyerni? Anélkül is megéri? 

Miért jó nyerni? Azt hiszem, minden zenekar örül, ha sok embernek játszhat nagyszínpadokon és reflektorfénybe kerül. De mi mindenek felett azt gondoljuk, hogy amit mi képviselünk, az ennél többről szól. Mi hiszünk abban, hogy a maníroktól mentes, karizmatikus élő zene, ha igazán jó, ugyanúgy helyet kell kapjon egy nagyszínpadon, mint a többi közönségkedvenc zenekar. Ez a mi fő küldetésünk, ezért szeretnénk továbbjutni és nyerni.

7. Zenélni: hány százalék öröm, hány százalék szenvedés? Miért annyi, amennyi?

Ez nagyban függ attól, milyenek a koncert körülményei. Természetesen ha azt játszhatod, amit szeretsz és az értő fülekre talál, zenélni a legnagyobb öröm. Kivéve a pakolást.

8. Nyerni: hány százaléka múlik rajtad, hány százalék pedig a szerencsén? Miért?

Ezt nagyon nehéz megválaszolni, azt hiszem, nem is vállalkoznánk rá, hogy nagyon kifejtsük. Rengeteg olyan példa van, ahol kizárólag a szerencse szárnyán jutott oda egy zenekar, ahová. Sok esetben kitartó munka révén. Illetve ha egy produkció egyértelműen erős valamitől, minőségi és közönségbarát is, akkor egyenes út vezet a sikerhez.

A Qualitons május 20-án 21 órakor lép a Nagyszínpadra az Akváriumban > Facebook-esemény ITT.

The Qualitons a Facebookon.

The Qualitons a YouTube-on.

The Qualitons az Instagramon.

The Qualitons a Bandcampen.

The Qualitons a Recorderen.

nsz_off_qualitons_650.jpg

https://recorder.blog.hu/2017/05/16/selfie_a_nagyszinpad_elott_the_qualitons
Selfie a Nagyszínpad előtt: The Qualitons.
süti beállítások módosítása