EP-premier! Felső Tízezer: Új városok épülnek

2017.05.02. 11:00, rerecorder

felsotizezer2017_3_bradaksoma.jpg

A 2015-ben feltűnt Felső Tízezer a huszonévesek útkereső kérdéseit fókuszba helyező Normális élet című albummal egycsapásra befutott, és egy tavalyi új dal után most jelentkezik újra friss kiadvánnyal, a már címével is nagyon ígéretes Új városok épülnek EP-vel. A háromszámos anyagot bő egy hete vezette fel egy remek klipes dal, a Nem tudok lejönni rólad – most itt a teljes EP, amely már az ősszel érkező második nagylemez előszele.

felso_tizezer_uj_varosok_epulnek_nagy_borito_1.jpgHogy miért fontos kiadvány a zenekar számára a mostani EP? „A Felső Tízezer szempontjából nemcsak azért fontos ez az EP, mert ezzel kicsit lezártuk az első lemezhez tartozó időszakot, hanem azért is, mert ez az első olyan megjelenésünk, amin a megszilárdult tagságú Felső Tízezer játszik. Most úgy érzem, hogy ez egy szükséges kapocs a két nagylemez között: van rajta egy olyan dal, ami a Normális életen is rajta lehetett volna, egy olyan, ami már inkább a második nagylemez vonalát viszi, meg egy olyan, ami mindkét lemezről nagyon lelógna” – mondja a kiadványról Sallai László dalszerző-frontember. És a megszilárdult Felső Tízezer-felállás pedig így néz ki (zárójelben a tagok további zenekarai, projektjei): Sallai László – ének, gitár (The Somersault Boy, Szabó Benedek és a Galaxisok, Zombie Girlfriend, Dessert For Dinosaurs), Korándi Dávid – gitár, vokál (Cappuccino Projekt, Zombie Girlfriend), Balogh Gallus – basszusgitár (Mayberian Sanskülotts, Charles B. Barkin), Hromkó István – dob (Mayberian Sanskülotts).

felsotizezer2017_4_bradaksoma.jpgA frissen klipesített Nem tudok lejönni rólad már régóta az együttes repertoárjában szerepel, a jangle-popos Akusztikus gitár a második lemez világát harangozza be, a zenekartól szokatlan módon motorikus, kraut-ihletésű címadó dal pedig a kakukktojás, amiről ezt meséli Sallai László: „ez volt az első dal, amit a duóként készített első lemez után már a rendes zenekar rakott össze, így kétségtelenül egy kiemelten fontos szerzemény számunkra. Eredetileg csak két szám közötti instrumentális átvezetőnek szántuk, de aztán egy kerek dallá fejlődött, ami azóta a koncertjeink kihagyhatatlan része lett.” A Normafa Records gondozásában megjelenő EP producere Lázár Domokos volt (Esti Kornél, Pegazusok Nem Léteznek), ő is rögzítette a hangszereket, a dobfelvétel pedig az Echo Hangstúdióban készült Polyák Eszter (Naked Woods) vezetésével. A Felső Tízezer második nagylemeze az ősszel fog megjelenni Majd lesz valahogy címmel. Ennek a mostani EP-nek lesz egy meghallgató bulija ma a Keret főhadiszállásán, az Omnivore Galériában.


SALLAI LÁSZLÓ ÍRT KRITIKÁT PROFÜL ROVATUNKBAN AZ ÚJ FATHER JOHN MISTY LP-RŐL!


a zenekar május 8-án Pécsen játszik a Szabó Benedek és a Galaxisokkal, majd május 10-én a
Cappuccino Projekt vendégeskedésével a GMK-ban egy ingyenes koncerten mutatja be új EP-jét, Facebook-eseményoldal


és akkor a kitűnő Új városok épülnek EP, amely szokás szerint ingyen is letölthető a zenekar Bandcamp-oldaláról, de aki fizet érte, az a lemez elkészültét támogatja: 

YouTube-on is, Nem tudok lejönni rólad

Akusztikus gitár:

Új városok épülnek


továbbá az EP-hez tartozó friss Felső Tízezer-klip, a Nem tudok lejönni rólad


fotó: Bradák Soma
lemezborító: Balogh Gallus

Felső Tízezer Facebook-oldal

https://recorder.blog.hu/2017/05/02/ep-premier_felso_tizezer_uj_varosok_epulnek
EP-premier! Felső Tízezer: Új városok épülnek
süti beállítások módosítása