„Határosság és minimalizmus” – Cold Cave-interjú

2017.04.10. 11:00, rerecorder

cold_cave_by_miguel_escobar.jpg

Wesley Eisold Cold Cave formációja második alkalommal jut el Magyarországra: a 2014-ben a GMK-ban fellépett amerikai darkwave/szintipop zenész 2017. április 11-én a Dürer Kertben koncertezik. A tavalyi kislemez után alig várjuk a koncertet. Emailben készítettünk vele interjút, amelyben a vinyl-lemezek iránti vonzódásáról, a Nine Inch Nails legutóbbi turnéjáról és persze a most zajló Cold Cave-koncertkörútról is kérdeztük.

- Full Cold Moon címmel jelent meg válogatáslemezed pár éve, de ahogy látom, még tavaly is jelent meg belőle újabb színes, limitált vinyl kiadás. Nem kérdés, hogy a vinyl a kedvenc formátumod.

cold_cave_eu-2017.jpg- Gyerekkorom óta imádom a vinyl-lemezeket. A szüleim lemezeitől kezdve a nyolcvanas évekig  amikor silány éttermekben flexi-lemezeket adtak ajándékba – egészen addig, amíg punkkislemezeket kezdtem el vásárolni. Szóval ez az egész eddigi életemet végigkísérte és egyszerűen szeretem érezni, tapintani a korongot és a borítót.

- A kiadód, a Heartworm Press korábban más előadók kiadványait is gondozta, de jó ideje csak a Cold Cave-lemezeket kezeli. Ez egy tudatos döntés volt, hogy csak saját használatot szolgál a kiadód?

- Ez inkább szükségesség volt, mert elsősorban a közvetlen környezetemben lévő emberekkel akartam csak dolgozni. Mostanában azért egyre inkább vagyok nyitott és szociális arra, hogy mások alkotásait is kiadjam. Megjelentetem mások könyveit és elképzelhető, hogy ezt újra kiterjesztem a zenére is. De az biztos, hogy közel akarom tartani magamhoz ezt az egészet.

- 2014-ben a Nine Inch Nails előtt léptetek fel egy nagyon hosszú turnén. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtatok, milyen élmény volt?

- Csodálatos volt az egész. Rengeteg fantasztikus embert ismertem meg és sokan megkedvelték a zenémet. Felemelő volt ilyen sok ember előtt fellépni estéről estére. Tudom, hogy erre másképp nem lett volna lehetőségem.

- Trent Reznor kiadott egy remix EP-t, amelyen szerepel egy átértelmezés tőled is. Ő kért fel vagy te jelentkeztél?

- Kaptam tőle egy emailt egy nap, amiben arra kért, hogy készítsek egy remixet. Megtettem, elküldtem neki, de nem is válaszolt. Azt gondoltam, hogy utálja. Aztán úgy egy hónappal később felkért, hogy legyünk az előzenekar a Nine Inch Nails 2014-es világturnéján.

- A most zajló turnétok során úgy tűnik, hogy a vizualitás még nagyobb szerepet kap, mint korábban.

- Amy (Amy Lee, Eisold felesége és zenekari társa – a szerk.) készíti a vizuálokat. Az egész az idealizmusról szól. Arról, hogy megfessük a szépséget, amit látunk és amiből még többet szeretnénk látni. Ráadásul tökéletesen kiegészíti a zenét. Határosság és minimalizmus. Ezeket a vizuális elemek adják azokat a hiányzó ötletrészleteket, amelyek dalok születésekor hiányoztak. Így a színpad az a hely, ahol igazán szeretünk lenni és kiszakadni a valóságból egy időre.

AZ ELŐZŐ KONCERT IDEJÉN PÁLYÁJA KORAI SZAKASZÁRÓL IS KÉRDEZTÜK COLD CAVE-ET.

- A koncertzenekar háromtagúvá vált erre a turnéra. Mit tudhatunk az új személyről és mi az ő szerepe a színpadon pontosan?

- Max G. Mortonnak hívják, író. Valójában nem új szereplő, inkább visszatérő. Anno a Cremations-érában (2009-es válogatáslemez korábbi dalokból - a szerk.) zenéltünk együtt, ő volt az első személy, aki velem volt a színpadon. Most visszatért.


- Az Instagram-oldaladon bepillantást engedsz a privát életedbe is. Úgy látszik, hogy a fiad élvezi az utazást. Támogatod, hogy hasonló zenei pályát válasszon majd magának?

- Ha ezt választaná, természetesen támogatnám. De valójában bármilyen utat választ, támogatni fogom.


interjú:
Reszegi László

a koncert Facebook-eseményoldala

https://recorder.blog.hu/2017/04/10/_hatarossag_es_minimalizmus_cold_cave-interju
„Határosság és minimalizmus” – Cold Cave-interjú
süti beállítások módosítása