Kilencvenévesen elhunyt Chuck Berry, a rocktörténelem egyik legfontosabb úttörője

2017.03.19. 08:49, rerecorder

chuck-berry-birthday-retrospective-e27defee-fb69-453e-8672-b785652b2f60.jpg

Tavaly október 18-án ünnepelte kilencvenedik születésnapját Chuck Berry, a rock & roll egyik nagy úttörője, aznap jelentették be, hogy 2017-ben – 38 év szünet után – megjelenik utolsó, nagyrészt új dalokat tartalmazó, feleségének ajánlott, gyermekeivel és kísérőzenekarával rögzített Chuck című stúdiólemeze. Az album kiadását már nem élte meg a legenda. Elvis Presleytől a Beatles-en át a Rolling Stones-ig lényegében a teljes rockzenére az egyik legnagyobb hatást gyakorolta.

chuck_berry_1958.pngChuck Berry 1926-ban született St. Louis-ban, egész életét ott élte le, annak külvárosában, otthonában hunyt el 2017. március 18-án. Berry kortársaihoz képest viszonylag idős volt már, amikor az 1954-es rock and roll-robbanás idején neki is kulcsszerep jutott a műfaj felfuttatásában. Huszonkilenc évesen, 1955-ben, a korszak egyik legfontosabb kiadójánál, a Chess Records-nál jelent meg első kislemeze, az Ida Red című country-dal megvadított verziója, a Maybellene, amely az R&B lista első helyéig jutott. A nyers, kemény hangzású dallal Berry új utat szabott a műfajnak, és további slágereivel sikeresen kövezte azt tovább (Roll Over Beethoven, School Day, Rock And Roll MusicSweet Little Sixteen, Johnny B. GoodeCarol, Little Queenie stb., stb.)

A rock and rollt zeneileg és attitűdben is megreformálta, újításai, megnyilvánulásai máig a rockzene alapját, szerepadó példáját képezik. Jelentős részben neki köszönhető a gitárriffekre épülő szerzemények hagyománya, akárcsak az, hogy a gitárszólók fontos részét képezik a daloknak. Az ő munkásságának is nagyban köszönhető, hogy a popdalszövegek a tinédzserlétről és a fiatalok kultúrájáról szólnak, de a történetmesélős dalszövegírásnak is úttörője volt, arról már nem is beszélve, hogy a világot lesajnáló rocksztár-attitűd, de a színpadi showman figurája (egy lábon ugrálva, vagy kacsajárásban eljátszott szólók) is jórészt tőle erednek. A swág királya volt.


A ROCK AND ROLL TÖRTÉNETÉT FELTÁRÓ SOROZATUNK ELSŐ RÉSZÉBEN CHUCK BERRY.

chuck-berry-2007-07-18.jpgÉletmódja, botrányai szintén megelőztek jó néhány későbbi szex, drogok és rock&roll-példát: már tinédzserként javítóintézetbe került fegyveres rablás miatt, de a karrierjében is törést hozó esemény 1959-ben következett be, amikor kiskorú megrontásának vádjával többszöri fellebbezés után bűnösnek találták és három év börtönre ítélték, amiből húsz hónapot töltött le. Később, 1979-ben adócsalásért ült négy hónapot, 1990-ben pedig saját klubjának női vécéjébe szerelt kamerák miatt perelték be alkalmazottjai (lakásában találtak is videókazettákat - állítása szerint lopások miatt figyeltette a helyiséget), ez az ügy peren kívüli egyességgel zárult, 59 nőnek fizetett ki összesen 1,2 millió dollárt.

Berry az első börtönbüntetés letöltése után sikerrel tért vissza, 1964-ben több slágert is jegyzett (Nadine, No Particular Place To Go, You Never Can Tell), majd a hatvanas években már azt élvezhette, hogy minden rockzenész őt nevezte példaképének. 1972-ben egy novelty-dal, a My Ding-A-Ling feldolgozásával élete első amerikai kislemezlista-vezető felvételét is elkészítette, 1979-ben adta ki utolsó stúdióalbumát Rock It címmel. A hetvenes-nyolcvanas években rengeteget koncertezett, gyakran évi száz fellépése volt, jórészt úgy, hogy minden városban egy helyi együttes kísérte, amellyel próbák nélkül állt színpadra. A koncertezést a következő három évtizedben is folytatta, 2011-ben egy alkalommal a színpadon lett rosszul kimerültség miatt, de még ezután is rendszeresen fellépett St. Louis egyik bárjában. 1986-ban, a Rock And Roll Hírességek Csarnokának első évében beiktatták a halhatatlanok közé, díjait nem is érdemes sorolni, munkássága önmagáért beszél. A Chuck című, posztumusz nagylemez pedig valamikor idén biztosan napvilágot lát majd.


a Chuck Berry életéről szóló 1987-es dokumentumfilm, a Hail! Hail! Rock 'n' Roll előzetese: 

Címkék: gyász chuck berry
https://recorder.blog.hu/2017/03/19/kilencvenevesen_elhunyt_chuck_berry_a_rocktortenelem_egyik_legfontosabb_uttoroje
Kilencvenévesen elhunyt Chuck Berry, a rocktörténelem egyik legfontosabb úttörője
süti beállítások módosítása