Itt a Cseh Tamás Program – Legendás pécsi rocktörténeti helyszínek: DOZSO

2017.02.27. 13:00, rerecorder

index_dozso_epulet_80-as_evek.jpg

Pécs a vidéki városok közül már az 1960-as években kiemelkedett színes beat-életével, napjainkra pedig a legtöbb országosan ismert zenekart kitermelő megyeszékhelynek számít. Az alapokat mindehhez a baranyai település erős klubhálózata adta. Az NKA Cseh Tamás Program kilencedik poptörténeti emlékpontját 2016. január 26-án avatták a fénykorát a nyolcvanas években élő DOZSO nevű klub tiszteletére. Poptörténeti időutazás Pécs öt legismertebb múltbeli koncerthelyére – a Pécsi Szabadtéri Színpad, a Pécsi Ifjúsági Ház és Ifjúsági Park után az emlékpontot kapott DOZSO következik. Koszits Attila írása.

DOZSO

dozso_plakat_1986.jpgDoktor Sándor-Zsolnay Művelődési Központ (DOZSO) néven 1981-ben fuzionált az addig a Déryné (ma Mária) utca 18-ban működő Doktor Sándor Művelődési Központ és a Zsolnay gyár kultúrháza a Felsővámház utca 72. szám alatt. Az 1913-14-ben Sikorski Tádé és Pilch Andor tervei alapján épült Mattyasovszky-lakóházat díszes Zsolnay-kerámiaelemei után a köznyelv Zöld háznak is hívta, és az államosítást követő években alakították át a Porcelángyár kulturális egységévé.

A széleskörű közművelődési feladatokat ellátó centrumot 1983 végéig az akkor nyugdíjba vonuló Baló István vezette, akit Kert László követett. A DOZSO szervezte az URH és a Bizottság első pécsi fellépéseit, illetve évente teret adott Cseh Tamás szólóestjeinek, valamint Novák Jánossal, Másik Jánossal és Bereményi Gézával közös műsorainak. Az egyetemi ifjúságot Közös Egyetemi Klub megalapításával próbálták idevonzani. 1983 májusában a Balokány-ligetben rendezték az Első Újhullámos Rock Kupát. A hatvanas-hetvenes évek neves pécsi együtteseire, zenészeire fókuszáló Pécs All Stars programra 1983 augusztusában, a Rózsakertben került sor. A pécsi Szélkiáltó együttes 1985-től kétévente megszervezte az Énekelt versek fesztiválját helyi, régiós és országos kitekintéssel.

Az intézmény a könnyűzene oktatásában is fontos szerepet vállalt zeneiskolájával, tanfolyamaival (zongora, gitár, dob stb.). A DOZSO épülete az évek során leamortizálódott, s a közönség sem szívesen járt már ki a belvárosból, így 1996-ban bezárt a hely. Átszervezések után feladatait a Pécsi Kulturális Központ vette át.

Koszits Attila

A cikk teljes változata itt olvasható.

A cikksorozat a Cseh Tamás Program együttműködésével készül.

https://recorder.blog.hu/2017/02/27/itt_a_cseh_tamas_program_legendas_pecsi_rocktorteneti_helyszinek_dozso
Itt a Cseh Tamás Program – Legendás pécsi rocktörténeti helyszínek: DOZSO
süti beállítások módosítása