Mohammad (MMMD) és Rhys Chatham a Trafóban!

2017.02.09. 16:56, prerecorder

16113077_10155143283367262_5233862638784870446_o.jpg
Hétvégén ismét minőségi kísérleti zene szól majd: a Mohammad, vagy ahogyan mostanában hívják magukat: MMMD egy experimentális görög duó, akik akusztikus és elektronikus zenét kereszteznek, dalaik pedig  ortodox imaként hatnak. Rhys Chatham amerikai kísérleti zeneszerző és multiinstrumentalista pedig a műfaj egyik legkomolyabb neve a hetvenes-nyolcvanas évtizedfordulóbeli no wave-korszak óta, először lép fel Magyarországon. Mindketten most szombaton a Trafóban!

Mohammad (MMMD), Rhys Chatham

Helyszín: Trafó House

Kezdés: február 11., 20:00

Belépő: 1500/1900 Ft

Facebook-eseményoldal


"A Mohammad, újabb nevén MMMD egy különleges görög duó, akik bőgőhöz és csellóhoz hasonló speciálisan épített hangszereken és élő elektronikán adják elő monolitikus, a basszusokat és szubbasszusokat középpontba állító zenéjüket, amely hangulatában leginkább egy vég nélküli ortodox imához áll a legközelebb, erős fizikai érzetekkel. Legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó lemezük 2013-ban a neves berlini PAN kiadónál jelent meg Som Sakrifis címmel. A képi anyagaikban és videóikban gyakran felbukkan a ló, fekete fehérben, mintha Tarr Béla filmjeit akarnák megidézni, ráad
ásul tovább fokozódik a gyanú a magyar nyelvű számcímeiket olvasva, holott csak annyiról van szó, hogy szeretik a különleges hangzású nyelveket."

"Rhys Chatham zenéje az avantgárd minimalizmus és a new yorki no wave sajátos elegye. Egyik leghíresebb műve a négyszáz elektromos gitárra komponált A Crimson Grail című monumentalista ambientbe hajló darabja. Lemezeit többek között a brooklyni Northern Spy és a brüsszeli Sub Rosa adta ki, de a legendás Ninja Tune-nál is jelent meg anyaga. Fiatal korában Glenn Gould és La Monte Young hangszereinek hangolója, utóbbinak tanítványa is volt, majd ő lett az első zenei igazgatója a legendás manhattani The Kitchen alkotóműhelynek, mely sokáig a no wave központjának számított. Közös zenekara volt Tony Conraddal, Glenn Brancával, Thurston Moore-ral, így gitárosként ez a kör és La Monte Young hatott rá a leginkább, mivel egy sajátos felhangokból származtatott hangolást használ hangszerén. Erősen effektezett trombitajátékára Don Cherry és Jon Hassell volt egyértelműen nagy hatással."


Mohammad Sakrifis-e


Rhys Chatham 1977-es felvétele:

https://recorder.blog.hu/2017/02/09/mohammad_mmmd_es_rhys_chatham_a_trafoban
Mohammad (MMMD) és Rhys Chatham a Trafóban!
süti beállítások módosítása