Felesége elvesztését dolgozza fel új albumán Mount Eerie

2017.01.26. 15:07, Frontrecorder

elverum.jpg

Ez a poszt szinte ordít a klikkvadász címért, mint mondjuk "közeli hozzátartozó haláláról ilyen megrendítő dalt még nem hallottál", persze ez már csak a téma miatt sem lenne helyénvaló - holott pontosan ezt fogod gondolni, ha meghallgatod a Mount Eerie néven alkotó Phil Elverum Real Death című új dalát.

A Microphones zenekar frontembereként feltűnt, majd annak 2003-as feloszlása óta Mount Eerie néven egyedülálló - folkos, drone-es, noise-os - hangzásvilágban alkotó Phil Elverum felesége, és lemezeinek gyakori közreműködője, Geneviève Gosselin kanadai illusztrátor-zenész tavaly júliusban hunyt el hasnyálmirigyrákban. A privát életét addig gondosan őrző, személyességet kizárólag a dalaiban mutató Elverumban saját bevallása szerint ekkor átszakadt a gát, úgy érezte, többé nem tartozik már senkihez, a "magánság" elvesztette értelmét, jelentőségét. Kinyílt, és a pótolhatatlan veszteség, a veszteség okozta trauma hatására elkezdtek ömleni belőle a dalok, melyeket abban a szobában vett fel, ahol a felesége meghalt, javarészt az ő hangszerein. Mindehhez hozzátartozik, hogy közben egyedül neveli kétéves kislányukat - el (nem) tudjuk képzelni, mekkora (lelki)erőre volt szükség az album elkészítéséhez. Az viszont szinte biztos, hogy a március 24-én megjelenő A Crow Looked At Me lesz 2017 egyik legletaglózóbb albuma, melynek Real Death című nyitódala két és fél perbe sűrítve elmond és közvetít mindent, amit erről a témáról lehet.

A pőre hangszerelésű, hétköznapi nyelvezetű, a Sun Kil Moon hangos napló-stílusában fogant dal a halál feldolgozásának előadói-művészi aspektusából indít, Elverum fájdalom szülte keserű véleményével - "nem való megéneklésre" -, majd legbelső érzéseit osztja meg, egy szívszorító hidegzuhany-pillanattal együtt (egy héttel a felesége halála után érkezik meg az ajándék, amit még ő rendelt titokban a kislányuknak: egy hátitáska, ha majd iskolás lesz), a zárás pedig afféle tanulság, mely keresetlenségében is mélyen megrendítő, mélyen átérezhető: "ostoba dolog, nem akarok tanulni belőle semmit, szeretlek" .Íme Mount Eerie szívszorító új dala:

https://recorder.blog.hu/2017/01/26/felesege_elveszteset_dolgozza_fel_uj_albuman_mount_eerie
Felesége elvesztését dolgozza fel új albumán Mount Eerie
süti beállítások módosítása