Lemeztáska – Sarkadi Miklós (Dope Calypso)

2016.11.30. 11:58, rerecorder

sarkadi.jpg

Igazán nem panaszkodhatnak a Dope Calypso-rajongók a zenekar termékenységére, a frontember, Sarkadi Miklós egyik kedvencének számító Pixies-hez hasonlóan évente adják ki az újabb albumokat, a napokban kijött Mau Mau már a harmadik a 2014-es Farewell To The Fairy, Goodbye To The Ghost és a 2015-ös Banzai! Banzai! Banzai! után. Ráadásul a minőséget is tartják, ezúttal is kiváló a friss album. Ennek örömére - december 2-i lemezbemutatójuk előtt - halljuk Sarkadi kedvenc zenéit, inspirációit. Vicces és komoly válaszok, sok jó zene a Lemeztáskában.

Első zenei emlék

Apostol együttes: Nem tudok élni nélküled. Mezőtúron a szomszédomnak meghalt a férje, ami engem nem zavart 2-3 évesen, mert nem értettem a halál fogalmát, és mert kaptam kávéba mártott kockacukrot, ha átmentem. Ennek áraként fixen ezt a dalt végighallgattuk, a néni elsírta magát, én meg hazamentem.


Els
ő lemez (kazetta), amit saját pénzből vettél

hqdefault_1.jpgNeoton Família: Napraforgó. Semmire nem emlékszem róla, nem hagyott mély nyomot. Ellenben mikor a remek Levi’s, vagy valami hasonló gagyi walkmanom elemei lemerültek, elvittem szervizbe, ahol egy bőrdzsekis hosszú hajú fasz kiröhögött, hogy mekkora lúzer vagyok. Azóta picit zsigerből rühellem a hardrock-rajongókat.


Zene, ami zen
élésre inspirált

Pixies, Stooges, Wipers, Chrome, a teljes 70-es évek végi első punkmezőny, meg egy rakás indusztriális rockzene a Swans-tól a Godflesh-ig. 


Meghatároz
ó koncertélmény

Az első Fekete Yuk-koncertem 1991-ben. Egyből éreztem, hogy hoppá, ez a hely nekem való, mert egy csávó hozzám fordult „szia, nem jössz át koncert után a Kerepesi temetőbe dobolni?”, és még csak meg sem akart dugni, mondjuk amilyen pattanásos voltam, én sem akartam volna magam megdugni. Amúgy Kispál és a Borz volt, de legalább vállalom. Ja, és nem voltam ott a TAD + Nirvanán a Pecsában.


Hatások a Dope Calypso indulásakor

Nem tudatosan lett ilyen a Dope Calypso, szerintem hallani is lemezről-lemezre, ahogy változik, nem is tudok konkrét hatásokat kiemelni. Gondolom, mivel trió vagyunk, nem lehet egy szinten túl habozni a dalokat, hát az azért rendesen hallatszik, és szeretem is, hogy a stadion-kompatibilis rockzenétől a lehető legtávolabb vagyunk.

unnamed_10.jpg


Hatások az ú
j album előtt

Nem hallgatok túl sok új dolgot, bocsánat, itt sem tudok semmit kiemelni, ami eddig ne lett volna rám hatással. Az tuti, hogy még több szép harmóniát akartam szép gyorsan eljátszani, ha már Olaszországba megyünk lemezt felvenni, meg olcsó vörösbort vedelni.


ruts_the_crack_cd_album_cover.jpgKedvenc punkrocklemez

Per pillanat The RutsThe Crack.


Kedvenc garázsrocklemez

Per pillanat The Seeds: The Seeds.


Kedvenc powerpoplemez

Per pillanat The Nerves: One Way Ticket.


Kedvenc Pixies-dal

Alec Eiffel.


frank_zappa_freak_out_original-454237.jpgMinden id
ők legjobb lemeze

Frank Zappa: Freak Out. Vagy inkább valamiféle mérföldkő, hogy ennyire hülyének is lehet nézni magad, hiába vagy zseni. Én legtávolabbról sem vagyok zseni, leszögezném, mielőtt valaki félreértené.


Kedvenc magyar lemez

Nagy Feró és a Bikini: Hova lett…


Kedvenc magyar dal

GM49: Bélát itt ne keressék.


Lemezgyűjtem
ényed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Megvolt a Dead Kennedys-től a Frankenchrist HR Giger Penis Landscape-es poszterével, de valahol eltűnt. Ezen felül csak pár Lard-, egy Pixies-, és egy Johnny Guitar Watson-bakelitem van, mindenem anno másolt kazettán volt meg, de az összes dobozomat teleszarták az egerek a pincében, és nincs kedvem letakarítani, mint ahogy szívem sincs kidobni őket.


Olyan zene, ami nagyon elüt a stílusodt
ól, mégis nagyon szereted

A Download nevű Dwayne Goettel, cEvin Key, Phil Western sideprojekt első két albumát például nagyon szeretem. Meg a Brutal Truth nevű grindcore zenekart is. Meg Mick Harris ex-Napalm Death dobos első pár elektronikus lemezét Scorn néven. Imádom a Godflesh majdnem teljes életművet is.


Dal, amit már nem bírsz meghallgatni

Van egy rakás, de azokat soha nem bírtam végighallgatni.


Dal, amit bárcsak te írtál volna

r-606002-1397939886-1070.jpegKilling Joke: Love Like Blood. The Cure: A Forest. The Nerves: Hanging On The Telephone. A reunion előtti teljes Pixies-életmű, kivéve a Bossanova pár dalát. Stb.


Zene, amitől boldog leszel

Ariel Pink például felvidít, meg a korai Frank Zappa-lemezek a Mothers-korszakból.


Kedvenc heartbreak lemez

Nem tudom, nincs orvosilag igazolt lelkem.


Zene, ami elgondolkodtat

Soft Machine: One And Two.


Kedvenc zene utazáshoz

A kocsi hangját hallgatom, utálom, ha azt túlüvöltve valami szar, zörgő autóhifiből bármi is szól. Illetve mivel majdnem 30 éves az autóm, és a leghülyébb helyzetekben fullad le menet közben, nem is engedhetem meg magamnak, hogy ne figyeljek oda rá, mikor szarik be az autópálya közepén. Amúgy kettes golfom van, és poszt-focista hajam, ha melegítőben beleülök, én leszek Udo Brinkman, ha! Ja és a cd-lejátszóm is el van csesződve a kocsiban. Buszon meg olvasok. Vonattal nem járok. Egyszer ültem repülőn, és végig majdnem beszartam a félelemtől. Luxushajóra valaki befizethet, majd megírom, mit hallgattam.


Kedvenc zene szexhez

motor_r-809318-1271109684.jpegMotörhead: Another Perfect Day. Ha erre sikerül egy nőnek elélvezni, akkor nem lehetek olyan szar az ágyban.


Kedvenc szombat esti bulizene

Mindegy, csak ne balkáni hujogatós umcaumca legyen. Ezen felül a random pörgetőszerek kombinációjától függ, mennyire is vagyok képes „bulizni”.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

Legyen csönd - miért laknék vidéken, ha a madarak, meg a többi nyugodt alapzaj helyett is valami idegőrlő hülyeséget hallgatnék? Hallgassanak azok zenét reggel, akiknek áthallatszik, ha a szomszédnak hasmenése van.


Kedvenc friss, idei lemezek

Az új Gustave Tiger, és Beans szerintem itthonról nagyon jók lettek, de pl. a Middlemist Red is, csak nem vagyok túl nagy neo-pszichedélia rajongó, de ha az lennék, akkor tuti iszonyat sokat pörögne. Külhonból most a Bad Sounds nevű zenekarra figyeltem fel, de nincs még lemezük, ellenben én vagyok a 2707. rajongójuk a Facebookon. Mondjuk, remélem ezzel nem törtem derékba a karrierjüket, mint pl. a California X-nek, amik egész addig dinamikusan nőttek, míg ki nem derült, nekem is nagyon tetszik, amit csinálnak. Meg a Lemon Twigs-re kíváncsi leszek, mit dobnak a jövőben.


a Dope Calypso december 2-án, pénteken mutatja be harmadik nagylemezét a Kuplungban, Facebook-eseményoldal


a friss, szokás szerint kiváló Dope Calypso-album, a Mau Mau


a lemezt beharangozó promovideo: 


Dope-fotó: Edőcs Kati

https://recorder.blog.hu/2016/11/30/lemeztaska_sarkadi_miklos_dope_calypso
Lemeztáska – Sarkadi Miklós (Dope Calypso)
süti beállítások módosítása