4DSound. A zene új dimenziója.

2016.11.18. 10:15, rerecorder

img_5127-edit.jpg

(X) Amikor az ember az utcán vagy az erdőben sétál, nem jól meghatározható helyen lévő hangszórókból és mélynyomókból hallja a körülötte lévő zajokat, hanem fentről-lentről, közelről-messziről, balról-jobbról, extrém esetekben pedig belülről is. Ezzel nagy újdonságot nem mondtunk, azon viszont már kevesebben gondolkoznak, hogy mi lenne, ha egy élő zenei fellépésnél is megvalósulhatnának ezek a kritériumok. A 4DSOUND pontosan ezt kívánja létrehozni forradalmi technológiájával.

A 4DSOUND alapját képező rendszert 2007-ben kezdte el fejleszteni a holland Paul Oomen, aki korábban operákon dolgozott, így a tér és a zene kapcsolatának fontossága nem volt újdonság számára, ennek a tapasztalatnak a könnyűzenébe való átvitelében volt segítségére Poul Holleman, Luc van Weelden és Salvador Breed, akik a projekt technológiai megvalósítását vállalták magukra. A 4DSOUND által kifejlesztett segédprogramoknak és egy egyedi "színpadnak" köszönhetően a hallgató egy olyan dobozban érezheti magát, ahol ő maga is része lehet a körülötte kavargó hangkonstrukcióknak.

Egy másik médiumot (így a zenét is) mindössze szavakkal átadni eleve nem könnyű feladat, ebben az esetben azonban duplán nehéz dolga van annak, aki írásba akarja foglalni azt, hogy pontosan mit nyújt a 4DSOUND egy átlagos live sethez képest, ezt ugyanis tényleg meg kell tapasztalni, hogy az ember megértse a forradalmiságát. A magasabb hangtartományú részek valóban szólhatnak a fejünk felett, míg a basszust tényleg a gyomrunkban érezhetjük. Egy folyamatosan hangosodó résznél közeledhet hozzánk a hangfüggöny, míg halkulásnál egyre távolabbi, egyre nehezebben megfogható lehet.

dasha_rush.jpg

Természetesen a projekt elsősorban az elektronikus zenére épít, amelynek általában vett rétegzettsége első osztályú alannyá teszi a rendszer erősségeinek kimutatására. A 4DSOUND technológiája a producerek kezébe is új eszközöket ad, különféle modulok segítségével valóban úgy irányíthatják a hallgatóközönséget, ahogy az nekik tetszik, az interfész használata pedig az első tapasztalatok alapján természetes, felhasználóbarát.

A 4DSOUND 2015 októberében nyitotta meg első Spatial Sound Institute intézetét, méghozzá nem máshol, mint a budapesti Art Quarterben, a Nagytétényi út 48-50-ben, ahol művészeket, kutatókat és fejlesztőket várnak rezidens programjukba, hogy együtt hozzák ki a lehető legtöbbet a technológiából, megújítva az élőzenéről eddig alkotott paradigmákat.


EZEKET A HANGSZOBROKAT HALLANOD KELL.

Novemberben két program kerül sorra a Spatial Sound Institute loftjában, amelyek a projekt, illetve maga a zene jövője iránt érdeklődők számára is különlegesnek bizonyulhatnak. November 18. és 20. között az Ecologies of Listening című kiállítás tekinthető és hallgatható meg, amely során Mark Fell (lent), J. G. Biberkopf és Casimir Geelhoed fedezik fel az önrendező hangökológia témáját, kollektív, de mégis egyéni hallgatási élményt kínálva a látogatóknak. A kiállításmegnyitó november 18-án az éjszaka élőknek kedvez, míg 19-én és 20-án már napközben nyit az esemény.

mark_fell.jpg

A másik rendezvény a NOQTURNL sorozat legfrissebb inkarnációja lesz, amely november 26-án érkezik a Spatial Sound Institute-ba. A minden alkalommal egyedi és megismételhetetlen performanszot Florence To vizuális művész és John Connell hangdizájner vezeti le, az egész éjszakán át tartó program lényege, hogy a közönséget az álom és az ébrenlét közötti meditatív állapotban tartsák a sokdimenziós hangtechnológia segítségével. Csak ezen az estén csatlakozik hozzájuk a Full Panda Recordings kiadó vezetője, az orosz Dasha Rush (fent), aki egyfajta prelűddel járul hozzá az álmatlanság elűzését célul kitűző eseményhez. Az éjféltől reggel 7 óráig tartó NOQTURNL után a szervezők közös reggelire is invitálják az ott lévőket, amely után garantáltan nem lesz sok kedve senkinek visszaszállni a szürke, borongós, késő őszi mindennapokba.

ecologies_of_listening.jpg

noqturnl.jpg

15_4.jpg

23_1_1.jpg

img_5129-edit.jpg

Címkék: 4dsound
https://recorder.blog.hu/2016/11/18/4dsound_a_zene_uj_dimenzioja
4DSound. A zene új dimenziója.
süti beállítások módosítása