Lemeztáska – Drew MacFarlene (Glass Animals)

2016.11.05. 11:41, therecorder

glass-animals-dork-august-2016-landscape-13.jpg

Az oxfordi Glass Animals a 2014-es Zaba című debütjén nagyon ügyesen keresztezte az alt-J-féle artpopot r&b-s ütemekkel, olyan sikeresen, hogy tavaly még az Akváriumot is megtöltötték. Na, idén ebből kapunk ismétlést, hiszen a nemrég megjelent második album (How To Be A Human Being) még inkább ritmusközpontú, november 9-én pedig a Millenáris Teátrumban lép fel a kvartett – amelynek gitáros-billentyűs-vokalistája elég vicces a heartbreak-hasonlatokban. A friss, 46. Recorder magazinban megjelent Lemeztáska-interjú következik.

Első zenei emlék

A
Drive My Car című Beatles-dal. Öt- vagy hatéves lehettem, amikor anyu adott nekem egy kis magnót, amin az ő régi kazettáit hallgattam oda-vissza naphosszat. Emlékszem, hogy ezen a számon mennyire fennakadtam. Nem értettem, hogy egy kisbaba (baby, ami a dalban persze csajt jelent) miért vezet autót.

likeavirgin.jpgElső lemez, amit saját pénzedből vettél

Madonnától a Like A Virgin. Nyolcéves voltam. Eléggé összezavartam vele a szüleimet.


Zene, ami zenélésre inspirált

Leonard Cohen mellett Chopin noktürnjei.

Meghatározó koncertélmény

Egyszer hét órát buszoztam csak azért, hogy Joanna Newsomot lássam. Életre szóló élmény volt. Ha bárkinek lehetősége adódik, ki ne hagyja a koncertjét. Ő könnyedén korunk egyik legjobb dalszerzője és előadója.

Hatások a Glass Animals indulásakor

A zenekar indulásakor nagyon benne voltam a szintetizátorokban, az érdekelt, hogyan készültek a legkorábbi darabok. Különösen belebolondultam egy ötvenes évek végi Karlheinz Stockhausen-műbe, aminek Kontakte a címe. Két verzió létezik belőle, az egyik tisztán csak elektronikus hangokból épül fel, amiket a világ első szintetizátorai közül néhány felhasználásával készített Stockhausen egy kölni stúdióban. Amikor a Glass Animals-ben hangképeket készítek, és ami a lemezeinken hallható szintetizátoros produkció, az valamilyen módon kapcsolódik ahhoz, hogy hallottam ezt a zeneművet.

UNOD A ZENÉID? TURKÁLJ MÁSOK LEMEZTÁSKÁJÁBAN!


Hatások az idei album készítésekor

Ezúttal nem volt semmilyen konkrét zene, ami hatott volna az új lemezre. Sőt, Dave (Dave Bayley a zenekar dalszerző-gitáros-énekese – a szerk.) tudatosan kerülte a zenehallgatást a lemezanyag megírásakor és rögzítésekor. Ami viszont valóban inspirált minket, az a rengeteg ember, akikkel találkoztunk az elmúlt években a turnéink során. Nagyon sok történetet hallottunk taxisofőröktől, hajléktalanoktól, bárkitől egy kocsmában. Gyakran nagyon is személyes, szomorú, vicces vagy csak simán őrült sztorikat az életükről. Dave egy idő után néha titokban rögzítette ezeket a beszélgetéseket a telefonjával és aztán a dalokba mindezeket a meséket és érzéseket be is építette, de úgy hogy keresztezte őket a saját élményeivel. Így aztán új történetek jöttek létre, amik az új lemezünkön hallhatóak.


louis14.jpgKedvenc indie-rocklemez

The Best Little Secrets Are Kept – nagyon laza album egy Louis XIV nevű zenekartól. Igazán mocskos.


Kedvenc soul/funk/r&b dal

Sly & The Family Stone: Thank You For Talking To Me Africa.

Kedvenc hiphopszám


Kendricktől
a Money Trees.


Kedvenc krautrocklemez

Can: Tago Mago.


A legjobb ismeretlen oxfordi előadó

31 Hours. Egy nagyon friss és menő banda Oxfordból. Érdemes őket lecsekkolni.


AZ ÚJ GLASS ANIMALS-LEMEZT MÉG A MEGJELENÉSE ELŐTT HALLOTTUK -  A PRODUCER STÚDIÓJÁBAN!


Kedvenc Paul Epworth remix

Mindegyik felrobbantja a táncteret!

 

petsounds2501.jpgMinden idők legjobb lemeze

Ó, a kemény kérdés! Minimum húszat tudnék mondani egyenlő súllyal, de ma legyen a Pet Sounds a Beach Boys-tól. Az a lemez hihetetlen.


Lemezgyűjteményed legkülönlegesebb/legértékesebb darabja

Green River a Creedence Clearwater Revivaltől. Aztán a Voodoo D'Angelótól. És az összes Beethoven-szimfóniák, amit a Berlini Filharmonikusok játszik és Herbert von Karajan vezényel 1977-ből.


Bűnös zenei örömöd

Shakira: She Wolf.


Zene, amitől boldog leszel

Paul Simon: Diamonds On The Soles Of Her Shoes.

 


rumours.jpgKedvenc heartbreak lemez

Joni Mitchelltől a Blue. Vaaagy a Fleetwood Mac-től a Rumours. Nem tudok dönteni. Attól függ, hogy a szívtörés melyik esete forog fenn. A Blue az a ’találkoztál életed szerelmével és minden nagyon csúnyán félrement és most képtelen vagy tovább élni’ típusú szívfájdalom. A Rumours meg a ’fesztiválon vagytok, teljesen be vagy állva és a csajod összejön egy random ausztrál hippivel, akinek derékig érő rasztája van és kalóz szemfedőt visel, és ettől persze te nagyon kész vagy, de valószínűleg még jobban berúgsz és elmész egy fasza koncertre tombolni’ típusú szívfájdalom.


Kedvenc zene utazáshoz

Az első három Strokes-album.


Kedvenc zene éjszaka, sötétben

Debussytől a Reverie.


outkast.pngKedvenc szombat esti bulizene

A SpottieOttieDopaliscious az Outkasttől. Sőt, a teljes album, amin ez is szerepel. Az Aquemini.


Kedvenc vasárnap reggeli pihenős zene

A Sunday Morning a Velvet Undergroundtól és Nicótól.


Kedvenc friss, idei lemez

Beyoncé: Lemonade.


Kedvenc őszi zene

Bármi a Motowntól.


a november 9-i budapesti Glass Animals-koncert Facebook-eseményoldala


az új lemez: 

https://recorder.blog.hu/2016/11/05/lemeztaska_drew_macfarlene_glass_animals
Lemeztáska – Drew MacFarlene (Glass Animals)
süti beállítások módosítása