Magyarradar - HANS

2016.07.06. 20:08, Frontrecorder

hans_raketa_editeed.jpg

Improvizatív zaj- és kísérleti zene? Igen, fogjuk, de hogy egy ilyen formációban az élő zenészek mellett egy szoftver is teljes értékű tag legyen, az a mi radarunkon határozott first. Bemutatkozik a HANS.

hans_szeansz.JPGIndulás: 2015.

Honnan: Budapest.

Tagok: Riki (dob), Tomi (villany-bőgőcitera), Kinga (szintik), HANS (hangminták) + vendégzenészek.

Stílus: improvizatív kísérleti kiber-zajzene.

Hatások: DIY, kísérleti zenék, noise, punk, fuzz bass, BMEGT43A066, cyberpunk, mesterséges intelligencia kutatások, synthwave, lo-fi.

Kiadó: saját magunkat adjuk ki.

Történet: Kezeink között több programozási, hangszerépítő és zenei projekt halt el az évek alatt, mert nem találtunk hozzá megfelelő keretet és motivációt. Meglepetésünkre a BME egy szabadon választható tantárgya elegendő alapot jelentett ahhoz, hogy végre összetegyük, amink van: elektromos dob, saját készítésű villany-bőgőcitera, rengeteg összehordott hangcucc (keverő, effektek, szintik), hétköznapokból elcsípett hangfelvételekből alkotott hangminták és persze billió sok jó ötlet -- ez amúgy mindig megvolt. Ez lett HANS; egy zenekar és egy olyan szoftver, amely autonóm entitásként vesz részt a kreatív alkotói munkában az emberekkel karöltve. A tantárgy (köszi Emília (✿◠‿◠)) végére lett egy prototípusunk, valamint egy albumunk, amit Riki nappalijában vettünk fel. Azóta is ez a munkamódszerünk: HANS folyamatos bütykölgetése mellett, nappalijainkban improvizálva, fejhallgatóval és hangrögzítővel a sztereó kimeneten rögzítünk mindent, egy-egy ilyen szeánsz (próba) felvételeiből születtek az albumok. Külön említést érdemelnek a hangmintáink, amelyeket a szeánszok között magunk szedünk össze a minket körülvevő környezetből. Nagy meglepetésünkre sikerült bekerülnünk a 2016-os Rakéta Fesztiválra, ami adott még egy lökést a projektnek: a mai napig folyamatosan építjük/fejlesztjük a hangszereinket és HANS-t, új arcokat csábítunk a szeánszainkra és keresünk új kontribútorokat, illetve fellépési és prezentálási lehetőségeket.

Megjelenések: Mindent rögzítünk és majdnem mindent meg is jelentetünk. Hat próbánk és a Rakéta Fesztiválos fellépésünk érhető el Bandcamp-oldalunkon. Érdemes őket letölteni, mindegyiken van meglepi. ♥╣[-_-]╠♥ 
Munkáink elérhetőek továbbá Soundcloudon () és YouTube-on is.

Küldetés: Művészet-felfogásunkhoz legközelebb az áll, hogy minden művészet, ami érzelmet vált ki a befogadóból, legyen az ember, állat, gép, vagy ezek tetszőleges kombinációjának műve. Mi erre a kombinációra szeretnénk egy kezdeti, és ennek okán kezdetleges példát mutatni a világnak.

 ♪┏(・o・)┛♪┗ ( ・o・) ┓♪┏ ( ) ┛♪┗ (・o・ ) ┓♪┏(・o・)┛♪

Jövőkép: Szeretnénk közösséget építeni a projekt köré. Ehhez először a koncepciót akarjuk eljuttatni minél több emberhez és géphez, másodszor a közösséget szeretnénk minél jobban bevonni közös fellépésekre, közös zenélésekre, esetleg HANS programozására. (ha érdekel, írj ránk). Terv továbbá, hogy HANS input és output csatornáit is kiterjesszük nem csak további audio, hanem vizuális elemekkel is (kamera, videókép stb.).

Mellékprojektek: Lánctalpas Fitymaszűkület  ̿̿’̿’\̵͇̿̿\=(•̪●)=/̵͇̿̿/’̿̿ ̿ ̿ ̿

Szexepil:

¯\_(ツ)_/¯ ¯\_(ツ)_/¯ ¯\_(ツ)_/¯

Csoszogva az esős utcán egyedül a sötétben feldobja az ember kedvét.

 ¯\_(ツ)_/¯¯\_(ツ)_/¯ ¯\_(ツ)_/¯ 

Legnagyobb eredmény, elismerés: Rajtunk kívül mások is látnak ebben fantáziát.


HANS legutóbbi, június 3-án a Rakéta Fesztiválon játszott szeánszának felvétele:



A cikk megjelenését a Cseh Tamás Program keretében a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

nkacstp_logo_650_png.png

Címkék: hans magyarradar
https://recorder.blog.hu/2016/07/06/magyarradar_hans
Magyarradar - HANS
süti beállítások módosítása