Vér, vizelet, hasmenés és más őrült dolgok, amiket vinylbe préselnek

2016.06.26. 13:00, wordrecorder

vinyl1.jpg

Az már közismert trend, hogy a vinylen megjelenő albumok eladásai évek óta folyamatosan emelkednek, de a klasszikus megjelenési forma újbóli felfedezése egyre több "kreatív" (néhány esetben undorító) megoldásnak is teret enged. Ahogy az a Mixmag által összerakott friss válogatásból is kiderül, vér, vizelet, hajszál, aszteroidából származó por mellett híg székletet (jaj) is préseltek már vinylbe. Íme, egy bővebb gyűjtés amelyben az üveg vagy faalapú albumok is megtalálhatók.

Természetesnek tűnik, hogy ha a vinyl-formátum feltámadásáról van szó, akkor a Jack White által létrehozott Third Man Records munkássága mindenképpen szóba kerül, de a folyamatosan újító jellegű kiadványok igényessége valóban a létező legjobb reklámként szolgálhat a többi gyártó számára, a zenész személyének köszönhetően pedig jóval szélesebb közönség is megismerheti a különleges technikákat.


WHITE LEGUTÓBBI, LAZORETTO CÍMŰ LEMEZÉN ANNYI EXTRA VOLT ELREJTVE, HOGY KÜLÖN CIKKET SZENTELTÜNK AZ ÖSSZEGYŰJTÉSÜKRE.


A legtöbb invenció azonban még nem áll készen a tömeges gyártásra, ezért legtöbbször csak egy exkluzívabb megjelenésig jutnak el, bár némelyikükről elképzelhető, hogy ki is léphetnek még az egyszeri kuriózum kategóriájából. Az egyik ilyen példa a 3D-nyomtató segítségével elkészíthető lemez lehet, ami a technikában rejlő lehetőségek miatt még bőven kinőheti magát, de Nirvanát szerencsére már most is lehet nyomtatni.

3d-printed-records-2.jpg


Hasonló módszerrel jutott el a fejlesztő másik termékéhez, a fából készített lemez azonban inkább tűnik alkalmi, bár kétségkívül stílusos kiadványnak.

laser-cut-wood-record-4.jpg


A hatásos design csúcsa a svéd Shout Out Louds zenekar jégből elkészíthető kislemeze is, amelyet mindössze 10 szerencsés hallhatott saját otthonában, külön instrukciók és egy üveg víz kézhez kapásával.

the-ice-record-project.jpg


Nem sokkal többen, egészen pontosan 120-an juthattak hozzá a francia DJ, Breakbot csokoládéból készült albumához, amit a használati utasítás szerint egyszeri hallgatás után el is kellett fogyasztani a teljes élmény elérése érdekében.

breakbot_2.jpg


A legmodernebb módszerek között szerepel még az örök kísérletező Brian Eno mobilapplikációval összekötött 2014-es albuma is, ami telefonunk applikációján keresztül tök jól néz ki:

augmented-reality-4.jpg


Sötétben világító vinyl? Man... Or Astro-Man? - utóbbi nem kérdés, hanem egy zenekarnév, és már az előbbi sem kérdés, mert Astro-Manék megcsinálták (sokan mások mellett): 

moam_moon_glow.jpg


A Liars cérnát préselt vinylbe: 

aug-21-vinyl-2.jpg


A Perfect Pussy énekesnője, Meredith Graves a saját vérét kevertette a lemez alapanyagába: 

perfect_p_blood.jpg


De vér amúgy is került már vinylbe bőven, a Friday The 13th filmzenéjének speciális kiadása és a mindig őrült Flaming Lips is pakolt vért lemezre (a Heady Fwends... album 10 példányos limitált verziójában Nick Cave-től Erykah Baduig sok sztár vére lötyög): 

friday_13_blood.jpg

the-flaming-lips-will-always-love-you.jpg


Átlépünk a fúj!-területre, a Eohippus Getting Your Hair Wet With Pee című kislemeze emberi hajat és vizeletet tartalmaz: 

_getting-your-hair-wet-with-piss_-eohippus.jpg


És a csúcs, RA-X limitált 12"-ese, a The Opium Den (Parts I-IV) fertőzött hasmenést tartalmaz - szeretnénk hinni, hogy ez csak legenda: 

opiumden.jpg

Sokkal emészthetőbb, bár nem kevésbé különös a pszichpopos Emperor Yes azonon vinyl-kiadványa, amelyben aszteroidából származó por került: 

asteroiddust1.jpg


A betiltott zenéket röntgenlemezen terjesztő szovjet kiadványok elég speciálisak voltak: 

xraybones.jpg


De a new wave-es Split Enz 1980-as True Colours albuma is úttörő volt a lézermarással: 

oct-10-laser.jpg


A friss Star Wars-film zenéjének hologramos vinylje is elég kúl: 

starwarsholovinyl.jpg


És a végére egy kis megnyugvás, Barren Harvest Subtles Cruelties című kiadványa faleveleket tartalmaz: 

barren-harvest.jpg

Persze ezzel sincs vége, a coloredvinylrecords.com gyűjtésében található üveglemezen tárolt hangfelvétel is a 19. századból - akit további érdekességek is érdekelnek, itt nézheti át a különleges megoldásokat. A Mixmag gyűjtése pedig itt böngészhető.

Címkék: vinyl jack white
https://recorder.blog.hu/2016/06/26/vinyl-kulonlegessegek_az_igazi_inyenceknek
Vér, vizelet, hasmenés és más őrült dolgok, amiket vinylbe préselnek
süti beállítások módosítása