Filmzenepremier! Kalotás Csaba: Tiszta szívvel

2016.04.27. 10:00, rerecorder

tsz_soundtrack_cover_b.jpg

Holnaptól, azaz április 28-ától kerül mozikba Till Attila második játékfilmje, a kerekesszékesek és a maffia világában játszódó Tiszta szívvel, amelynek a Realistic Crew-val, majd filmzenékkel (pl. Fekete Kefe) ismertté vált Kalotás Csaba szerezte a zenéjét. Az akció-vígjáték filmzenéjéből és betétdalaiból filmzenelemez is született - nagyon helyesen, ugyanis ez a nyolcszámos kiadvány önálló albumként is nagyon erős és karakteres.

tsz_fenyvesi_b1_680x980_web.jpgKalotás Csaba a harmadik Realistic Crew-lemez (Freedom Eats The Soul, 2009) után kifejezetten a filmzenék írására koncentrált, sok játék- (Viharsarok), dokumentum- (Paul Bowles: The Cage Door Is Always Open), tévé- (Társas játék) és rövidfilm (A Pipás) zenéjének szerzése után 2014-ben egy saját szólólemeze is megjelent. A K6is12 néven futó projekt egy év utazásainak képes-zenés lepárlása, az év 12 hónapjához tartozik 12 fotósorozat és egy-egy instrumentális zenei felvétel, amiből összeállt a Recorderen debütált nagyon szép album. A nagy utazós projekt (interjúnk róla itt olvasható) után Kalotás Csaba ismét filmzenéket készített (például az idei Cannes-i filmfesztiválon is szereplő Superbiához és a sok fesztiválon díjnyertes Drifterhez), közte Till Attila második játékfilmjéhez, a Tiszta szívvel című alkotáshoz, amely kerekesszékes-gengszterek történetét meséli el és az alapkérdése az, hogy melyik a nagyobb bűn: elhagyni egy fogyatékkal született gyereket vagy bérgyilkosként mocskos gengsztereket kivégezni? A holnaptól látható filmhez Kalotás huszonegy zenét, vegyesen kísérőt és betétdalt írt, ezekből nyolc került a filmzenelemezre. A betétdalokban a Volkova Sisters énekesnője, Berger Dalma, a szintén ex-Realistic Crew-s zongorista, Hegyi Dávid és a Jazzékiel és a Grand Mexican Warlock billentyűse Hegyi Áron működött közre. A filmzene a szokásosnál nagyobb arányban tartalmaz dalos szerzeményeket, amiről természetesen Kalotás Csabát is megkérdeztük: „ezen néha én is elcsodálkoztam, de egyszerűen ez állt jól neki. Ez a film egy bizonyos értelemben egy klasszikus hőstörténet és nagyon jól működött az a fajta epikusság és zenei történetmesélés, amit egy dalszerkezet tud adni. Irtó jó tanulási folyamat volt, mert ez azért nem szokványos.” A zeneszerző már a filmzenék készítéséről szóló cikkünkben is nyilatkozott az alkotói folyamatokról, és ez esetben is hasonlóról tudott beszámolni: „a szabadkéz egy filmzenénél feltételes módban értenő. Nem arra gondolok, hogy például a rendező megköti a kezem, vagy enged dolgozni, hanem a kép úgyis eldönti, mivel működik. Tehát ilyen értelemben nincs szabad kezem, de ez így van jól. Minden filmzenénél egy nagyon fontos dolog van: ne csapjon át az alkotói folyamat önmegvalósításba. Tillával először dolgoztam es nagyon jó élmény volt, ahogy ő az alkotótársaihoz viszonyul. Vannak szilárd elképzelései, de ezt egy jó ötlettel bármikor felül lehet írni, ha az jobban működik. Kíváncsi a kollégái véleményére és ez motiváló mindenki számára.”

A legnagyobb kihívás a Tiszta szívvel filmzenéjének elkészítésekor „a már említett dalszerkezet volt, sok fejtörést okozott. Egy dal normális esetben három perc, itt meg kellett történnie a lényegi résznek 30-40 másodperc alatt. A másik dolog, amin sokat aggódtunk készítés közben, az a zene eklektikussága volt. Egyszercsak óhatatlanul belefutottunk a kérdésbe: jó az, hogy ennyi fajta zene van a filmben? Kellett keresni egy motívumot, egy bizonyos hangzásvilágot, ami összetartja a filmzenét, kohéziót teremt. Végül ezt a feladatot véleményem szerint sikeresen megoldottuk.” Kalotás korábbi zenésztársaival dolgozott egyes felvételeken: „Berger Dalma és Hegyi Dávid elsősorban nagyon kedves barátaim, mindketten nagyon közel állnak hozzám. Imádok velük dolgozni, mert nekik sem az egoról szól az alkalmazott zene. Iszonyúan adaptívak és engedik magukat irányítani, közben meg fantasztikus saját ötletekkel jönnek elő. A világ legszerencsésebb emberének mondhatom magam, hogy ilyen alkotótársaim vannak, nagyon büszke vagyok rajuk.” A film és a filmzenelemeze megérdemelne egy klipes megjelenést is, ez szintén várható: „lesz klip. Szívem szerint már ma hívnám Gothár Marcit, a film vagóját, hogy csináljuk, de tegnap volt a díszbemutató, mindenkinek ki kell fújnia magát.” A filmzenelemezre huszonegy szerzeményből került nyolc, az album születéséről is megkérdeztük a zeneszerzőt: „a dalszerkezetes dologból szinte adta magát, hogy lemez is készüljön. Igazábol Tilla volt a felbújtó, de nem kellett sokat győzködni engem, hogy legyen ilyen kiadvány is. Itt a legnehezebb feladat az volt, hogy a már említett 30-40 másodperces komplett számokat hogyan nyújthatom meg 2-3-4 percesekre. Ez nagyobb feladat volt, mint gondoltam, rengeteg munka van a lemezben. Remélem megérte.”


TILL ATTILÁNAK IS NEKISZEGEZTÜK GYAKRAN ISMÉTELGETETT KÉRDÉSEINKET.

és akkor a Tiszta szívvel filmzenelemez, amely az utóbbi évek talán legerősebb ilyen jellegű kiadványa: 


a Tiszta szívvel című, április 28-tól mozikba kerülő Till Attila-film előzetese: 


a Tiszta szívvel című film Facebook-oldala 

https://recorder.blog.hu/2016/04/27/filmzenepremier_kalotas_csaba_tiszta_szivvel
Filmzenepremier! Kalotás Csaba: Tiszta szívvel
süti beállítások módosítása