Magyarradar – Burkus König

2016.03.30. 17:45, rerecorder

burkus_ny.jpg

A 2000-es évek elején működő Obudubból kinőtt Burkus König dubzenekart a Sonarból kilépett Csáky Balázs basszusgitáros alapította 2010-ben – ő válaszolt Magyarradar-kérdéseinkre is. A zenekar tavaly év vége felé jött ki King Size című debütáló lemezével (rajta a Sohase mondd remek dub-átiratával), amely most cd-n is megjelent, ennek lesz egy hónap múlva, április 29-én a bemutatója a Gólyában, egy Stukkerrel közös koncerten.

Megalakulás éve: 2010.

burkus_2.jpgTagok: Poór Nikolett (cselló), Mészáros Péter (ének), Dudás Zsombor (gitár, vokál), Árki Viktor (billentyű), Hector Mateo Maestro (dub mix, ütőhangszerek), Szabó Balázs (dob), Csáky Balázs (basszusgitár, nagybőgő, vokál).

Stílus: Dub.

Hatások: Zenzile, Dub Spencer & Trance Hill, High Tone, Brandt Brauer Frick Ensemble, Cinematic Orchestra, Korai Öröm

Kiadók: Narrator Records 2016.

Történet: A Nemzeti Inbusz megalkotói, avagy az ország legjobb meg nem értett zenekara, továbbá az egyetlen igazi hangszeres magyarországi dub zenekar. Az együttes eredeti magja az Obudub zenekar, amely a 2000-es évek elején tevékenykedett sikerrel a Cökxpon Ambient társaság holdudvarában. A Burkus König viszont hat éve, a Sonarból akkoriban távozott basszusgitáros, Csáky Balázs dub/downtempo kísérletének indult. Majd a kísérlet komolyra fordult: egy egész zenekar szerveződött köré szép lassan. Az első EP (0% Semmi - 2012) után 2015 októberében jelent meg digitálisan egy hibrid LP King Size címen. Ebből készült most cd változat is a Narrator Records gondozásában. A hangzás a 90-es éveket idéző crossover a javából: dubos masszív dob-basszus alapra gitár, szinti, cselló, ének szerveződik össze szerves egységgé, megbolondítva megfelelően adagolt visszhangeffektekkel.

burkus_ep.jpgMegjelenések: 0% semmi EP – 2012, King Size LP – 2015.

Küldetés: Hangszeres dubot Magyarországra!

Jövőkép: Teltházas Wembley-koncertek.

Mellékprojektek: Poór Nikolett: Tutta Forza, BEZ, Dudás Zsombor: Biorobot, Vasárnapi Gyerekek, Balaton, Pluto, Stukker, Űrhajó stb., Hector Mateo Maestro: Zeze, Csáky Balázs: csakybali.

Szexepil: Visszhang.

Legnagyobb eredmény, elismerés: Amikor azt hallom, hogy a kislányom csak úgy elkezdi énekelni valamelyik dalunkat.


A King Size című album egy
6 + 6 trekket tartalmazó hibrid stúdió+remixalbum, amelyen mindegyik dalnak megtalálható egy remixe is, ezeket a zenekart élőben duboló spanyol Hector Mateo Maestro készített. A Burkus König az album dalait is kommentálta a Recordernek:

burkus_lp_0526041023_16.jpg1. Spirál: Úton lenni a mennyország, megérkezni maga a pokol. Dal az örök nyughatatlanokról.

2. Vitamin: Kezdetben a hallgatóság – de elsősorban a koncertszervezők – felrótták, hogy a Burkus-számok túlontúl melankolikusak. Ahhoz képest, hogy reggae-közeli zenét játszunk, kevés a pozitív üzenet. Hát itt van a pozitív üzenet – némi ironikus csavarral.

3. Zombi: A 28 nappal később című film inspirálta szerzemény. A zombik természetesen az agyatlan tömeg és az ismeretlentől való rettegést személyesítik meg.

4. Buta: Magányos férfiak kocsmadala.

5. Earl Grey: A mindennapi függőségeinkről.

6. Soha: A Sohase mondd Burkus König-féle újragondolása.


A héttagú zenekar élőben semmilyen gépi hangmintát nem használ, kizárólag a színpadon megszólaló hangok loopjait építi be a produkcióba, ezt legközelebb tehát április 29-én lehet hallani a Gólyában, ahol a Stukker szintén lemezbemutatót tart majd, Facebook-eseményoldal


és akkor a cd-n is megjelenő King Size

a zenekar oldala
Burkus König-Facebook

nyitókép: Szász Márton

https://recorder.blog.hu/2016/03/30/magyarradar_burkus_konig
Magyarradar – Burkus König
süti beállítások módosítása