Albumpremier! Duke Bluebeard: Friend or Foe

2016.03.04. 10:10, rerecorder

0006932848_28.jpg

A Duke Bluebeard néven alkotó Á.D. Lukács 2008-ban vette elő a családi zongora alatt pihenő gitárt, majd sok-sok dallal később elkezdte azokat rögzíteni is, első demója 2013-ban jelent meg, de igazi indulását az általa társalapított Lone Waltz Records 2015-ös startjával egyidőben megjelent D.B. kislemeztől számítja, amit most követ az első album - és ezt már annak két nyitószámával mi is beharangoztuk múlt héten. Folkpop, itthon nagyon ritkán hallható minőségben.

duke_lemez.jpgÁ.D. Lukács 2013-2014 körül tagja volt a Girls Say Yes-nek is, amikor Neményi Lilla projektje egy időre trióvá bővült, de a Duke Bluebeard néven szült dalaival végképp magára talált énekes-dalszerző ezzel a debütlemezzel teszi le igazán névjegyét. A Friend or Foe című kilencszámos album egységes, egyszerű, de végig lebilincselő dalok füzére, csupa szívhez szóló akusztikus popdal, azon a színvonalon, amit a tizenöt évvel ezelőtti new acoustic movement zenekaroktól (Kings Of Convenience, Turin Brakes, I Am Kloot stb.) megszokhattunk. Most már magabiztosan kijelenthetjük, a Lone Waltz Records indulása után alig tíz hónappal, nekünk is van egy szupererős, új, akusztikus, szerzői mozgalmunk (Zanzinger, Upor András, Papaver Cousins) és Duke Bluebeard friss albuma gyönyörűen illeszkedik e sorba. 

A dalszerző mesélt a Recordernek a lemez születéséről: „a Friend or Foe-ra került dalokat 2014 és 2015 között kezdtem el és fejeztem be. Az volt az a nyaram, amikor csak fesztiválokon léptem fel és a köztes időben vidéken bezárkóztam a fészerünkbe az akkor elmúló időszak történéseit emésztgetni.” Duke Bluebeard a múlt heti dupla premierkor beszélt a lemezt nyitó első két szerzeményről, de most további műhelytitkokat is megosztott: „például dolgoztunk a GOMA-val a Blue Joyon és a felvételekről való hazamenéseimből lett a 4 AM. Vagy játszottam korábban a Girls Say Yesben és annak a végéről szól az L. N. (No Forgiveness). Sok minden volt bennem és így tudtam helyükre tenni a dolgokat.” Az énekes-gitárost megkérdeztük arról is, hogy hogyan készültek a lemez dalai: „úgy írtam őket, hogy egész jól működjenek minimálfolkos vonalon, akkoriban ezt próbálgattam. Nem került bele más hangszer, egy kevés extra gitársáv van a felvételen és csak annál kicsivel több vokál, úgyhogy azt mondanám, hogy egész egyszerű volt rögzíteni is.”

Duke Bluebeard a lemez dalait tegnap este mutatta be a Hátsó Kapuban, legközelebb március 11-én lép fel, mégpedig az Instantban futó InStart unplugged sorozat keretében, Facebook-eseményoldal


és akkor a remekbeszabott Friend or Foe című Duke Bluebeard-debütlemez (ami az alábbi lejátszón is megvásárolható és cd-n is megjelent): 


Duke Bluebeard
Facebook-oldal
Lone Waltz Records Facebook-oldal

fotó: Horváth Bernadett
art director: Micsoda Dániel

https://recorder.blog.hu/2016/03/04/albumpremier_duke_bluebeard_friend_or_foe
Albumpremier! Duke Bluebeard: Friend or Foe
süti beállítások módosítása