Magyar siker! - Ötcsillagos kritika az angolul is megjelent magyar népzenei könyvről

2016.02.03. 12:30, rerecorder

javorszky_hungarian_folk.jpg

Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, a táncházmozgalmat és a hazai népzenét feldolgozó A magyar folk története című kötetét tavaly novemberben angolul is kiadták és a világzene legfontosabb zenei szaklapja, az angol Songlines most ötcsillagos, maximum pontos kritikát közölt róla, nem is akárkinek a tollából, hiszen a kötet méltatását a szakíróként is jól ismert egyik legjelentősebb producer, a Pink Floydot és Nick Drake-et felfedező, az R.E.M.-mel lemezt készítő, a Muzsikást nemzetközi karrierhez segítő Joe Boyd jegyzi.

javorszky_a_magyar_folk.jpgJávorszky Béla Szilárd a Sebők Jánossal közös magyar és nemzetközi rocktörténeti könyvsorozatával, a Sziget, a Muzsikás, a magyar jazz és a szóban forgó magyar folk történetét jegyző köteteivel is maradandót alkotott a hazai zenetörténet megörökítésében (legújabb megjelenése A rock története 3 - 80-as évek), a Szigetről szóló kötete után pedig tavaly novemberben a táncházmozgalomról és magyar népzenéről szóló könyve is megjelent angol fordításban. A The Story Of Hungarian Folk a Kossuth kiadó gondozásában jött ki, az angol nyelvű kiadás elkészültében Simon Broughtonnak, a Songlines magazin főszerkesztőjének is komoly szerepe volt. Az nem meglepő tehát, hogy a könyvről született egy kritika a rangos lapban (a tavalyi budapesti WOMEX óta a magyar folkra amúgy is nagyobb fény vetül külföldön), az viszont már elég nagy szám, hogy ki írta azt a recenziót. Joe Boyd persze nem olyan meglepő választás, hiszen az ő Hannibal Records nevű kiadójánál jelentek meg nemzetközileg a Muzsikás lemezei és vette ezzel kezdetét a zenekar nagysikerű külföldi karrierje, de ő azért nem szokott csak úgy kritikát írni és persze az sem mellékes, hogy a maximum ötcsillagos értékelést adta a kiadványra. Boyd ott volt, amikor Bob Dylan először játszott elektromos hangszereken (a poptörténet egyik kulcspillanata, ő volt a hangmérnök), amerikai állampolgárként ő alapította az angliai pszichedelikus rock melegágyának tekinthető UFO Clubot, felfedezte a Pink Floydot és ő volt az első kislemezük (Arnold Layne) producere, majd dolgozott a szinte teljes brit folkrock-mozgalommal a hatvanas évek második, a hetvenes évek első felében, közte ő fedezte fel Nick Drake-et és volt első két lemezének a producere. A hetvenes években filmekben is közreműködött (például Kubrick-alkotásokban), 1980-ban megalapította Hannibal Records nevű lemezcégét, amellyel a világban is befuttatta a Muzsikást (Hamar Dániel itt mesélt Joe Boydról a Recordernek), de nagyon sok más mellett (pl. Vashti Bunyan) ő volt az 1985-ös R.E.M.-lemez, a Fables Of The Reconstruction producere is. A gyakorta a legjobb zenei könyvek közé sorolt önéletrajza (White Bicycles - Making Music In The 60s) 2006-ban jelent meg. A magyar folkkönyvről szóló cikke alul olvasható.


JÁVORSZKY BÉLA SZILÁRD TÖBB CÍMMEL IS BEKERÜLT A RECORDER KEDVENC MAGYAR ZENEI KÖNYVEI KÖZÉ.

Jávorszky Béla Szilárd írás mellett szóban is terjeszti a rock történetét, az Örkény könyvesboltban (Szent István körút 3.) egy éve indult poprocktörténeti szabadegyetem az őszi szemeszter után ma, február 3-án fél hattól indul harmadik évadával (részletes tematika és program itt), a mai előadáson a popzene hatvanas évekbeli üzleti oldalának felfutása lesz a téma.


Joe Boyd kritikája a könyv angol kiadásáról: songlines_115books-page-001.jpg

https://recorder.blog.hu/2016/02/03/magyar_siker_otcsillagos_kritika_az_angolul_is_megjelent_magyar_nepzenei_konyvrol
Magyar siker! - Ötcsillagos kritika az angolul is megjelent magyar népzenei könyvről
süti beállítások módosítása