Elekes Roland – Kedvenc 2015-ös dalok

2015.12.29. 19:00, rerecorder

faithhealer_2.jpg

Az év végi összegzés hagyományos módja a Recordernél, hogy a közösen összeállított Top 50-es albumlistát követően kedvenc dalainkat szerzőnként publikáljuk. A 2011-es, 2012-es, 2013-as és 2014-es sorozat után kezdődik a 2015-ös daldömping, a stáb ABC-rendjében haladunk, a felvételek egy rögtön meghallgatható playlistben, rövid kommentárokkal – a sort Biczó Andrea és Csada Gergely nyitotta, tegnap Dömötör Endre Recorder főszerkesztő válogatása futott, ma pedig Elekes Roland az aktuális dj! (A nyitóképen Faith Healer.)

Idén talán az átlagosnál is több lemezt hallgattam, ebből következik, hogy az átlagosnál is több kedvenc dalom volt! Azonban fogtam magam, és egy kecses mozdulattal ezeket leredukáltam egy befogadható 15-ös darabszámra! Ahogyan tavaly és tavalyelőtt és azelőtt, idén is igaz, hogy a lenti mixben a számokba csak a csúszka huzigálásával tudtok beletekerni, váltani nem lehet, de nem is érdemes! 



A RECORDER SZERZŐINEK - KÖZTE ELEKES ROLAND - KEDVENC 2015-ÖS ALBUMAI.


Juan Wauters:
TodoTerminó

Sajnos Uruguay nem jutott ki a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságra, ámbár ilyen csodálatos szülöttje van, mint Juan Wauters! Ő egy nagyon bohókás figura, és én is majdnem annyira az vagyok, hiszen egyszerűen elfelejtettem eleget hallgatni a nagyszerű idei lemezét, cserébe viszont vele kezdődik ez az összeállítás!


Yumi Zouma:
Catasthrophe

yumi-zouma_epii-web11.jpgAusztrália és Új-Zéland csapata sem jutott ki az EB-re, de zenében igazán termékeny volt a két ország! A Dick Diver, a Surf City, a Twerps, Courtney Barnett, és az Ocean Party is remek lemezt készített, de az összes közül kiemelkedik az új-zélandi Yumi Zouma dala, ami az év egyik legjobb popszáma, eskü!


Jib Kidder:
Dozens

Idén néhány hónapig ez a dal volt az ébresztőm, így az empirikus úton végzett kísérletem után biztosan állíthatom, hogy ilyen szép melódiákra is ugyanolyan szar felébredni, mint amúgy.


Ultimate Painting:
Woken By Noises

Ez a szám pont nem tükrözi az év egyik legjobb lemezét produkáló Ultimate Painting stílusát, viszont ez a kedvenc rock’n’roll-dalom idén!


Shinies:
Nothing Like Something Happens Anywhere

Ez a 2015-ös év shoegaze Wolf Like Me-je!


Faith Healer:
Fools Rush In

Nekem mindenféle szempontból ő az idei kedvencem! Jessica Jalbert egy kanadai hölgy (egyébként Kanada sem jutott ki az EB-re), és azért nagyon figyelemreméltó, mert tényleg nagybetűsen CSODÁLATOS dalokat ír, amikre a CSODÁLATOS hangjával ráénekel! Ráadásul biztos vagyok benne, hogy ő maga is egy CSODÁLATOS ember, így mindezekből jön létre egy olyan egyveleg, amit nyugodt szívvel hívhatunk úgy, hogy CSODA. És lám, csodák nem csak a mesékben léteznek, hiszen erre Jessica az élő példa! Amúgy 2011-ben is volt már egy szólólemeze, még a saját nevén, arról ez a kedvenc számom, kérem, hogy ezt is hallgassátok meg, bár igazából illene mindent! Szintén titkos info (az interneten láttam!), hogy az idei lemez borítója (ami szintén CSODÁLATOS) a saját fogsora!


Yo La Tengo:
Friday I’m In Love

yolatengo2015.jpgA Yo La Tengo mindig is szeretett feldolgozásokat csinálni, az ideiek közül ennek a klasszikusnak az új köntösbe való öltöztetése sikerült a legjobban!


Szabó Benedek És A Galaxisok:
Boldoggá akarlak tenni (de nem tudom, hogy kell <pedig te vagy a legjobb>)

Tavaly is volt magyar dal a kedvenceim között, hát legyen idén is, ha már mi kijutottunk az EB-re! Szabó Benedekék lemezén is van tök sok szuper dal, de hozzám valahogy mégiscsak ez a kiadatlan felvétel áll a legközelebb. Valaki adja már át neki, hogy játsszák el egyszer élőben is!


Tiger Waves:
A Song For Aly

Ha valaki legalább feleannyira szereti Elliott Smith-t vagy Badly Drawn Boy-t mint én, akkor ezt a dalt is legalább feleannyira fogja szeretni, ez esetben a fél pedig így is elég jelentős!


American Wrestlers:
There’s No One Crying Over Me Either

Az American Wrestlers lemeze elképesztően fájdalmas lett, én meg eléggé szeretem a fájdalmas lemezeket, szóval engem már az albumindító dalnál megvettek kilóra.


Rozi Plain:
Five Beans

Rozi egyszerű, de nagyszerű – valaki ezt írta róla egyszer a világhálón (én voltam egyébként), és jobb jellemzést most se tudnék adni róla.


jens_lekman_photo_by_malin_johansson_mg_2726_webb_899.jpgJens Lekman:
Postcard #7

Idén nagyon meghatározó volt számomra a kedvenc svéd trubadúrom, pedig még lemezt sem adott ki! Egyrészt már másodszorra is láthattam élőben, másrészt pedig azt találta ki, hogy amíg csinálja az új lemezét, addig 2015-ben MINDEN EGYES HÉTEN posztol egy dalt! Ezt nagyjából be is tartotta, így ezen sorok írásakor már 50 ilyen kis szösszenetet publikált, mindezek közül pediglen a fenti a kedvencem. A hangmintát amúgy innen vette.


Boosegumps:
Forever

Nagyon kis tüneményes a Boosegumps, megmondom őszintén, nem kertelek, nekem ez az idei Girlpool.


Rima Kito:
Life Is Warm

Egy újabb bájos dal (a lemez is az) egy japán hölgytől! Egyébként Japán válogatottja sem kvalifikálta magát az EB-re!


Majical Cloudz:
Silver Car Crash

Nem is tudom, hogy a zene, a dalszöveg, vagy a videó erősebb, de a három együtt mindenképp nagyon az, engem egyből levett a lábamról.

ELEKES ROLAND KEDVENC 2014-ES DALAI ITT HALLHATÓK.

A 2013-ASOK ITT.

A 2012-ESEK PEDIG ITT. 

https://recorder.blog.hu/2015/12/29/elekes_roland_kedvenc_2015-os_dalok
Elekes Roland – Kedvenc 2015-ös dalok
süti beállítások módosítása