Hetven zebrapinty jobban gitározik, mint te!

2015.11.28. 12:00, subrecorder

finches-guitar-mmfa.jpg

Igen különleges művészeti installáció nyílt meg a kanadai Montréalban, az ottani Szépművészeti Múzeumban egy teremben szabadon engedtek hetven zebrapintyet, akik csak az ott lévő 14 kierősített gitár húrjain tudnak megpihenni. Ebből pedig zene lesz!

A projekt kitalálója, Céleste Boursier-Mougenot szó szerint "élő zenének" hívja azt, amit a pintyek létrehoznak, Montréal, több európai és amerikai metropolisz után már a tizenkilencedik város, ahová meghívták. "Gyermekkoromban arról álmodoztam az ablakon kinézve, hogy zenét szeretnék csinálni abból, ahogyan a madarak a drótokon ülnek. Harminc évvel később pedig most megtettem!" - mondta a művész. A "zenészek" láthatóan ugyan igencsak élvezik a dolgot, elég nagy a terület ahhoz, hogy nyugodtan repkedhessenek és egy fészekrakó "madárhotelt" is építettek nekik, azért hetente egyszer egy állatorvos rájuk néz, nehogy valami bajuk legyen, reggelente pedig két óra takarítás előzi meg a nyitást.

A látogatók kis csoportokban léphetnek be a terembe, ahol a lehető legnyugodtabbnak kell maradniuk, hiszen a produkció úgy természetes, ha minél kevésbé zavarják meg a madarakat. A terem egészen jövő március végéig nyitva lesz, utána a résztvevőket természetesen újra szabadon engedik lakhelyükön. A gitárok közt egyébként van tíz Gibson Les Paul és négy Thunderbird, szóval a zebrapintyek nemcsak jobb shoegaze-noise-t csinálnak, mint te, hanem jobb hangszereken is játszanak!


Egy rövid videó, amiben hallható a pintyek zenéje:

Címkék: kiállítás
https://recorder.blog.hu/2015/11/28/hetven_zebrapinty_jobban_gitarozik_mint_te
Hetven zebrapinty jobban gitározik, mint te!
süti beállítások módosítása