Dalpremier! Hó Márton és a Jégkorszak: 1981

2015.11.25. 14:00, rerecorder

jegkori2015.jpg

A Hó Márton és a Jégkorszak 2011-ben megjelent debütáló lemeze - amely szerepel a Recorder elmúlt 15 év hazai popzenéjét elemző összeállításokban is -, a Dalok a fürdőszobából című album után 2012-ben még kiadott egy kétszámos kislemezt Zászlók a Holdon címmel, de aztán hosszú ideig nem jelentkezett új dalokkal, igaz a frontember, Hó Márton különböző formációkban (Hó Márton és a Jetik, MYGL, 2013-as nagyszerű szólólemez) és formákban (írt munkakereső dalt, megzenésített rendpárti iskolaigazgatót, üzent hazug köztársasági elnöknek) nagyon is aktív maradt. Most azonban vége a várakozásnak, a december 2-án ötödik születésnapját az A38-on ünneplő zenekar remek új dalokkal is visszatért, jövőre pedig érkezik a második album. Dalpremier - minimálvideóval!

A Hó Márton vezetésével alakult Jégkorszak (Szőke Barna, Horváth Kristóf, Gulyás Kristóf) tehát hosszabb szünet után kezdett új dalokon dolgozni, a jövőre várható második album előtt két dalt gyors egymásutánban be is mutatnak, a most debütáló, kiteljesedett megszólalású 1981 mellett egy Péntek 21:35 című akusztikus szerzemény is hallgatható már cikkünkben.

És hogy miért pont 1981 a visszatérő szám címe? "Nem annyira tudom, milyen év volt az 1981-es, a Wikipedia szerint elindult a Music TV, megalakult a Metallica, a Slayer nevű zenekar és a KFT nevű együttes, elindult az MTV teletext szolgáltatása Képújság címmel és a Columbia űrrepülőgép először repült a világűrben, aztán biztos sok minden történt még, de sajnos nem annyira ismerem ezt az évet, mert még csak akkor születtem" - adja a megfejtést a dalszerző. "Ez a dal is inkább a múlton való rágódásról szól, nem is annyira a konkrét évről, arról a teljesen felesleges és értelmetlen kérdésről, ami úgy kezdődik, hogy "mi lett volna ha?". Nyilván mindennek úgy kellett történnie, ahogy történt, de azért mindig felmerül az a fojtogató érzés, hogy nem lehetne-e visszamenni és újrakezdeni az egészet" - meséli a friss szerzeményről Hó Márton.

Persze a visszatérés kapcsán a jövő idő is szóba kerül: "A Jégkorszak zenekar következő lemezén is rajta lesz ez a szám, a Péntek, 21:35 cíművel együtt, de a lemez már csak valamikor jövőre jelenik meg, pontos dátumot még nem tudok mondani, de amikor kész lesz, feltesszük a megfelelő helyekre. Addig is megünnepeljük a zenekar ötéves szülinapját a Hajón a Szabó Benedek és a Galaxisok előtt."

Az első Jégkorszak-lemez, a kapcsolódó EP-k, a szólólemez és az Időfutár zenéje, valamint egy gyűjteményes remixlemez (ezen Hó Márton másoknak készített remixei kaptak helyet és nemrég került fel az oldalra) mind-mind letölthető a kvartett Bandcamp-oldaláról.


a zenekar ötéves születésnapi koncertje december 2-án lesz az A38-on, a Szabó Benedek és a Galaxisok társaságában, Facebook-eseményoldal


és akkor a korábbiaknál elektrorockosabb, de a korábbiakhoz hasonlóan egyedi és azonnal fülbemászó friss Hó Márton és a Jégkorszak-dal, az 1981, amely a Bandcampen is letölthető, megvásárolható


ez pedig szintén egy friss dal, a készülő lemezről, Péntek, 21:35 a címe és ez egy akusztikus gitáros szerzemény - még minimálklip is készült ehhez is: 


a Hó Márton és a Jégkorszak Facebook-oldala

https://recorder.blog.hu/2015/11/25/dalpremier_ho_marton_es_a_jegkorszak
Dalpremier! Hó Márton és a Jégkorszak: 1981
süti beállítások módosítása