Dalpremier! MYGL feat. Hó Márton: Szolgáltató

2015.03.20. 11:00, rerecorder

mygl_ny.jpg

A MYGL elektronikus popprojekt 2014 elején mutatkozott be első klipes dalával (Loveia), azóta pedig szépen sorban jöttek az újabb szerzemények (a nyárváró Waiting For You, ami kazettán is megjelent, valamint a Bülbüls-szel közös Elment otthonról a lány), 2015-ben pedig már nagylemez is lesz. Az áprilisban érkező MYGL-albumon Hó Márton az énekes közreműködő, a Szolgáltató című - most már mondhatjuk: tipikusan mygl-ös - friss dal már ezt a közös munkát harangozza be.

mygl_2.jpgA MYGL projekt Szőke Barna gitárost takarja, aki a zenélés mellett grafikusként és klipkészítőként (The Poster BoyAmber SmithHó Márton, Tudósok, We Are Rockstars) is aktív és remixekkel (HangmásAnima Sound SystemBajdázóKerekes Band, Qualitons) már a MYGL előtt elkanyarodott  az elektronika felé a gitárzenéktől, hiszen olyan együttesekben játszott (a Planet55, a Nemjuci) és játszik ma is, mint a Qualitons és a Hó Márton és a Jégkorszak. Utóbbi miatt már nyilván kitalálható, hogy a mostani közreműködés gyökerei hová nyúlnak vissza, de meséljen minderről a szerző: „A közös munka Marcival nem volt kérdés, eredetileg csak egy szám lett volna, de aztán sorban jöttek az ötletek és Marci is kedvet kapott hozzá. Így adta magát, hogy akkor legyen ő az énekes. Amikor kitaláltam, hogy lemezt csinálok számok helyett – ugye most az a trend a megváltozott zenehallgatási szokások miatt, hogy előadók csak számokat adnak ki – akkor már a fejemben volt, hogy lenne magyar nyelvű dal is az albumon, meg angol is, de állandó időhiány miatt nem mertem, vagy inkább nem tudtam normálisan felkérni egyetlen angolul hitelesen éneklő embert sem. Voltak ugyan rá próbálkozások, de nagyjából érdeklődés hiányában ez elmaradt, én sem erőltettem és a jelek szerint senkit sem ihletett meg annyira a projekt, hogy a nyakamra járjon, hogy mindenáron megcsináljuk a dalokat. Ezért aztán az első gondolat az volt, hogy én éneklem fel a szerzeményeket, amint azt korábban tettem. De egy-két próbálkozás, demo után annyira nem tetszett a hangom, hogy úgy volt, az egészet hagyom és sem lemez, sem MYGL nem lesz egyhamar. Csakhogy, elküldtem Marcinak az első dalt – ezt lehet most hallani – írt rá szöveget, eljött a stúdiómba, felénekelte és jót nevettünk az egészen. Körülbelül  fél óra volt az egész. És akkor rájöttem, hogy ez az, ami eddig hiányzott, az a fajta cool, ami miatt nem lesznek izzadságszagúak a dalok. Remélem, hogy akik majd szeretik a számokat, azok érezni fogják hallgatásuk közben azt a lazaságot, amit mi éreztünk egy-egy dal elkészülése alatt és után.”


SZŐKE BARNA PROFÜL ROVATUNKBAN IS SZEREPELT, CARIBOU TAVALYI ALBUMÁRÓL ÍRT KRITIKÁT.

És hogy milyen album várható áprilisban? „A teljes lemez alapkoncepciója a minimál hangszerelés, a repetició és a repetitív ének. Megpróbál egyfajta táncolhatóságot is megidézni, de ez nem alap. Nem fog mindenkinek beindulni tőle a lába. Nem fog mindenkinek tetszeni, talán sokan furának is vélik majd, de hát ez a lényeg. Mind különbözően vagyunk furák, ez természetes.”

MYGL a tervekről is mesélt: „április második felében megjelenik a lemez, amit követ majd egy videoklip, majd május 14-én a Toldiban bemutatjuk élőben is az albumot. Aztán, ha kapunk felkérést elvállaljuk, ha nem, akkor meg folytatjuk tovább a stúdiómunkát.”


a MYGL-lemezbemutató május 14-én lesz a Toldi Klubban, Facebook-eseményoldal

és akkor a friss - légies, nyárias, űrbeli szintihangokkal játszó - MYGL-dal Hó Márton közreműködésével, a minimalista szöveget a dal szolgálatába nagyon prímán állító Szolgáltató

https://recorder.blog.hu/2015/03/20/dalpremier_mygl_feat_ho_marton_szolgaltato
Dalpremier! MYGL feat. Hó Márton: Szolgáltató
süti beállítások módosítása