Mind egy irányba tart – Boyband-történelemlecke (3. rész: a magyar fiúbandák)

2015.11.21. 13:30, rerecorder

r-4931109-1389372681-8824.jpeg

Zayn Malik idén szállt ki a jelenleg egyeduralkodó fiúzenekarból, a One Directionből és a négytagúra fogyatkozott hipersikeres boyband nem sokkal később azt is bejelentette, hogy a novemberben megjelenő ötödik nagylemeze után szünetet fog tartani. A fiúk az X Factor 2010-es brit kiadásában egyenként tűntek fel, ám már csapatként végeztek a harmadik helyen, és azóta a kategória egyik valaha volt legsikeresebb képviselői lettek, vagyis a boyband-mánia a kilencvenes évek csúcsidőszaka óta sem szűnt meg meghatározó popzenei jelenség lenni. És hogy a pillanatnyi királyok közelgő félrevonulása egy korszak végét is jelenti? A leghatározottabban nem. A friss Recorder magazinban sok más mellett a boyband-jelenséget is vizsgáltuk, a történeti áttekintés nyújtó első rész, valamint a boybandekből kivált szólósikeresek, a boybrandet nem érző név melléfogások és egy adag kis színes után íme a magyar szál!

És a magyar fiúpop

1991 / A négytagú Manhattan ’91-ben alakult meg ismert, hangszeres zenészekből (ez amúgy szabályellenes a boybandek világában – hangszeren játszani tilos!), akik gitárjaikat soft szintipopban előadott koreográfiára cserélték, majd néhány, hazai viszonylatban nagyon sikeres év után, a 2000-es évekig húzták tagcserékkel.


1992 /
A háromfős Hip Hop Boyz nemcsak nevében, hanem hangzásában és megjelenésében is a hiphop és a dance elemeit ötvözve haknizta végig az egész országot, és duóban még ma is aktívak (a harmadik tag, Real Action (Szűcs Zoltán) meg időközben brit tehetségkutató nyert árnyékszínházas csapatával).

 

WHAT THE FAQ-INTERJÚNK SZŰCS ZOLTÁN A BRITAIN'S GOT TALENT MEGNYERÉSE UTÁN.


1997 /
Kozso, a magyar Maurice Starr és Lou Pearlman a véletlenre semmit sem bízva összeállítja a klasszikus, ötös felállású Shygys-t, így az első klipben (Hello) máris félmeztelenre vetkőzve ugráltak a megjelenésben és hangzásban is valahova a BSB és az NSYNC keverékeként előállított csapat tagjai. 2001 környékén kezdtek fokozatosan eltűnni, de arra biztosan senki nem számított, hogy egy bő évtizeddel később trióként jelentetnek meg egy kislemezt (Miért nem maradsz mellettem).


1997 /
A négytagú V.I.P. sem hozott össze semmi felejthetetlent, de azért megjárták a ’97-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét, és a négy tagból ketten azóta is sikeres popzeneszerzőként (Rácz Gergő, Rakonczai Viktor), egyikük pedig előadóművészként (Rácz Gergő - Fool Moon) dolgozik.


1999 /
A Picasso Branch-t is Kozso keltette életre, sikeresek és profibb megjelenésűek voltak, mint addig bárki itthon, de így is pontosan öt évvel voltak lemaradva a nagy nemzetközi vonaltól.


Sugó Lilla

https://recorder.blog.hu/2015/11/21/mind_egy_iranyba_tart_boyband-tortenelemlecke_3_resz_a_magyar_fiubandak
Mind egy irányba tart – Boyband-történelemlecke (3. rész: a magyar fiúbandák)
süti beállítások módosítása