Ismerjük őket a mikrofon, a hangszerek és a keverőpult mögül – most ismerkedjünk meg velük a konyhában! Hazai zenészek mutatják be legjobb fogásaikat, nekünk nincs is más dolgunk, mint a tűzhely mellé állni és elkészíteni az ételeket. A 35. Recorder magazin Gasztro & zene fókusztémáját a Fit Fat zenekar káposztás paszulyával kezdtük, aztán a quimbys Gerdesits Faszi Ferenc bemutatta gombás baromfiszexét (azaz kakashere pörkölt gombával és csirkemellel), majd Pándi Balázs Sri Lanka-i currys vöröslencselevese következett és egy szintén húsmentes étel: Németh Zsófia fűszeres vagan curryje. A hollywoodoos Trócsányi Gergely fogasfiléje tejszínes rókagombamártással szintén örömet okozhatott a konyhában, aztán Gazsi Rap Show speciális muszakájával, majd Takáts Eszter sütőtökkrémlevesével és marharagujával lephettük meg magunkat. Legutóbb Batta Róbert barna mártásos-vörösáfonya dzsemes svéd húsgolyóját és Prieger Zsolt különleges flódniját ajánlottuk, sorozatunk utolsó részében pedig maradunk a desszertnél és megtudhatjuk, hogyan készül Sena kedvenc édessége, a teljes kiőrlésű banánkenyér.
Sena Dagadu
Teljes kiőrlésű banánkenyér
Hozzávalók:
- 1/3 csésze sótlan vaj, szobahőmérsékleten puhítva
- 1/4 csésze méz
- 1/4 csésze barna cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 2 tojás
- 1 és 1/2 csésze pépesített túlérett banán
- 1 és 3/4 csésze teljes kiőrlésű fehér búzaliszt
- 1/2 teáskanál kóser só
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 csésze víz
- 1/4 csésze tört dió
- 1/2 csésze tört étcsokoládé, lehetőleg 60% kakaótartalommal
Elkészítés:
1. Melegítsük fel a sütőt 325 fokra.
2. Vajazzunk meg finoman egy kenyérformát.
3. Keverjük össze a lisztet, fahéjat és sót egy edényben, majd tegyük félre.
4. Egy másik nagy edényben keverjük össze a vajat, mézet és barna cukrot, majd verjük fel. Adjuk hozzá a tojásokat és lágyan verjük fel ezeket is, amíg össze nem érnek a masszával. Tegyük hozzá a banánt és a vaníliát. Harmadokban dolgozzuk bele a lisztes mixet.
5. Hígítsuk fel a szódabikarbónát forró vízben és dolgozzuk hozzá a tésztához.
6. Keverjük hozzá kézzel a csokoládédarabokat és a diót.
7. Tegyük a masszát a kenyérformába és süssük 325 fokon 52 percig.
8. Vegyük ki a sütőből a formát és a sütit tegyük rácsra hűlni. Ha vágni szeretnénk, 30 percig hagyjuk hűlni. Ha pedig csak harapnánk, 5 perc után szabad a gazda!
Jó étvágyat!
(Képünk illusztráció)